Medimagazin logo

Memurlara özelde"estetik" yolu açıldı

Memurlar, başta diş protezi olmak üzere, "estetik" olduğu gerekçesiyle ücreti ödenmeyen tedavilerini artık özel hastanede yaptırabilecek
Memurlara özelde"estetik" yolu açıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Memurlar, başta diş protezi olmak üzere, ‘estetik’ olduğu gerekçesiyle ücreti ödenmeyen tedavilerini artık özel hastanede yaptırabilecek.

DANIŞTAY, diş protezi yaptırmak için kurumundan özel bir polikliniğe sevk alan, ancak estetik yaptırdığı gerekçesiyle tedavi ücretlerinin sadece bir kısmı çalıştığı kurum tarafından ödenen davacıyı haklı buldu. Danıştay, yurtiçi ve yurtdışı tüm tedavi ücretlerine konulan sınırlamaların günün koşullarına göre olması gerektiğini belirterek, eksik ödenen paranın davacıya ödenmesini istedi. Danıştay’ın bu kararı, memurların diş protezi başta olmak üzere ‘estetik’ olduğu gerekçesiyle ücreti ödenmeyen tedavilerini özel kuruluşlarda yaptırmalarının yolunu açacak.

EMSAL OLABİLECEK
DANIŞTAY 2. Dairesi, Ankara’da öğretmenlik yapan davacının, çalıştığı okuldan sevk alarak gittiği poliklinikte yaptırdığı tedavi ücretini eksik ödeyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Maliye Bakanlığı hakkında açtığı davayı görüştü. Daire kararında, davacıya eksik ödenen diş tedavi tutarı olan toplam 4 bin 474 YTL’nin yasal faiziyle birlikte ödenmesine oybirliği ile hükmetti.

Danıştay 2. Dairesi, yurtiçi ve yurtdışı tüm tedavi ücretlerinin ve işitme cihazı, tekerlekli sandalye, gözlük, suni aza, organ protezi, diş tedavisi ve protez gibi cihaz ücretlerini kapsayacak şekilde gerekli sınırlamaların günün şartlarına göre olacağına dikkat çekti. Danıştay, ‘Günün şartlarına göre her iki yılda bir ve dengeli bir şekilde birim fiyatlarının saptanmasının, Maliye Milli Savunma, Dışişleri ve Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlıkları’nca müştereken yapılacağı hükmüne yer verilmiş, bu maddede dahi sınırlamanın dengeli bir şekilde yapılacağı açıkça belirtilmiştir’ değerlendirmesinde bulundu.


‘Devlet ne ödeyecek?’ sorunu
DANIŞTAY, resmi sağlık kurum ve kuruluşları dışında yapılan tedavi ücretlerinin ne kadarının devletçe ödenmesi konusunun bir sorun olarak durduğunu belirterek, ‘Türk Diş Hekimleri Birliği’nce Resmi Gazete’de yayımlanan diş tedavi ve muayene ücretine ilişkin tarifelerin, bu yönü ile resmi bir belge niteliği taşıyor olması ve serbest faaliyet gösteren tüm diş hekimlerini bağladığı gerçeği önem arzetmekte olup, belirlenen bu fiyatın altında bir fiyatla özelde diş tedavi hizmeti alınması olanaklı değildir’ dedi. Türkiye’nin uluslararası sözleşmeler uyarınca herkesin, ulaşılabilecek en yüksek fiziksel ve zihinsel sağlık standardına sahip olma hakkını kabul ettiği belirtilen kararda, ‘Bu hakkın kullanılabilmesi için, herkese tıbbi hizmet ve tıbbi bakım sağlayacak koşulların yaratılması amacıyla sözleşmeci taraf devletlerin tedbir alacakları belirtilmiştir’ denildi.


Star

memurlara
özelde
&#8216
estetik&#8217
yolu
açıldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir