Medimagazin logo

ALS'ye yakalanan kişilerle iletişim kurulabildi

Motor nöron hastalarının basit evet-hayır sorularına cevap verebildiği tespit edildi.
ALS'ye yakalanan kişilerle iletişim kurulabildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İsviçre'de "Wyss" adlı araştırma merkezinde, motor nöron hastalığının (ALS) ileri evrelerinde olan ve hayatlarını yatağa bağımlı sürdüren dört kişi üzerinde yapılan çalışmada, Beyin Bilgisayar Arayüzü (BCI) kullanılarak hastaların evet-hayır sorularına cevap verdiği saptandı.

Omurilikte kasları besleyen lateral taraftaki sinirlerin zarar görmesiyle kasların beslenememesi ve katılaşması olan ALS'ye yakalanan kişilerin göz hareketleriyle iletişim kurmaları mümkün olsa da söz konusu bu çalışma, gözlerini dahi hareket ettiremeyen kişiler üzerinde denendi.

ALS hastalarına evet-hayır soruları tekrar tekrar yöneltilerek bilgisayarın beyin sinyallerini değerlendirdiği araştırmada, sistemin yaklaşık yüzde 75 doğru çalıştığı ifade edildi.

İlk kez 1874 yılında tanımlanan ALS, merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybı nedeniyle gelişiyor. Bu hücrelerin kaybı kaslarda düşüklük ve erimeye yol açıyor. Yavaş yavaş ilerleyip hastayı solunum, yutma güçlüğü ve kas güçsüzlüğüyle yatağa düşürüyor. Zihinsel işlevler ve bellek ise bozulmuyor. Hastalığın ileri evrelerinde felç geçiriliyor.

Araştırmanın sonuçları "PLOS ONE" dergisinde yayımlandı.
 

als
motor noron hastali
beyin bilgisayar arayuzu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir