Medimagazin logo

Ayak parmağından çene eklemi ve kas transferi yapıldı

Konya'da, yüksekten düşme sonucu çenesi kırılan, beynindeki tümör nedeniyle geçirdiği ameliyat sonrası yüz felci geçiren hastaya, 14 saat süren operasyonla ayak parmağından aynı anda çene eklemi ile kas transferi yapıldı
Ayak parmağından çene eklemi ve kas transferi yapıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Konya'da, yüksekten düşme sonucu kırılan  çenesini kullanamayan ve yüz felci geçiren hasta, 14 saatlik operasyonla ayak  parmağından çene eklemi ile kas transferi yapılarak sağlığına kavuşturuldu.

Bir fabrikada işçi olarak çalışan Mehmet Üstüner'in (39) hayatı,  2006'da 9 metre yükseklikten düşmesi sonucu tamamen değişti. Aylarca hastanede  tedavisi süren Üstüner, çene kemiğindeki kırıklar nedeniyle zor günler yaşadı.

Yemek yemekte zorlanan ve konuşmakta güçlük çeken Üstüner, bir süre  sonra kemikleri kötü kaynayan çenesini hiç kullanamamaya başladı.

Ağzını açamayan, konuşamayan, sadece sıvı gıdalarla beslenen Üstüner,  beynindeki tümör nedeniyle yapılan ameliyat sonrası yüz felci geçirdi. Sinir  hasarına bağlı olarak yüz kaslarını da kullanamayan Üstüner, Selçuk Üniversitesi  Tıp Fakültesi Hastanesine başvurdu.

Hastanenin Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı  Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Osman Akdağ ile ekibi, sağ ayağının ikinci parmağını  aldıkları Üstüner'e, çene eklemi ve kas transferi yaptı. Parmağından  gerçekleştirilen transferle sağlığına kavuşan, bugüne kadar 17 ameliyat geçiren  Üstüner, artık konuşabiliyor, katı gıdalar yiyebiliyor, yüz kaslarını da  kullanabiliyor.

"ÇOK NADİR GÖRÜLEN BİR OPERASYONDU"

Operasyon hakkında AA muhabirine bilgi veren Akdağ, hastanın çenesini  açamadığı için ağız açıklığı bulunmadığını, beslenmesinin sağlıklı olmadığını  söyledi.

Değerlendirmeleri sonunda, hastaya tek seansta hem bir çene eklemi hem  de yüz kasları için yeni bir kas transferi düşündüklerini ifade eden Akdağ,  transferi ayağından yapmaya karar verdiklerini anlattı.

"Transferi ayağından yapabileceğimizi biliyorduk. Ayak ikinci  parmağını ve ona ait eklemi, adeta çene eklemi gibi kullanmayı, ayak parmak  hareketlerini sağlayan yedek bir kasımızı da yüz felci için taşımayı planladık."  diyen Akdağ, şöyle konuştu:

"Ekip olarak 14 saat süren bir ameliyatı başarıyla gerçekleştirdik.  Anestezi hocalarımız gayet başarılıydı. Doç. Dr. İnci Kara, uygun ortam  oluşturdu. Ameliyattan sonra hasta 10 günlük iyileşme sürecinin hemen ardından  ciddi fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci yaşadı. Uzun ve zor ameliyatı  başarıyla gerçekleştirmiş olmamız bize de ayrı mutluluk ve gurur verdi. Bu işin  güzel tarafı hastanın sağlığına kavuşmuş olması. Bu çok nadir görülen bir  operasyondu. Ameliyat adeta hastaya özel bir ameliyatmış gibi oldu. Bu  şikayetlerin aynı olduğu bir başka hastanın bulunma ihtimalinin az olduğunu  düşünüyorum. Türkiye'de ilk olduğunu düşündüğümüz bu uzun ve mikro cerrahi  gerektiren ameliyatla 2 milimetrelik damarlar başarıyla nakledildi. Hastanın  yüzünü güldürdüğümüz için çok mutluyuz."

"ÇOK ŞAŞIRMIŞTIM"

Operasyon sonrası görüntüsüyle adeta bambaşka biri olan Mehmet  Üstüner, ayak parmağının çenesine nakledileceğini duyduğunda kendisinin ve  çevresindekilerin çok şaşırdığını belirtti.

Herkesin "Öyle şey mi olurmuş? Bir de parmağından olma. Sen bu  sevdadan vazgeç" dese de çektiği sıkıntılara dayanacak gücünün kalmadığının  altını çizen Üstüner, şunları kaydetti:

"Operasyon sonrası çenem düzeldi. Rahatça yemek yemeyi, konuşmaya  özlemişim. Konuşurken tükürüğüm çıkıyor, insanlar rahatsız oluyordu. Yemek  yiyemedikten sonra ayak parmağım olsa ne olur olmasa ne olur. Çevremdekiler  çenemin ve yüzümün nasıl düzeldiğini soruyor. Ayak parmağımı çeneme  nakledildiğini söylediğim kişiler, 'Öyle şey mi olurmuş, bizimle dalga geçme'  deyip şaşırıyorlar. Ayak parmağımı gösterince inanıyorlar. Bazen şaka bile  yapıyorum. İnsanlar ayağının kaşındığını söylediğinde, 'benim de kaşınıyor'  diyerek yüzümü kaşıyorum. Ne yaptığımı soranlara, 'Ayak parmağım yüzüme  nakledildi de ondan burayı kaşıyorum' dediğimde gülüyorlar. Yani herkes ayağını,  ben yüzümü kaşıyorum."

selcuk universitesi  tip fakultesi
osman akdag
Yorum (1)
ahmet yaman
ayak parmağından beyin yapsalar işte o zaman bende şaşırırım.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir