Medimagazin logo

Hamileliğin 10 Belirtisi

Prof. Dr. Bülent Tıraş hamilelik belirtileri hakkında bilgi verdi.
Hamileliğin 10 Belirtisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

1 ) Yorgunluk
Hamile kaldığınız zaman,  vücudunuzun iş yükü artar; metabolizmanız, gerek sizin gerek ise, bebeğinizin gelişimini destekleyebilmek için hızlanmaya başlar. Bu nedenden dolayı da, kendinizi normalden daha halsiz ve yorgun hissedebilirsiniz. Aynı zamanda hamilelik dönemi içerisinde progesteron olarak ifade edilen hormon, daha fazla salgılanır ve bu hormon yatıştırıcı etkisi sebebi ile de yorgunluğu artırır. Bu yüzden halsizlik, yorgunluk ve normalden daha fazla uyuma isteği, hamileliğin en yaygın erken işaretleri arasında yer almaktadır.


2) Memelerde büyüme veya hassasiyet
Hamileliğin erken döneminde vücutta gerçekleşen bir takım hormonal değişiklikler sebebi ile göğüslerde büyüme, hassasiyet veya hafif ağrıya neden olabilir. Bazı anne adaylarında meme uçlarında renk değişikliği de görülebilmektedir.


3    ) Mide bulantısı ve kusma
Birçok anne adayı için hamileliğin ilk belirtilerinden birisi de, mide bulantısı ve kusmadır. Hormon değerlerinin değişmesi sebebinden dolayı meydana gelen bu durum 'sabah bulantıları' olarak bilinmesine rağmen, günün herhangi bir saatinde oluşabilir. Bazı anne adayları kokulara karşı çok fazla hassasiyet yaşarlar. Daha önceden rahatsızlık hissetmediği bir koku, midenizin bulanmasına sebebiyet vermektedir.


4)    İştahın açılması veya bazı yiyeceklerden tiksinme
İştahın artması, pek çok anne adayının yaşadığı bir başka erken belirtidir. Sürekli aç olduğunuzu hissedebilirsiniz veya çeşitli yiyecekleri aşerebilirsiniz( canınız çekebilir ) Örneğin mevsiminde olmayan bir meyve veya sebzeyi çok fazla bir şekilde canınız çekebilir. Bazı hamileler ise, bu durumun tam tersine yaşayabilir; önceden sevdiğiniz yiyeceklerden tiksinmeye veya iğrenmeye ile karşılaşabilirsiniz.


5) Sık idrara çıkma
Hamileliğin meydana gelmesinden bir hafta sonra dahi, daha fazla tuvalete çıktığınızı fark edebilirsiniz. Geceleri normalden daha fazla uyanarak, idrara çıkmaya ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bazı anne adaylarında kabızlık da görülebilir.


6) Baş dönmesi
Hamilelik kan damarlarının genişlemesine sebep olduğundan dolayı, tansiyonunuz düşebilir. Uzun müddet ayakta durmanız gerektiği zaman veya bir müddet oturduktan sonra aniden ayağa kalktığınızda baş dönmesi sorunu ile karşılaşabilirsiniz.


7) Ruh halinde oluşan değişiklikler
Vücudunuzda meydana gelen hormonal değişikliklerin sebebiyet verdiği ruh halinizde de ani değişiklikler görülebilir. Normalden daha çabuk sinirlendiğinizi veya daha stresli olduğunuzu hissedebilirsiniz. Bir an çok fazla gülerken, hemen sonrasında ağlamak isteyebilirsiniz. Duygusal dalgalanmalar da fazlası ile yaygın görülen hamilelik işaretlerinden biridir.


8) Hafif kanama
Bazı kadınlar için hamileliğin en erken belirtisi çok hafif görülen vajinal kanamadır. Döllenmenin gerçekleşmesinin ardından, ortalama 10 ila 14 gün sonra meydana gelen ve kısa süren bu kanama implantasyon (yerleşme) kanaması denir. Döllenmiş olan yumurtanın, rahim duvarına yerleşmesi neticesinde meydana gelir. İmplantasyon kanaması daha çok adet dönemine denk geldiğinden dolayı, adet kanaması ile karıştırılabilmektedir. Ancak adet dönemi kanaması ile kıyaslandığı zaman, çok daha hafif ve beneklenme şeklinde olduğu görülür. Adet döngüsünde meydana gelen değişim veya düzensizliklerin de, bir takım sağlık problemlerinin sinyal verdiğini de aklınızdan çıkarmayın.


9 ) Gebelikte Akıntı Belirtileri
En önemli hamilelik belirtilerin içerisinde, vajinal akıntılar yer almaktadır. Bu dönemde yumurtalıkların daha aktif olarak çalışması ve bebeğin rahimde her geçen gün daha fazla gelişip büyümesi ile alakalı olarak vajinal akıntılar görülecektir. Ancak hamilelikte görülen akıntı rengi ve kokusu, mantar enfeksiyonlarının oluşumunun da işaret olabilmektedir. Hamilelik sırasında meydana gelen rengi şeffaf ve kokusuzdur. Kaşıntı veya rahatsız bir koku ile beraber meydana gelen akıntılar için, muhakkak bir kadın doğum doktoru ile görüşmeli ve doktor tarafından tavsiye edilen ilaçları kullanmaya özen göstermelisiniz.

10) Hamilelik Belirtisinde Baş Dönmesi ve Bayılma
 Bu durum, daha çok ilk zamanlarında görülür. genellikle aniden ayağa kalkıldığı zaman veya eğilme gibi pozisyonlara ve kan akışında görülen hızlanma ile alakalı olarak, baş dönmesi veya bu durum ile beraber kısa süreli bayılmalar da gözlenmektedir. Bunun haricinde çok fazla göz kararması da, hamileliğin belirtileri içerisinde yaşanan olası tepkimeler arasında yer almaktadır.

 

Kaynak: http://jinekoloji.com/gebelik-belirtileri-nelerdir

hamileliğin belirtisi
prof. dr. bülent tıraş
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir