Medimagazin logo

Organ bağışında 11 il, 'sıfır' çekti

Türkiye'de organ bağışı oranı 2007 yılı içinde yüzde 200 oranında artış gösterdi. Çoğunluğu Doğu'da bulunan 11 ilde ise hiç bağış yapılmaması dikkat çekti.
Organ bağışında 11 il, 'sıfır' çekti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de organ bağışı oranı 2007 yılı içinde yüzde 200 oranında artış gösterdi. Çoğunluğu Doğu'da bulunan 11 ilde ise hiç bağış yapılmaması dikkat çekti.

Türkiye'de diyalize mahkum yaşayan yaklaşık 35 bin böbrek hastası bulunuyor. Karaciğer, kornea bekleyenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Ancak maalesef organ bağışı istenilen seviyede değil. Böbrek hastası sayısına her yıl ortalama 4 bin yeni kişi ekleniyor. Yılda yapılan nakil sayısı ise 600'lerle sınırlı. Hasta sayısı arttıkça devletin maddi kaybı da katlanıyor. Bunun önüne geçmenin en önemli yolu organ bağışının artması. Her yıl en azından bin 500 kadavradan organ bağışının yapılması gerekiyor. Son yıllarda yapılan kampanyalar sonuç vermeye başladı. Bu yıl yapılan bağışlarda yüzde 200 oranında artış oldu. Organ bağışında ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Antalya, İzmir, Karabük ve Trabzon oldu. İlk sırayı 20 bin 706 kişiyle İstanbul aldı. Doğu'da ise bağış miktarı yine istenenin çok altında. Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Bitlis, Hakkari, Hatay, Kırşehir, Siirt, Tunceli, Bayburt ve Şırnak gibi illerde ise hiç organ bağışlayan olmadı. Geçmiş yıllarda hiç kimsenin organ bağışında bulunmadığı Erzurum'da, 2007 yılı itibarıyla organlarını sadece bir kişinin bağışladığı belirlendi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Öner Odabaş, organ bağışındaki düşüklüğün sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada büyük sorun olduğunu söylüyor. Türkiye'de kadavra yerine daha çok canlıdan nakil yapıldığını belirten Odabaş, gelişmiş ülkelerde kadavra donör sayısının bir milyon kişide 25, Türkiye'de ise bu rakamın bir milyonda 2,2 olduğuna dikkat çekiyor. Odabaş, "Bu toplumsal bir yaradır. Duyarlılığı artırıp kadavradan nakil oranında gelişmiş ülkelerin oranına ulaşmak istiyoruz." diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Polat ise, "Halkımız kadavradan bağış konusunda daha duyarlı olmalı. Özellikle Doğu Anadolu'da hiç kadavradan organ bağışı alamıyoruz. Doğu'daki hastalar, batıdan yapılacak bağışları bekliyor. Kadavradan bağış, ancak Sağlık Bakanlığı'nın organize ettiği bir sistemle diğer illerden geliyor." diye konuştu.

Zaman

organ
bağışında
11
il
'sıfır'
çekti
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir