Medimagazin logo

Doktorların obez hastalara önyargısını kırmanın 9 yolu!

Tıp eğitiminde, kilo ile ilgili damgalama ve önyargının hasta-hekim iletişimi ve obezitenin tedavisi üzerindeki olumsuz etkisine değinilen bir American Medical News yazısında, eğitimcilerde ve öğrencilerde obezite algısını araştıran çalışmalara yer verildi.
Doktorların obez hastalara önyargısını kırmanın 9 yolu!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-“Obez İnsanlara Karşı Önyargıların Önünü Kesmek” başlıklı Amednews’den alınan yazıda obez insanların toplumdaki incelik idealiyle ve doktorların damgalayıcı tutumlarıyla mücadele etmek zorunda kaldıkları ifade ediliyor. Haberde bahsedilen bir Harvard Üniversitesi araştırmasına göre, 2050’de Amerika’daki obez sayısı nüfusun yüzde 40’ını aşabilir.

Damgalama ve önyargının tıp öğrencileri ve eğitmenler arasındaki yaygınlığına işaret edilen haberde, bu tutumlar sonucunda obezite hastalarının tedavi için uzmanlarla iletişime geçmekte zorlandığı söyleniyor.

Habere göre, uzmanlar hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının birkaç adımda daha destekleyici ve hoşgörülü bir ortam oluşturabileceğini söylüyor. Haberde derlenen adımlar şöyle;

  1. Hastalarınızın kilolarıyla ilgili daha önce başvurduğu doktorda, olumsuz tecrübelere sahip olabileceğini göz önünde bulundurun. Hastalarınıza bu hassasiyetle yaklaşın.
  2. Obezitenin kompleks bir etiyolojisi olduğunun farkına varın.
  3. Sadece kiloya takılı kalmayın, kilo dışında mevcut olan diğer rahatsızlıkları da tespit edin.
  4. Çoğu obezite hastasının tekrar tekrar kilo vermeye çalıştığını aklınızda bulundurun.
  5. Sayılara bağlı kalmak yerine davranışlardaki olumlu değişimleri vurgulayın.
  6. “Kilo vermek zorundasın” demek yerine tavsiyelerinizi somutlaştırın, “Bir egzersiz programı başlatmalısın, evde yemek yemelisin” gibi ifadeler kullanın.
  7. Yaşam tarzında değişiklik yapmanın zorluklarını kabul edin.
  8. Az miktardaki kilo kayıplarının bile sağlığın geri kazanılmasında önemli bir sonuç olduğunu unutmayın.
  9. Bekleme odalarında geniş, kolu olmayan koltuklar temin edin; uygun ölçülerde tıbbi ekipman ve hasta önlükleri bulundurun.

 

obezite
doktor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir