Medimagazin logo

Böbrek naklinde dünya rekoru kırdılar

2007 yılında tam 306 böbrek naklinin gerçekleştiği merkez, ABD ve ve Avrupa’nın önemli hastanelerini de geride bıraktı
Böbrek naklinde dünya rekoru kırdılar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

2007 yılında tam 306 böbrek naklinin gerçekleştiği merkez, ABD ve ve Avrupa’nın önemli hastanelerini de geride bıraktı

AKDENİZ Üniversitesi Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi, yılbaşından bugüne kadar 306 böbrek nakli yaparak dünya rekoru kırdı. Rekor haberini açıklayan Merkez Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş, Haziran ayında sona erecek ’müdürlük’ görevinden ayrılacağını söyledi. Prof. Dr. Demirbaş, bu rakamla ilk sırada olduklarını, ikinciliği ABD Viskosin Üniversitesi Nakil Merkezi’nin 304 nakille, üçüncülüğü de yine ABD’den Alabama Üniversitesi Nakil Merkezi’nin 303 nakille aldığını söyledi. Avrupa’da 280, ABD’de 300 böbrek nakil merkezinin önüne geçtiklerini belirten Prof. Dr. Alper Demirbaş, yıl sonuna kadar da 12 randevulu nakil daha olduğunu kaydetti.

Başarı oranı yüzde 99.5

Prof. Dr. Demirbaş, böbrek nakilleriyle ilgili şunları söyledi: “Kaybedilen hasta sayısı 3. Başarı oranı da yüzde 99.5’dir. Bunun bir örneği dünyada yok. 6 ‘kan grubu uyumsuz’ nakil yaptık. Bu da dünyada bir ilktir. Bunu yaptığımızda bir çok meslektaşımızın bu olaydan haberi yoktu, olanlar da ’imkansız’ diyordu. Doku uyumsuz böbrek nakli için de eleştiri almıştık. Sonuçlar bilimsel olarak yayınlandı. Yüzde 100 uyumludan farksız olduğu kabul edildi. 306 böbrek naklini Türkiye’nin 60 değişik ilinden gelen hastalarla yaptık. Örneğin, Diyarbakır 10, Urfa 10, 17 nakil merkezi bulunan İstanbul’dan 47, Konya’dan 16, Mersin’den 10, Adana’dan 13 kişi merkezimizde böbrek nakli oldu.”

Rekor haberini açıklayan Prof. Dr. Demirbaş, “Önümüzdeki haziran ayında görev sürem bitiyor. Yeniden müdürlük için aday olmayacağım. Biz bayrağı buraya kadar getirdik. Zirveye diktik, yeni ve genç arkadaşlarımız bu bayrağa sahip çıksın. Bir yere transfer olmuyorum. Hiçbir yere gitmiyorum. Burada görevime devam edip insanlığa faydalı işler yapmak istiyorum” dedi.

Vatan

böbrek
naklinde
dünya
rekoru
kırdılar
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir