Medimagazin logo

Düzenli aşı kızamığı yok etti

Sağlık Bakanlığı'nın düzenli aşılama çalışmaları kızamık vakalarını bitme noktasına getirdi. 2007'nin başından bu yana Türkiye genelinde sadece üç kızamık vakası tespit edildi. İstanbul ise bu hastalıktan tamamen kurtuldu
Düzenli aşı kızamığı yok etti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı'nın düzenli aşılama çalışmaları kızamık vakalarını bitme noktasına getirdi. 2007'nin başından bu yana Türkiye genelinde sadece üç kızamık vakası tespit edildi. İstanbul ise bu hastalıktan tamamen kurtuldu.

Son bir buçuk yılda hastanelere hiçbir vaka bildirilmedi. Bakanlık, ağırlıklı olarak çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıkla mücadele için son iki yılda yaklaşık 250 milyon YTL harcadı. Aşılama oranında yüzde 95'in üzerine çıkıldı. Türkiye, çocuk felcinde de Avrupa Birliği'nin 'arındırılmış bölge' sertifikasına sahip.

Türkiye'de yılda ortalama 600 kızamık vakası belirleniyor. 2001 yılında 3 bin, 2006 yılında ise 33 kızamık hastası tespit edildi. Son yıllarda uygulanan aşılama programları hastalığın minimum seviyeye düşmesinde etkili oldu. Sağlık Bakanlığı'nın 2003 yılında başlattığı aşılama kampanyasıyla okul çağındaki bütün çocuklar aşılandı. 2004 yılında 0-6 yaş grubunun tamamına aşı yapıldı.

Son bir buçuk yıldır hiçbir vakanın görülmediği İstanbul'da yoğun bir aşılama programı uygulandı. 2002'de yüzde 83'lerde olan kızamık aşılaması 2006'da yüzde 95'e çıkarıldı. İstanbul Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, "Bireysel aşılamanın yanında önemli olan toplumsal aşılamadır. Çünkü siz bireyi ne kadar çok aşılarsanız aşılayın eğer o toplumdan o virüsü yok edemezseniz başarılı olamazsınız." dedi. Bakar, aşılama çalışmalarının virüs tamamen yok olana kadar süreceğini kaydetti. Bakar'ın verdiği bilgiye göre, İstanbul'da kızamık şüphesi görülen 200 hasta takibe alındı. Bu kişilerden alınan kan örnekleri incelendi; ancak kızamık virüsüne rastlanmadı.

Türkiye, çocuk felci hastalığı bakımından Avrupa Birliği bölgesiyle birlikte 'arındırılmış bölge' sertifikasına sahip. İstanbul Sağlık İl Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Tayfun Çolakoğlu, bu hastalığa sebep olan virüsün Türkiye'de bulunmadığına dikkat çekerken, "Sağlık Bakanlığı bu aşıyı takvimde tutuyor. Çünkü her an hastalığın olduğu ülkelerden bize bulaşması söz konusu." diyor. Çolakoğlu şu bilgileri veriyor: "Siz 15 yaşına kadar bir çocuğu toplam değeri 15-20 dolar olan aşılarla 10 hastalıkta koruyorsunuz. Fakat bu aşılamayı yapmazsanız, o hastalık sırasında kişilerin çektiği maddi ve manevi sıkıntılar bunun kat ve kat fazlası olacaktır."


Kızamık nedir?

Kızamık son derece bulaşıcı bir akut virüs enfeksiyonu ve yaygın olarak rastlanan döküntülü bir hastalıktır. Vücudun dışındaki etkenlere oldukça dirençsiz bir virüstür. Hastadan sağlıklı kişilere solunum yoluyla ve hasta ile direkt temas sonucu kolayca bulaşır.

Zaman

düzenli
aşı
kızamığı
yok
etti
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir