Medimagazin logo

Hastanın ölümüne neden olan doktorlar yargılansın

Danıştay 1. Dairesi, emsal bir karara imza atarak, tıbbi kurallara aykırı olarak teşhis ve tedavide gerekli özeni göstermeyerek hastanın ölmesine neden olduğu bilirkişi raporuyla ortaya konulan doktorların ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan yargılanmaları gerektiğine karar verdi
Hastanın ölümüne neden olan doktorlar yargılansın
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKA-Danıştay 1. Dairesi, emsal bir karara imza atarak, tıbbi kurallara aykırı olarak teşhis ve tedavide gerekli özeni göstermeyerek hastanın ölmesine neden olduğu bilirkişi raporuyla ortaya konulan doktorların ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan yargılanmaları gerektiğine karar verdi.


Danıştay’ın verdiği bu karar sonrası, bilirkişi raporuyla hastanın ölümüne neden olduğu tespit edilen doktorlar ‘takksirle ölüme neden olma’ suçunu işledikleri iddiasıyla yargılanacaklar.

Reflü rahatsızlığından dolayı "laparoskopik nissen" operasyonu geçirdikten sonra ağrıları olduğu gerekçesiyle Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi bölümüne başvuran bir hastayı bölüm doktorları H.F.B., R.S.E ve A.G.A taburcu etti. Taburcu edildikten sonra ağrıları artan hasta tekrar ynı hastaneye başvurdu. Akciğer ve batın filmleri çekilen hasta, herhangi bir sorunu olmadığı belirtilerek yeniden taburcu edildi. Ertesi gün, nefes almakta güçlük çekmeye başlayan ve ağrıları iyice artan hasta yeniden hastaneye başvurdu. Yapılan kontrollerde hastanın akciğerinde su toplandığı, mide borusunun yırtılması nedeniyle midesinde enfeksiyon oluştuğu gerekçesiyle ameliyata alındı. Ameliyattın çıktıktan 14 gün sonra yoğun bakımda hayatını kaybeden hastanın yakınları Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayetti bulundu.

BİLİRKİŞİ, DOKTORLARI SUÇLU BULDU

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı, 2547 sayılı yasa gereği, şikayet edilen doktorlar ile ilgili dosyayı Marmara Üniversitesi rektörlüğü’ne gönderdi. Üniversite rektörlüğü tarafından başlatılan soruşturma sonrasında hazırlanan soruşturma raporunda; doktorların teşhis ve tedavide özellikle ameliyat sırasında uygulanan cerrahi yöntemin tıp kurallarına uygun olduğuna, ameliyat sırasında yemek borusun delinme olasılığının her zaman mevcut olduğu, daha sonra bu durumun fark edilmemesinin beklenen bir durum olarak görülmesi gerektiği bu nedenle taksir derecesinde bir ihmalin bulunmadığı gerekçesiyle soruşturma açılmaması önerildi. Soruşturma kurulu tarafından ölen hastanın dosyası bilirkişi incelemesine verildi. Bilirkişi raporunda, hastanın ameliyatı sonrasında yapılan durum teşhisinde gecikmenin olduğu, ikinci ameliyata geç kalındığı, kontroller sırasında teşhis ve tedavi açısından gerekli özenin gösterilmeyerek rahatsızlığının artmasına sebep olunduğu ve doktorlar hakkında kamu davasının açılmasını gerektirecek yeterli kanıtın dosyada yer aldığı belirtildi.

DOKTORLAR, 6 YILA KADAR HAPİS İSTEMİYLE YARGILANACAK

Danıştay, bilirkişi raporlarına atıfta bulunarak Marmara Üniversitesi rektörlüğü tarafından oluşturulan Yetki Kurulu’nun verdiği men-i muhakeme kararının bozulmasına, şüpheli doktorların lüzum-u muhakemelerine ve eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu’nun 85. maddesi gereğince yargılanmalarına karar verdi. Daire, hastanın ölümüne taksirle neden olduklarına karar verilen doktorlarla ilgili dosyayı Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Türk Ceza Kanunu’nun 85. maddesi şöyle:

“Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır”


Hürriyet

hastanın
ölümüne
neden
olan
doktorlar
yargılansın
Yorum (1)
adnan öbek
evrensel Hukuki kurallara aykırı karar verip vatandaşı mağdur eden hakimlere de inşallah HAPİS cezası gelecektir.. Vatandaşın kendi ihmalkarlıkları ve yaşamındaki hatalar ÖLÜME neden olmuş olabilir...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir