Medimagazin logo

Sosyal Güvenlik Yasası protesto edildi

DİSK, Türk-İş, KESK, İstanbul Tabip Odası, TGS, TMMOB başta çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi çalışanlar, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı protesto ederek, Galatasaray’dan Taksim Meydanı’na yürüdü
Sosyal Güvenlik Yasası protesto edildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

DİSK, Türk-İş, KESK, İstanbul Tabip Odası, TGS, TMMOB başta çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyesi çalışanlar, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı protesto ederek, Galatasaray’dan Taksim Meydanı’na yürüdü

Türk Telekom işçilerinin de destek verdiği protesto yürüyüşüne, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türk Tabipler Birliği Başkanı Gençay Gürsoy, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel de katıldı.

Galatasaray Postanesi önünde toplanan ve “Herkese sağlık güvenliği gelecek için birleşik mücadele” pankartı arkasında toplanan gruplar, Taksim Meydanı’na kadar yürüdü. Protestocular, “Dikkat emekliliğin tehlikede”, Kahrolsun ücretli kölelik düzeni”, “AKP şaşırma emekliliğime dokunma”, “Paran kadar sağlık hizmeti anlayışına hayır” yazılı pankartlar açtılar ve yürüyüş boyunca, “Parasız sağlık istiyoruz”, “AKP sağlığa zararlıdır”, “AKP yasanı al başına çal”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Hastaneler halkındır satılamaz” sloganları atarak, ıslıklarla hükümeti protesto etti.

Yürüyüşlerini Taksim Meydanı’nda tamamlayan grup adına ortak açıklamayı İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü, Haber İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu, AKP hükümetinin hazırladığı yeni kanun tasarısının geçen hafta TBMM’ye gönderildiğini hatırlatarak, tasarının yasalaşması halinde sağlık ve sosyal güvenlik haklarında önemli kayıplar olacağını söyledi.

Mevcut durumda kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşının hem kadınlar hem de erkekler için 65’e çıkacağına dikkat çeken Dokuyucu, emekliliğe hak kazanabilmek için yakın zamanda 5 binden 7 bin güne çıkarılan prim ödeme zorunluluğunun 9 bin güne yükseleceğini söyledi.

Bütün sağlık hizmetlerinin paralı olacağına da işaret eden Dokuyucu, Bağ-Kur emeklilerinin maaşından 10 yıl süreyle yüzde 10 oranında genel sağlık sigortası primi kesileceğini ifade etti. Dokuyucu, primini ödemeyen çiftçilerdin pamuğuna buğdayına, üzümüne tütününe el konulacağını öne sürdü.

İstanbul Tabip Odası Şube Başkanı Özdemir Aktan da, bu düzenlemeyi istemediklerini belirterek, yasanın çıkmasını engelleyinceye kadar mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Hürriyet

Okay: GSS sağlık hakkının piyasa insafına terk edilmesi demek

ANKARA (A.A) - Ankara Tabip Odası Başkanı Önder Okay, Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın son halinin, ''sağlık hakkının piyasa insafına terk edilmesi'' anlamına geldiğini savunarak, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Okay, düzenlediği basın toplantısında, Sosyal Güvenlik Reformu'nun sadece Türkiye'ye özgü bir uygulama olmadığını, Avrupa'da da bu tür reformların yapılmaya çalışıldığını belirtti.

Fransa'da sağlık çalışanlarının tepkileri nedeniyle hükümetin geri adım atmak zorunda kaldığını ifade eden Okay, Yunanistan'da da bugün itibariyle sağlık çalışanlarının greve çıktıklarını hatırlattı.

Sosyal güvenliğin bir anlamda devletin halkıyla yaptığı bir sözleşme olduğunu ifade eden Okay, ''Bu sözleşmeyi tek taraflı bozmak, yöneticilerin beceriksizliğidir. Sosyal güvenlik devletin halkına karşı sorumlulukların bütünüdür'' diye konuştu.

''Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı, sağlık hakkının piyasa insafına terk edilmesi demek. Bu kabul edilemez'' diyen Okay, Avrupa ülkelerinde sağlık çalışanları nasıl mücadele ediyorsa, kendilerinin de Türkiye'de aynı kararlılıkla mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi.

Genel Sekreter Ercan Yavuz da Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın bundan önce 4 defa TBMM gündemine geldiğini, ancak yasalaşmadığını hatırlatarak, ''Genel Sağlık Sigortası, bu son haliyle, bundan öncekilerin en vahşisi ve acımasıdır'' dedi.

Genel Sağlık Sigortası Yasası Tasarısı son haliyle çıkartılması durumunda emeklilik yaşının 65'e çıkacağını, emekli aylıklarının yüzde 23-33 oranında azalacağını, emeklilik için prim ödeme gününün 7 bin günden 9 bin güne çıkarılacağını, yeni doğum yapanlar için verilen süt izninin 6 aydan 1 aya düşürüleceğini belirten Yavuz, ''Bu gayri vicdani, gayri ahlaki, gayri insani girişimi durdurmak için 'herkese sağlık, güvenli gelecek' talebiyle başlattığımız bu mücadeleye hep birlikte katılalım'' çağrısında bulundu.

sosyal
güvenlik
yasası
protesto
edildi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir