Medimagazin logo

Meme kanserinden korunmanın en etkin 10 yolu

Meme kanseri, kadınlarda ilk sırada görülen kanser türünün başında geliyor.
Meme kanserinden korunmanın en etkin 10 yolu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yaşam alışkanlıklarınızda yapacağınız birkaç küçük değişiklik, meme kanserine karşı korunmayı sağlıyor. Neolife Tıp Merkezi Genel Cerrahı Op. Dr. Hamdi Koçer, meme kanserine karşı etkili olan püf noktalarını şöyle sıralıyor:

1. Alkolle vedalaşın
Yapılan tüm çalışmalar, alkol tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ne kadar alkol, ne kadar risk? Günde 2-5 kadeh tüketen kadınların riskinin, hiç alkol almayanlara göre 1,5 kat arttığı biliniyor.

2. Sigarayı bırakan kazanır
Meme kanseri ile sigara arasındaki direkt bağlantı net olarak ortaya konamadıysa da, araştırmacılar; erken yaştan itibaren sigara içen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Sigaranın sadece meme kanseri için değil; aynı zamanda akciğer kanseri için de tanımlanmış en ciddi etken olduğunu unutmamak gerekiyor.

3. Aktif olun
Fizik aktivite meme kanseri riskini azaltıyor. Haftada 75 ila 150 dakika yürüyen bir kadının, meme kanseri olma riskinin yüzde 18 azaldığı bildiriliyor. Düzenli yapılan egzersiz hem kilo kontrolü sağlıyor, hem de riski azaltıyor. Amerikan Kanser Derneği, meme kanseri riskini düşürmek için haftada en az 5 gün, günde 45- 60 dakikalık bir yürüyüş öneriyor.  

4. Ailesel riskiniz hakkında bilgi sahibi olun
Kişisel veya ailesel meme kanseri öyküsü riski artırıyor. Eğer ailenizde meme kanseri olan bir yakınınız varsa, bunu doktorunuzla paylaşmanız gerekiyor. Meme kanserlerinin bir kısmının ailesel kaynaklı olduğu biliniyor. Anne veya kız kardeşte meme kanseri varsa, bu kişinin meme kanseri olacağı anlamına gelmiyor; ancak ailesel meme kanseri riski, ileri tetkikler ve testler ile ve özel takibi gerektirebiliyor.  

5. Uzun dönemli hormon tedavilerinden uzak durun
Çalışmalar, uzun dönem hormon takviye tedavisi ile meme kanseri arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Özellikle kombine olarak yapılan östrojen ve progesteronun birlikte uygulandığı kombine tedaviler, riski daha fazla artırıyor. İlaçların kesilmesini takiben 5 sene içinde ise risk azalıyor. Hormon tedavisi mamografilerin tanısal hassasiyetini de düşürüyor. Eğer menopoz sonrası hormon tedavisi yapılacaksa, kişisel ve ailesel risklerin doktor kontrolünde gözden geçirilmesi gerekiyor.

6. Düzenli meme kontrolünü ihmal etmeyin
Her ay düzenli yapılan meme kontrolü, belki meme kanseri riskini azaltmıyor; ancak erken tanıya imkan sağlıyor. Tanı ne kadar erken olursa, tedavi o kadar kolay oluyor; hatta bazı durumlarda memenin alınmasına bile gerek kalmıyor.

7. Yağdan fakir gıdalar tüketin
Yağdan fakir beslenmek, sadece obezite riskini değil, meme kanseri riskini de azaltıyor. Meme kanseri gelişiminde östrojen hormonunun önemli bir rol oynuyor. Yağ dokusu, östrojen hormonu üretiyor ve bu özellikle menopoz sonrası önemli bir risk oluşturuyor. Gıdalarla alınan yağ miktarıyla meme kanseri arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalarda çelişkili sonuçlar görülüyor; ancak obezite ile ilgili yapılan bütün çalışmalar meme kanserindeki önemli rolünü ortaya koyuyor. Vücudunuzun yağ dengesini korumaya özen göstermek, meme kanserine karşı korunmaya yardımcı oluyor.

8. Mamografi çektirmeyi ihmal etmeyin
Kişinin kendi kendine yapacağı meme muayenesinde olduğu gibi, mamografinin de önleyici bir etkisi olmayabiliyor; ancak erken tanı için çok önemli olduğunu hatırlamakta fayda var. Çünkü mamografi, tümörün kitle oluşturup ele gelmesinden çok önce tanı koyulmasını sağlıyor.

9. Erken yaşta çocuk sahibi olun
Hiç çocuk sahibi olmamak veya ilk çocuğunu geç yaşlarda doğurmak meme kanseri riskini artırıyor.

10. Çocuğunuzu uzun süreli emzirin
Hamilelik sırasında ve sonraki emzirme döneminde aylık adet dönemlerine bağlı hormon aktivitesi durduğundan meme kanseri riski de azalıyor. Bu veriler erken menopoz sonrası düşen riskle de uyuşuyor.
 

meme
kanserinden
korunmanın
en
etkin
10
yolu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir