Medimagazin logo

Kamu hastaneleri özerkleştiriliyor

Kamu hastanelerinin özerk yapıya kavuşturulması, hastanelerin her türlü kaynağı sınırsızca merkezden talep etmeleri yerine, kendi kaynaklarından sorumlu birlikler haline dönüştürülmeleri amacıyla pilot illerde "kamu hastane birlikleri" kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildi
Kamu hastaneleri özerkleştiriliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

AA-Kamu hastanelerinin özerk yapıya kavuşturulması, hastanelerin her türlü kaynağı sınırsızca merkezden talep etmeleri yerine, kendi kaynaklarından sorumlu birlikler haline dönüştürülmeleri amacıyla pilot illerde "kamu hastane birlikleri" kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildi.

Tasarıya göre, birliğe dönüştürülen kurumlara, Sağlık Bakanlığı tarafından hizmet altyapısı, kalite, verimlilik ve hasta memnuniyeti gibi konularda puan verilecek.

Bakanlar Kurulunun pilot olarak belirleyeceği illerde, ikinci (devlet hastaneleri) ve üçüncü basamak (eğitim ve araştırma hastaneleri) sağlık hizmetlerinin hakkaniyete, halkın ihtiyaç ve beklentilerine uygun, kolay erişilebilir, verimli, kaliteli ve etkin şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla kamu hastane birlikleri kurulacak.

Bakanlığa bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları, yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre, Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla, kamu tüzel kişiliğinde, Bakanlığın ilgili kuruluşu statüsünde birliğe dönüştürülecek.

Sunulan hizmetin büyüklüğü göz önünde bulundurularak, aynı ilde birden fazla birlik kurulabileceği gibi, birden fazla ili kapsayacak şekilde de birlik kurulabilecek.

Sağlık Bakanlığı, belirleyeceği birden fazla birliği bir araya getirerek, birlikler koordinatörlüğü oluşturabilecek.

Birlikler, yönetim kurulu, genel sekreterlik ve hastane yöneticiliklerinden oluşacak. Birliğin en üst karar organı olan Yönetim Kurulu; il genel meclisinden bir üye, il genel meclisi tarafından belirlenecek yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir bir üye, vali tarafından belirlenecek bir üye, Bakanlıkça belirlenecek iki üye, ticaret ve sanayi odası tarafından belirlenecek bir üye, il sağlık müdürü veya aynı ilde birden fazla birlik bulunması halinde Bakanlıkça belirlenecek il sağlık müdür yardımcılarından birinden oluşacak.

Yönetim kurulu, ayda bir defadan az olmamak üzere, en az 5 kişiyle toplanacak.

Hastaneler; hizmet altyapısı, organizasyonu, kalite, verimlilik ve hasta memnuniyeti gibi konularda Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre değerlendirmeye tabi tutulacak.

Değerlendirme sonuçlarına göre, hastanelere 100 üzerinden puan verilecek ve her yıl değerlendirme yenilenecek. Puanlarına göre hastaneler A, B, C, D ve E olmak üzere 5 sınıfa ayrılacak. Bu şekilde sınıflara ayrılan hastanelerin, kapasite ve kaynaklarını birleştirerek aralarında görev paylaşımı yapılmasına, böylelikle daha rasyonel çalışmasına imkan vermek üzere hastane grupları oluşturulacak ve bu grubun ağırlıklı ortalaması C ve üzeri olanlar birliğe dönüştürülebilecek.

Birlik sermayesi; devredilen sermaye, birlik karları, bağış ve yardımlar ile gerektiğinde Devletçe yapılacak yardımdan oluşacak. Birlik sermayelerinin artırılmasıyla ilgili işlemler, yönetim kurulunca yürütülecek.

Birlik; her türlü muayene, teşhis, tedavi, laboratuvar, tetkik ve tahlil, ameliyat ve benzeri sağlık hizmetleri karşılığında gelir elde edecek.

Birliğe dönüştürülmesine karar verilen sağlık kurumlarında bulunan baştabip, baştabip yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı ve başhemşire unvanlı kadrolar iptal edilecek.

Tasarıyla genel sekreter, tıbbi hizmetler başkanı, idari hizmetler başkanı, mali hizmetler başkanı, uzman, hastane yönetici, başhekim, müdür, başhekim yardımcısı, müdür yardımcısı ve büro görevlisi olarak 6 bin 820 kadro tahsis ediliyor.

kamu
hastaneleri
özerkleştiriliyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir