Medimagazin logo

'Kalp hastalıklarının engellemesi alınacak akıllı kararlarla mümkün

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları, her yaştan insanın alacağı basit önlemlerle kalp sağlığını daha iyi bir noktaya getirmesinin mümkün olabileceğini belirterek, "Bu önlemler sayesinde daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam şansı doğmaktadır. Kalp hastalıklarının engellemesi alınacak akıllı kararlarla mümkündür." dedi.
'Kalp hastalıklarının engellemesi alınacak akıllı kararlarla mümkün
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Koçoğlulları, Dünya Kalp Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, hareketsiz yaşam, kötü beslenme ve alışkanlıkların yıllar içerisinde sağlığı olumsuz yönde etkilediğini ancak hangi yaşta olunursa olunsun sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin yararının sorgulanamayacağını ifade etti.

Sağlıklı beslenmenin kalp hastalığı ve inme riskini düşüreceğini aktaran Koçoğulları, doymuş yağ ve tuzu azaltıp, sebze, meyve, lif içeriği yüksek tam tahıllı ürün tüketimini arttırmanın, haftada en az iki kez balık yiyerek, bazı öğünleri et olmadan gerçekleştirmenin sağlıklı beslenmenin önemli parçalarından olduğunu vurguladı.

Koçoğulları, "Her yaştan insanın alacağı basit önlemlerle kalp sağlığını daha iyi bir noktaya getirmesi mümkündür ve bu önlemler sayesinde daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam şansı doğmaktadır." diye konuştu.

Düşük yağlı süt ve süt ürünleri kullanımının, şekerli içecek ve kırmızı etin sınırlandırılarak, yağsız olarak tercih edilmesinin çok faydalı olacağına işaret eden Koçoğulları, "Sağlıklı bir bireyde, haftada en az 2,5 saat orta tempoda ya da 1,5 saat tempolu yürüyüş veya koşma gündelik yaşantıda olması gereken fiziksel aktivitedir. Ek olarak haftada en az 2 gün tüm kas gruplarını içeren germe egzersizleri yapılmalıdır." önerilerinde bulundu.

- "Her kalp krizinde ciddi göğüs ağrısı olmaz"

Doç. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları, her kalp krizinde ciddi göğüs ağrısı olmayacağını vurgulayarak, sorunun bulgularının kadınlarda erkeklerden farklı olabileceği belirtti.

Bu bulguların bilinmesinin tedaviye daha erken ulaşılması ve hastalığın sebep olması muhtemel kötü sonuçlarının azaltılmasına katkı sağlayacağını anlatan Koçoğulları, "Genç yaşlarda kalp sağlığıyla ilgili alınacak tedbirler ileri yaşantıda daha sağlıklı olmayı ve hastalıklardan daha az etkilenmeyi sağlar. Düzenli olarak yapılacak muayeneler ve kontroller muhtemel bir hastalığın erken teşhisi ve gelişebilecek bir hastalık için tedbir alınması açısından önemlidir." ifadelerini kullandı.

Koçoğulları, kişinin, bir doktorla beslenme alışkanlıkları, yaşam biçimi hakkında konuşmasının, tansiyon, kolesterol, kalp hızı ve kan şekeri takiplerini yaptırmasının önemli olduğuna işaret ederek, şunları anlattı:

"Ayrıca kilolu hastaların, şeker hastalarının ve hamilelerin düzenli şeker ölçümü yaptırmaları gerekmektedir. Ülkemiz bu kontrollerin yapılacağı sağlık kurumlarına en kolay ve en ucuz ulaşımın olduğu dünyanın nadir ülkelerinden biridir. Bu fırsatı kullanmak gerektiğini düşünüyorum. Genç yaşlarda alınacak tedbirlerin elbette önemi daha büyüktür. Sporu hayat biçimi haline dönüştürmek ve kişiyi zinde tutacak hobileri yaşamın bir parçası haline getirmek daha kolaydır. Hiç içmemek en güzeli ama içilen sigaranın ne kadar erken bırakılacak olursa, o kadar kaliteli yaşam süresi kazandıracağı unutulmamalıdır. Pasif içicilerin bile akciğer kanseri ve kalp hastalığına yakalanma riskinin normalden yüzde 30 daha fazla olduğu unutulmamalıdır."

- "Zararın neresinden dönülürse kardır"

Cevdet Uğur Koçoğulları, yaşın ilerlemesiyle kalp dostu yaşama biçiminin bir aile geleneği haline getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, yaşam şeklinde yapılacak değişikliklerin aileyle beraber yapılmasının da önemli olduğunu dile getirdi.

Yüksek stresin, tansiyon ve kalp ritmini yükseltip atar damar duvarında zedelenmelere yol açabileceğini ifade eden Koçoğulları, "Stres kontrolüyle ilgili bilgiler edinilerek, yaşama uygulanması önemli. Hobiler bulup bunlara zaman ayırmayı öneriyoruz. Basitçe her yerde uygulanabilecek nefes egzersizleri öğrenmeyi ve uygulamayı tavsiye ediyoruz. Birey, 40'lı yaşlara gelindiyse ve bu yaşa kadar kalp sağlığına gerekli önemi gösterilmediyse üzülmemeli. Zararın neresinden dönülürse kardır. Hala harika bir mekanizması olan insan kalbi sizden vazgeçmez." değerlendirmesinde bulundu.

Metabolizmanın 40'lı yaşlardan sonra artık yavaşlamaya başlayacağını, kilo almamak için ise beslenme ve fiziksel aktiviteye daha çok özen gösterilmesi gerektiğine dikkati çeken Koçoğulları, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tansiyon ve nabız düzenli olarak kontrol edilmeli. Kan şekeri düzeyi ve açlık kan şekeri ölçümü yaptırılmalı. Sağlık kontrolü için düzenli olarak doktor takibine girilmeli. Riski yüksek, obez ve şeker hastalığı olan hastaların daha sık kontrollere başvurması gerekir. Uyurken horlamak önemli bir durumdur. Her 5 yetişkinden birinde uyku apnesi denen solunum düzensizliği görülmektedir ve bu durum yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç için risk oluşturmaktadır. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurun İleri yaşlara kadar vücudunuz sizi iyi, kötü götürebilir ancak 50 yaş insan ömründe ciddi bir sınırdır. Yaşlanmanın olumsuz etkilerinin organlarda ve fiziksel görünümde yavaş yavaş ortaya çıktığı bu dönemde kalpte aynı olumsuz süreçten daha ciddi etkilenmeye başlamaktadır. Genetik yatkınlık kalp hastalıklarında ciddi bir risk faktörü olarak önemini korumaktadır. Ailede kalp hastalıkları geçmişini bilmek, bunlara yönelik koruyucu tedbirler almak da bireyi bu sorunlara karşı koruyacak ya da hafif atlatmasına katkı sağlayacaktır."

'kalp
hastalıklarının
engellemesi
alınacak
akıllı
kararlarla
mümkün
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir