Medimagazin logo

Akraba evliliklerinden kaynaklanan nadir hastalıkların önüne geçilecek

Hacettepe Üniversitesi, nadir hastalıklar ve kanser konusunda "Mükemmeliyet Merkezi" olacak.
Kaynak: TÜRKİYE - Sinem Erciyas ANKARA
Akraba evliliklerinden kaynaklanan nadir hastalıkların önüne geçilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de akraba evliliklerinden kaynaklanan nadir hastalıkları önlemek için Hacettepe Üniversitesi harekete geçti. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Haluk Özen, 10 binde 5'ten az görülen nadir hastalıklarda ve kanser konusunda iş birliği için ABD'ye gidiyor. İş birliği onaylanır ve Hacettepe Avrupa'nın da kabul ettiği "Mükemmeliyet Merkezi" olursa bio bankalar için stok, araştırma ve tedavi uygulaması yapmak için büyük bir imkan sağlanacak. Konu ile ilgili yapılacak çalışmaları anlatan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özen, üniversitenin "Mükemmeliyet Merkezi" olmak için emin adımlarla ilerlediğini belirterek şunları söyledi:

BÜYÜK GRUPLARA ÖNCÜ ÇALIŞMA

"Çalışmalarımızla Avrupa'nın kabul ettiği Mükemmeliyet Merkezi olma yolundayız. Türkiye'de akraba evlilikleri çok yoğun. Bu durum nadir hastalıkların fazla görülmesine neden olmuş. Geçmişte hocalar, nadir hastalıkları olan çocukların bilime ciddi katkı sağlayacağını düşünerek, tedavileri için araştırma yaparken, bio bankalarda da bu çocukların hastalık materyallerini saklamışlar. Araştırmalar hala sürüyor. Sayı olarak az ancak, bulunan gen ve genlerin üzerinde yapılan tedaviler, büyük gruplara da öncülük açısından değer kazanıyor. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı TÜSEB'in katkısıyla nadir hastalıklarlı olanların materyalleri aynı bio bankada toplanabilir. Gelecek hafta ABD'ya gidiyorum. Nadir hastalıklar ve kanser konusunda çalışmalar yapan NIS-NCI ile görüşmeler yapacağım. Bu görüşme sonrası işbirliği kararı çıkarsa araştırma ve tedavi konusunda önemli adımlar atılacaktır."

7 MİLYON HASTA 6 BİN HASTALIK VAR

Prof. Dr. Özen "Akraba evliliklerinin Türkiye'de yaygın olmasından kaynaklı nadir hastalık yaşayanların sayısı da fazla. Türkiye'de nadir hastalık taşıyan 7 milyon insan var. Bilinen nadir hastalık sayısı 6 binden fazla ve genelde tıbbın her branşını ilgilendiriyor. Ancak vakaların çoğu çocuk yaş grubunda belirti verdiği için çocuk doktorlarının bu hastalıkları bilmesi özel bir önem taşıyor" dedi.

hacettepe üniversitesi
nadir hastalıklar
mükemmeliyet merkezi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir