Medimagazin logo

Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar

Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA (İHA) - Su ve gıdalarla bulaşan çok sayıda hastalık olduğu belirtildi. Hava sıcaklığının yüksek olduğu mevsimlerde, sağlıklı su temin edilemeyen kentlerin gecekondu bölgelerinde, tuvalet, mutfak, banyo koşulları iyi olmayan, sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanılamayan alanlarda su ve besinlerle bulaşan hastalık etkenleri çok yaygın olarak görülüyor. Uzmanlar, su ve gıdalarla bulaşan etkenlerin neden olduğu hastalıkların başında ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, viral hepatit ve
brucella geldiğini belirtiyor.


Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Şirin Elmi, okulların açılmasıyla birlikte hijyene daha da dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sağlık eğitiminin, korunma yöntemlerinin ilk basamağı olduğunu söyledi. Dr. Elmi, hastalıkların bulaşma yolları ve korunmada en başta gelen bireysel temizliğin önemine değinerek şöyle konuştu: "Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıkları çok önemlidir. Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için, elleri sık yıkamak gerekir. Kişisel hijyen, bireyin sağlığını sürdürmek için yaptığı öz bakım uygulamalarını içerir."


HİJYENE ÖNEM VERİLMELİ
Ellerin bol su ve sabunla yıkanması gerektiğini bildiren Memorial Antalya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Uz.Dr. Şirin Elmi, şunları söyledi: "Meyve ve sebzeler iyi yıkanmalı. Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmalıdır. Çiğ yenmesi gereken sebze ve meyveler bol miktarda temiz su ile yıkandıktan sonra yenmelidir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri almaktan kaçınılmalı. Her türlü gıda maddesi güvenilir yerlerden satın alınmalı, üretim, son kullanım ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir. İnsani atıklar uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır. Karasineklerle mücadele için evde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir. Bebekler anne sütü ile beslenmelidir."


Dr. Şirin Elmi, karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıktığında, kişilerin mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini söyledi. Elmi, hastaların bu dönemde bulaştırıcı olduklarından kişisel hijyen kurallarına daha çok özen göstermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

su
ve
besinlerle
bulaşan
hastalıklar
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir