Medimagazin logo

Kürtaj operasyonu konusunda nelere dikkat edilmeli?

Konusunda uzman ve tecrübeli hekimler tarafından uygulanıldığı takdirde, tıbbi açıdan kabul gören gebelik haftalarında yapılan kürtaj işlemi sırasında risk oluşması çok çok azdır.
Kürtaj operasyonu konusunda nelere dikkat edilmeli?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kürtaj; kadında istenmeyen gebeliklerin ya da kadın hastalıklarından kaynaklanan bir oluşumun rahim içinden operasyon ile temizlenmesi anlamına gelir. Tıbbi olarak da dilatasyon ya da küretaj olarak adlandırılır. 

Kürtaj, istenmeyen ya da tıbbi açıdan sonlandırılması gereken gebelikler için yapılır, ancak düşük yapan kadınlarda da yaşanan düşük sonrasında rahim içinde parça kaldıysa, yani gebelikle ilgili parçalar tam olarak dışarı atılamadıysa, bunları tamamen temizlemek için de uygulanır. Bu işlemin tıbbi adı "Retansiyone küretaj" olarak belirtilir.


Kürtaj için ülkemizdeki yasal durum nedir?

Gebelik sonlandırılması için yapılan kürtaj operasyonunda yasal sınır ülkemiz için tam 10 haftadır. Yasal olarak adlandırılan bu süre, kadının son adet tarihinden itibaren 10 hafta koyularak hesaplanır. Gebelik süresi, 10 haftanın daha da  ilerisinde ise, isterse anne ve babanın rızası olsun, yasal olarak resmi kurumlarda kürtaj işlemi risk taşıması nedeniyle, yapılamaz.

Resmi kurumlarda kürtaj, ancak gebeliğin devam etmesinin anne adayı için hayati tehlike oluşturması durumunda, gebelik haftasına bile hiç bakılmaksızın, gebelik sonlandırılabilir. Bu karar için resmi bir hastaneden doktorların imzası ve onayı olan sağlık kurulu raporu çıkartılmalıdır.

Aynı zamanda yine anne karnındaki bebekte, bebeğin ve de annenin  yaşamını büyük ölçüde etkileyecek ters bir sorun olması ve bu sorunun ultrason ya da tarama testleriyle tesbit edilmesi durumunda, bu sefer de bebek hayatı ön planda tutularak yine kürtaj işlemi yapılır.

Kimler kürtaj yaptırabilir?

18 yaşından büyük ve evli olan kadınlar eşlerinin imzası ile onay alınarak kürtaj olabilirler. 18 yaşından büyük ve bekar olan bayanlar ise sadece kendi rızaları ile kürtaj olabilirler. 18 yaşından küçük olanların evli veya bekar olsalar dahi anne ve babalarının onayı gerekir. 15 yaşından küçükler ailelerinin izni dahi olsa kürtaj olamazlar, öncelikle durumun adli mercilere bildirilmesi gerekir. 

Kürtaj operasyonu konusunda nelere dikkat edilir?

  • Kürtaj bir cerrahi operasyondur. Bu cerrahi konu, jinekolojide uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından uygulandığı zaman hayatlar riske edilmemiş olur. 
  • Kürtaj operasyonu öncesinde, ultrasonla bebeğin büyüklüğü ve rahim içindeki yeri tam olarak belirlenmeli ve hastanın tıbbi geçmişi dinlenmelidir. Detaylı açıklamalar yapılarak, hastanın psikolojik yönden rahatlaması da ayrıca sağlanmalıdır.
  • Kürtaj operasyonu eğer genel anestezi ile yapılacaksa,  hastanın söz konusu işlemden en az 4 ile 5 saat öncesinden itibaren aç olması istenir. Bunun amacı midenin boş olmasını sağlamak ve genel anesteziye bağlı oluşabilecek olası rahatsızlıkları engellemektir.
  • Kürtaj operasyonu lokal anestezi ile yapılacaksa,  hastada açlık aranmaz. Lokal anestezi ile yapılacak operasyonda, hastanın rahim ağzı bölgesine uyuşturucu iğne yapılır ve bu bölgenin hissiz kalması sağlanır.   


Kürtaj ne tür risklere yol açar?

Konusunda uzman ve tecrübeli hekimler tarafından uygulanıldığı takdirde, tıbbi açıdan kabul gören gebelik haftalarında yapılan kürtaj işlemi sırasında risk oluşması çok çok azdır.

Ancak yine kürtajın bir cerrahi girişim olmasından dolayı olası bazı riskler de bulunur. Öncelikle kürtaj cerrahi bir operasyondur ve sadece ameliyathane ortamında, gerekli ekipman ile, tüm steril şartlar yerine getirilerek yapılmalıdır. 

Kürtaj sırasında gebelikten arta kalan parçaların tam olarak tahliye edilememesi daha sonra hasta açısından büyük sorun yaratabilir. Genellikle tıbbi anlamda önerilen en az 7- 10 gün adet gecikmesi sonrası bu işlemin yapılmasıdır. İşlem yapılmadan önce gebelik, ultrason yardımıyla rahim içinde görünebilir durumda olmalıdır. Bu şekilde gebeliğin bir dış gebelik olup olmadığı da belirlenmiş olacaktır.

Kürtaj sırasında olacak bir kanama durumu ise genellikle rahim kasının iyi şekilde kasılamaması durumuna bağlıdır. Özellikle ileri ay gebeliklerinde ortaya çıkan bu durum, damar yolundan verilen bazı ilaçlar ve rahime yapılan masajlarla normale dönebilir. Kanama, rahim kasının tekrar kasılması ile sonlanacaktır.

Kürtaj işlemi sonrası neler yapılmalıdır?

Kürtaj işlemi eğer genel anesteziyle yapılmışsa ilk gün için biraz halsizlik, hafif kasık ağrısı ve çok hafif kanama olması normaldir. Şikayetler genellikle birkaç saat içinde azalacaktır.

Kürtaj işlemi sonrası doktorun önerdiği ve reçete olarak yazdığı ağrı kesici ve antibiyotikler düzenli olarak ve atlanmadan kullanılmalıdır. Takdir edersiniz ki vajina ve rahim bölgesinin bu dönemde hassasiyeti nedeni ile 2 hafta kadar cinsel ilişki önerilmez.


Kürtaj sonrası ilk adet ne zaman görülür?

Kürtaj işleminden yaklaşık bir ay sonra hasta yeniden normal şekilde adet görmeye başlayacaktır. İlk adette olabilecek  bir kaç günlük gecikme ise bu durumda normal olarak değerlendirilir.


Kaynak: http://www.drismetyildirim.com/bakirkoy-kurtaj-merkezi
 

kürtaj
yasal düzenleme
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir