Medimagazin logo

Ekonomik ampuller ‘sağlığı tehdit ediyor’

Araştırmacılar düşük enerji tüketen ampullerin zararlı olabilecek miktarlarda cıva açığa çıkarabileceğini iddia ederek yeni bir sağlık endişesine yol açtı.
Kaynak: NTV-MSNBC
Ekonomik ampuller ‘sağlığı tehdit ediyor’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çalışmada kırılan ekonomik ampullerin iç mekanlar için güvenli kabul edilen sınırdan, 20 kat fazla zehirli buhar yaydıkları belirtildi.

Ayrıca kırılmış ampullerin hamile kadınlar, bebekler ve çocuklar için sağlık riski oluşturabileceği yazıldı.

Avrupa Birliği iklim değişikliği hedeflerini tutturmak için 120 yılı aşkın süre boyunca kullanılmış geleneksel ‘akkor ampulleri’ kullanımdan kaldırıyor ve halkı düşük enerjili alternatiflere geçmeye zorluyor.

Akkor lambalar, LED’ler ve halojen ampuller gibi diğer aydınlatma seçenekleri cıva kullanmıyor.

Almanya’daki Federal Çevre Kurumu için yürütülen çalışmada biri 2 miligram, diğeri 5 miligram cıva içeren iki kompakt floreasan lamba kullanılarak bir ‘en kötü durum’ senaryosu test edildi. İki lambada da koruyucu kaplama yoktu ve ikisi de sıcakken kırıldı.

Fraunhofer Wilhelm Klauditz Enstitüsü’ndeki bilim adamları ampullerin bir metreküp hava başına yaklaşık 7 mikrogram (miligramın binde biri) cıva açığa çıkardığını buldular. Resmi yönergedeki limit ise metreküp başına 0,35 mikrogram.

Federal Çevre Kurumu başkanı Jochen Flasbarth şöyle konuştu: ‘Cıva varlığı enerji tasarruflu lambaların kötü tarafı. Yakında cıva kirliliğini önleyecek bir lamba teknolojisine ihtiyacımız olacak.’

tasarruflu ampul
sağlığa zararlı
ışık
akkor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir