Medimagazin logo

Akdağ: İlk kamu-özel ortaklığı uygulaması 2008'de başlayacak

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık kuruluşlarının yapımında yeni bir finansman modeli olarak geliştirilen ''kamu-özel ortaklığı'' uygulamasının 2008'de başlayacağını bildirdi
Akdağ: İlk kamu-özel ortaklığı uygulaması 2008'de başlayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA (A.A) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık kuruluşlarının yapımında yeni bir finansman modeli olarak geliştirilen ''kamu-özel ortaklığı'' uygulamasının 2008'de başlayacağını bildirdi.

Bilkent Oteli'nde düzenlenen ''Sağlıkta Kamu-Özel Ortaklığı Konferansı''nda konuşan Akdağ, insanı önemseyen Sağlıkta Dönüşüm Programının amacının daha iyi sağlık hizmeti sunulması olduğunu söyledi.

Hakkaniyetli, adil, eşit ve sürdürülebilir bir sağlık hizmeti sunmak üzere çalışma yürüttüklerini anlatan Akdağ, bunun için bu hizmetin sunulduğu binalarla ekipman ve organizasyonel işlerin dönüşümünün de gerektiğini belirtti.

Kamu-özel ortaklığının da bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Akdağ, bu sistemin birçok Avrupa ülkesi ve ABD'de de uygulandığını anlattı.

Akdağ, ''Bu sistemle bir taraftan özel sektörün dinamizmi ve finansal kabiliyetini diğer taraftan da kamunun sağlık hizmeti sunumundaki güvencesini ayakta tutmak istiyoruz'' diye konuştu.

Böyle bir sistemde kamunun sağlık alanındaki sahiplenici rolünün devam edeceğinin altını çizen Akdağ, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kamu kurumlarının yanı sıra özel kuruluşlardan sağlık hizmeti aldığını söyledi. Akdağ, ''Özel sektör belli bir oranda bu hizmeti sunabilir. Ancak, sağlık hizmetini bugün olduğu gibi ileride de çoğunlukla kamuya ait kurumlar vermeye devam edecek. Hükümet olarak projeksiyonumuz bu'' şeklinde konuştu.

Artık hastanelerdeki görüntüleme ve laboratuvar gibi hizmetlerin özel kuruluşlar eliyle verilmeye başlandığını kaydeden Akdağ, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla bunun önünde hukuki bir engel kalmadığını, uygulamayı daha da yaygınlaştırmayı düşündüklerini bildirdi.

2 YENİ FİNANSMAN MODELİ
Modern ve çağdaş binalarda sağlık hizmeti verilmesi amacıyla geliştirdikleri finansman modellerinden birinin TOKİ ile arsa takası yapılarak yeni hastane binaları kurulması olduğunu anlatan Akdağ, diğer model olan kamu-özel ortaklığının ise bir özelleştirme işlemi olmadığını vurguladı.

Bununla ilgili yasanın yaklaşık 2 yıl önce çıkarılmasına rağmen çerçevenin iyi belirlenmesi amacıyla henüz uygulamaya geçilmediğini belirten Akdağ, ''İlk kamu-özel ortaklığı uygulaması 2008'de başlayacak. Bu modelde sadece büyük kampüsler, yatırımlar olmayacak. Grup hastaneler için de benzer sistem uygulanabilecek'' diye konuştu.

akdağ:
i̇lk
kamu-özel
ortaklığı
uygulaması
2008'de
başlayacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir