Medimagazin logo

Kanser ilaçlarına geçen yıl 1.4 milyar lira ödendi

Yerli ilaç üretimi, AR-GE çalışmaları ve ithal kanser ilaçlarına ödenen ücretler ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2012 yılı içerisinde kanser ilaçlarına 1 milyar 477 milyon lira ödendiğinin bilgisini verdi.
Kaynak: STAR - NEVİN BİLGİN
Kanser ilaçlarına geçen yıl 1.4 milyar lira ödendi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Müezzinoğlu, “Devlet yatırımları kapsamında, ilaç yatırımlarında da çeşitli teşvik uygulamaları yapılmaktadır.  Bu kapsamda asgari 20 milyon lira tutarındaki, biyoteknolojik ilaç, onkoloji ilaçları ve kan üretimine yönelik yatırımlar, öncelikli yatırımlar konuları başlığı altında değerlendirilmektedir” dedi.  Müezzinoğlu, bu teşvikten faydalanmak isteyen firmaların Sağlık Bakanlığı’ndan proje onayı alması gerektiği uyarısında bulundu.

Arge çalışmaları özel sektörün denetiminde

İlaç üretimine yönelik, Arge çalışmalarının kendileri tarafından yapılmadığını söyleyen Müezzinoğlu, “ARGE çalışmaları ilaç firmaları düzeyinde yürütülmektedir. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’nca aşı ve serum çalışmaları yapılıyor” dedi. Müezzinoğlu, kanser ilaçlarına, 2010 yılında 1 milyon 396 bin lira, 2011 yılında 1 milyon 312 bin lira, 2012 yılında da 1 milyon 477 bin lira ücret ödendiğini kaydetti.

kanser
ilaçlarına
geçen
yıl
1.4
milyon
lira
ödendi
kaynak:
kanser
ilaçlarına
geçen
yıl
1.4
milyon
lira
ödendi
Yorum (1)
www.aciamagercek.com
BİLİM DÜNYAMIZIN UMURUNDA DEĞİL Bilim ve aydın dünyamız, acı gerçekleri görmüyor, duymuyor, okumuyor, anlamıyor, konuşmuyor : Bilim; sebep – sonuç ilişkisi kuran disiplinin adı ise, kötü kader gibi yakamıza yapışan sonuçları önlemenin yolu, sebepleri önlemekten geçer ama bilim dünyamız bilimin sadece lafını ediyor. Bilim dünyamız, neden ilaç ve aşı üretemiyor ve başkalarına milyarlarca dolar ödüyoruz diye düşünmüyor. Niye Önleyici Tıp, Önleyici Kardiyoloji, Önleyici Kanser bilim dalları yok, neden Önleyici Halk Sağlığı Fakülteleri yok diye kafa yormuyor, mücadele etmiyor. Kaynaklarımızı kuyruğu peşinde dolanan kedi gibi, bitmek bilmeyen sonuçların peşinde koşarak çarçur ediyoruz, göremiyor. Einstein ne diyor : ‘sorunu yaratan bakış açısıyla sorunu çözemeyiz.’ Einstein’ı bilmeyen var mı? Tabii ki yok. Bilim ve aydın dünyamızın batı gözlüğü ile bakarken görebildiği, Einstein’ın uzamış saçları. Harcanan paraya rağmen, halkımız daha sağlıklı değil. Bu yüzden ne dev hastaneler, ne sağlığa harcanan milyarlar ve ne de giydiğimiz kırmızılar sağlığı korumuyor. Son 9 yılda hastalık harcamaları 8 kat artarken hastalıklar azalmamış hızla artmış, bilemiyor. Ülkemizde insanların % 86’sı önlenebilir nedenlerden ölüyor, bilmiyor. Bunca yıldır milyonlarca insanımız önlenebilir nedenlerden ölmüş ve hastalanmış, bilim ve aydın dünyamızın umurunda değil. Son 22 yılda % 1000 artan şeker hastalığını önlemeyi akıl edemediğimiz için her yıl 4 milyar doları şekerle ilgili hastalıklara harcıyoruz anlamıyor. Kanser çığ gibi artıyor ama bilim dünyamızın derdi hastalıkları önlemek değil, batının sattığı en pahalı tanı ve tedavi cihazları ve ilaçlarıyla puan toplamak. 1923 yılı hekim sayısı : 554, 1960 yılı hekim sayısı : 9826 , 2011 yılı hekim sayısı : 120.000, 2023 yılı hedefi : 300.000, 100.000 doktor ithal edilecek. Herkese bir doktor olsa ne yazar diyemiyor. Dilinde felç var, acı gerçekleri konuşamıyor. Dünya Sağlık Örgütü, çok az masrafla hastalıkların önemli oranda önleneceğini, bu yolla sağlık sistemlerinin iflas etmesinin önleneceğini bildiriyor, okumuyor. Her yıl hastalıklara harcadığımız para 67 milyar dolar ve bu rakam giderek artıyor. Yeni rakam açıklandı ; halkın cebinden harcadığı hariç 18 milyar TL. SGK bütçesi alarm veriyor. SGK’daki batak; 57.6 milyar TL, görmüyor. Dev bir sektör, bizi hasta ederken de, güya tedavi ederken de cebimizi, bütcemizi boşaltıyor ve hepimizi kedinin kuyruğu peşinde koştuğu gibi boş işler peşinde koşturuyor, uyutuyor, oyalıyor, bilim dünyamız farkında değil. NE YAPMALI?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir