Medimagazin logo

Akciğer kanserinde yeni şifa kapısı 'yoğun radyoterapi'

Cerrahi şansı bulunmayan erken evre akciğer kanserinde bir süredir uygulanan, hedefe yönelik, yok edici nitelikteki yoğun radyasyon yöntemi "Stereotaktik Ablatif Beden Radyoterapisi" ile tedavi şansı yüzde 90'lara ulaştı.
Akciğer kanserinde yeni şifa kapısı 'yoğun radyoterapi'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Başkanı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, sigara kullanıcılarına yönelik tarama programlarında çok sayıda erken evre kanser teşhisi konulduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Sağlam, akciğer yerleşimli kanserlerde cerrahinin önemli bir tedavi seçeneği olduğunu, ancak bazı tıbbi nedenler yüzünden her hastada cerrahi müdahalenin yapılamadığını vurguladı.

Esra Kaytan Sağlam, hedefe yönelik belirli noktaya uygulanan, yok edici nitelikteki yoğun radyasyonun verildiği "Stereotaktik Ablatif Beden Radyoterapisi" ile özellikle 3 santimetreden küçük hedef hacimlerde doz dağılımında diğer radyoterapi tekniklerine göre ciddi avantajlar elde edildiğini bildirdi.

Bu yöntemde normal dokular açısından yan etkilerin göz ardı edilebilecek kadar az olduğunun altını çizen Sağlam, tedavi sürecinin diğer yöntemlerle kıyaslandığında daha kısa sürdüğünü aktararak, "Bu uygulamada tedavi yaklaşık 1 hafta sürüyor. Hastalık kontrolü daha yüksek." dedi.

Prof. Dr. Sağlam, şunları kaydetti:

"Günümüzde özellikle genel durumu, yaşı, diğer hastalıkları sebebiyle ameliyat olamayacak hastalar için hedeflenmiş yoğun dozu belli bir noktaya vererek yapılan 'Stereotaktik Ablatif Beden Radyoterapisi' ile seçilmiş erken evre akciğer kanserleri hastalarında cerrahi sonuçlarla benzer şekilde yüzde 90'lara varan tedavi şansı söz konusu olabiliyor.

Uluslararası yayınlarda da beyin metastazları ve tümörlerinde tek atış tedavi ile 3 santimetrenin altında tama yakın düzeyde hastalık kontrolünün mevcut olduğu ortaya konuldu."

radyasyon onkolojisi
prof. dr. esra kaytan saglam
turk radyasyon onkolojisi dernegi
kanser
stereotaktik ablatif beden radyoterapisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir