Medimagazin logo

Doktorlar grip aşısı yaptırıyor mu?

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından düzenlenen 18. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi'nde; grip aşısının önemi, dünyadaki yeri ve ülkemizdeki uygulanma oranları hakkında bilgiler paylaşıldı
Doktorlar grip aşısı yaptırıyor mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Antalya’da düzenlenen 18. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi’nde konuşan Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, soğuk algınlığı ile karıştırılan gribin aslında çok daha ciddi bir sağlık sorunu olduğu vurgusunu yaptı.

Özellikle yaşlılar, kanser tedavisi görenler, kronik hastalıkları olanlar ve gebeler için ölümcül olabilen grip, aşı ile önlenebilir mi? Ünal, Türkiye’deki grip aşısı uygulamaları ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

“TÜRKİYE’DE AŞI YAPILMASI GEREKEN 24 MİLYON İNSAN VAR”

Türkiye'de aşı yapılması gereken insan sayısına ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Ünal, “Aşının yararını tartışıyorlar. Bir doktor açıklama yapıyor işte ‘Geçen sene canlı aşı yapılan Amerika'da koruculuğu yüzde 10 oldu' doğru. Sadece çocuklara yapıldı yetişkinlere yapılmadı. Koruyuculuğu düşük oldu çünkü aşının hazırlanışında sorun vardı. Biride çıkıp diyemiyor ki canlı aşı Türkiye'ye gelmedi kullanılmıyor. Bunu bilmeden grip aşısı korumuyor diyorlar. 23- 24 milyon aşı yapılması gereken insan var. Ancak Türkiye'ye her sene gelen aşı miktarı 2.3 milyon civarında. Yüzde 10'larda kalıyor. Mevsimsel gribin ABD yıllık maliyeti 8 buçuk milyar dolar. O nedenle bütün toplumu aşılamaya çalışıyorlar. Biz çok akıllıyız da onlar mı bu işi bilmiyor? Dünya Sağlık Örgütü listesinde aşı yapılması gerekenlerin başında gebeler, 65 yaş üstü kişiler ve altta kronik hastalıkları olanlar” dedi.

DOKTORLAR GRİP AŞISI YAPTIRIYOR MU?

İstanbul'da 300 doktor üzerinde yapılan bir araştırmaya da değinen Prof. Dr. Ünal, sağlık personelinin aşıya bakışıyla ilgili şunları söyledi:

“Vatandaş isteksiz doktor isteksiz, aşılama oranı yüzde 5'in altında. Vatandaş istekli ama doktor ne gerek var diyor, aşılama oranı yüzde 35'lerin altında. Vatandaş isteksiz ancak doktor biliyor ve yapıyor, aşılama oranı yüzde 85. İstanbul'da 300 civarı hekime soruluyor: 'Hayatınızda hiç grip aşısı yaptırdınız mı?' 180'i 'Hayır, yaptırmadım' diyor. 'Neden yaptırmadın?' sorusuna yüzde 46'sı ‘Grip aşısının koruyuculuğundan emin değilim.' diyor. Yüzde 32'si de 'Aşı gribe neden olabilir' diyor. İşte bunu anlamıyorum. Aşı dediğimiz virüs çoğaltılıp ayrılıyor. Hastalık yapması söz konusu değil" dedi.

grip asisi
doktorlar
prof. dr. serhat unal
soguk alginligi
Yorum (1)
Kamil Ömür
Bu kapitalist sistemde kim doğruları söylüyor kim firma desteği aldığı için böyle konuşuyor belli değil. Grip aşısı bir tetanoz aşısı bir kızamık aşısı gibi elzem görülmüyor. Bu nedenle yapılma oranı düşük.
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir