Medimagazin logo

Avrupa'dan özeleştiri: Sağlıktaki eşitsizlikleri gidersek, daha çok hayat kurtarılabilirdi

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, "Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde tedaviye ilişkin gerekli normlar en üst düzeyde sağlanabilseydi birçok hayat daha kurtarılabilirdi." dedi.
Avrupa'dan özeleştiri: Sağlıktaki eşitsizlikleri gidersek, daha çok hayat kurtarılabilirdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve AB Komisyonunun ortak hazırladığı "Bir Bakışta Sağlık- Avrupa 2016" raporunun sunumu için düzenlenen basın toplantısında konuşan Gurria, "Sağlık hizmetlerine ulaşımdaki eşitsizlikleri azaltmak için daha yapmamız gereken çok şey var. Bütün AB ülkelerinde tedaviye ilişkin gerekli normlar en üst düzeyde sağlanabilseydi birçok hayat daha kurtarılabilirdi." ifadesini kullandı.

Sağlıkta toplumların eğitim kalitesinin önemli rol oynadığını vurgulayan Gurria, eğitim seviyesi yüksek olan bireylerin toplumun diğer kesimlerine göre en az 7 yıl daha fazla yaşadığını belirtti.

AB Komisyonunun Sağlık ve Gıda Güvenliğinden Sorumlu Üyesi Vytenis Andriukaitis ise tedaviye ulaşımla ilgili eşitsizliklerle mücadeleye yönelik faaliyetlerin iki katına çıkarılmasını istedi.

İnsan hayatına ve eğitime yatırım yapılmasının şart olduğuna dikkati çeken Andriukaitis, "Avrupada sağlık sistemlerinin etkinlik kazanması için kaynakların tedavilerde sonuç alacak şekilde yönlendirilmesi gerekiyor." dedi.

Rapora göre, geçen yıl kronik hastalıklardan hayatını kaybeden 550 bin kişinin tedavi masrafları için 115 milyar avro harcandı. Kronik hastalığa yakalananların sayısı 50 milyona ulaşırken, 65 yaş üstündeki nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 20'ye çıktı. Avrupa'da 1960 yılında 65 yaşın üstündeki insanlar toplumun yüzde 10'unu oluşturuyordu.

Raporda, nüfusun yaşlanması ve teknolojilerin gelişmesi nedeniyle sağlık harcamalarının gelecek senelerde de artış kaydedeceği vurgulandı. AB'ye üye ülkelerde ortalama yaşam süresinin 2008'de 74.2 iken 2014'te 80.9 yıla çıktığına işaret edilen raporda, ortalama ömür artmasına karşın obezite ve tütün bağımlılığının sağlık kalitesini düşürdüğü de kaydedildi.

oecd
saglik
bir bakista saglik
avrupa birliği
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir