Medimagazin logo

İlaç Takip Sistemi ile sahte ilacın adresi tespit edilecek

Sağlık Bakanlığı'nın yeni yıldan itibaren hayata geçireceği İlaç Takip Sistemi eczaneler arası ilaç takasına son verecek. Toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit eden sahte ve bayat ilaca karşı geliştirilen sistem, ilaç firmasından vatandaşa kadar tüm adımları yakından izlemeye imkan tanıyor
İlaç Takip Sistemi ile sahte ilacın adresi tespit edilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı'nın yeni yıldan itibaren hayata geçireceği İlaç Takip Sistemi eczaneler arası ilaç takasına son verecek. Toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit eden sahte ve bayat ilaca karşı geliştirilen sistem, ilaç firmasından vatandaşa kadar tüm adımları yakından izlemeye imkan tanıyor.

Her ürünün bir kimlik numarası olacak ve firmalar bu numaraları Sosyal Güvenlik Kurumu'nun provizyon sistemine aktaracak. Firmalardan depolara, depolardan eczanelere çıkış bilgisayar üzerinden izlenecek. Önceden bildirilen bir numara takip sisteminde kayıtlı değilse sistem uyarı verecek. Böylece kaçak ve sahte ürünün hangi kaynaktan çıktığı kolaylıkla tespit edilecek. Kimlik numarası uygulaması bir eczaneye gelen ürünün diğer eczanelerde satılmasını engelleyecek. Hastaya verilse dahi şeceresinin yanlış olması sebebiyle eczacıya parası ödenmeyecek. Sahte ve kaçak ilacın satışını hızlandıran ürün değiş tokuşu düzenlemeyle tarihe karışacak. 2008'in başından itibaren barkodlu kutular eczanelerdeki raflarda yerini almaya başlayacak. Ancak piyasadaki mevcut ilaç stoklarının tamamen tükenmesi için 2009'a kadar firmalara süre verilecek. Kimlik uygulaması ilaç harcamalarında en az yüzde 5 tasarruf sağlayacak. Bu arada, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Genel Sekreteri Engin Güner, son günlerde artan sahte ilaç operasyonlarıyla ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı. Güner, "Ülkemizdeki ilaç dağıtım sistemlerine ilişkin uygulama ve cezalar sahte ilaç üreticileri için yeterince caydırıcı olmamaktadır. Cezai yaptırımların daha caydırıcı hale getirilmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.



Zaman

i̇laç
takip
sistemi
ile
sahte
ilacın
adresi
tespit
edilecek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir