Medimagazin logo

Kişinin ateroskleroz riski bazı bakterilerin incelenmesiyle anlaşılabilir

Bazı bakteri grupları, belli tür besinleri toksitleyerek halk arasında damar sertliği olarak bilinen ateroskleroz hastalığını meydana getirebilir.
Kişinin ateroskleroz riski bazı bakterilerin incelenmesiyle anlaşılabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Türkiye Bilimler Akademisi(TÜBA) 10 Nisan tarihinde Ankara’da düzenlenen “Tüba Mikrobiyota ve İnsan Sağlığı Sempozyumu”nda konuşan TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarkan Karakan, immün sisteminde çok önemli bir rol oynayan bağırsak mikrobiyotasıyla inflamasyonun, gastrointestinal dengelerin ve ishal ataklarının düzenlenebileceğini söyledi.

 

Karakan, halk arasında damar sertliği olarak bilinen ateroskleroz hastalığının; özellikle fosfoglikolin bulunan yumurta, kırmızı et, tereyağ gibi besinlerin tüketilmesiyle kolin haline geldiğini, sonra çok tehlikeli bir toksin olan trimetilamine dönüştüğünü söyledi.

 

“Yeni bir çalışmada belli grup bazı bakterilerin yediğimiz besinleri toksitleyerek ateroskleroz meydana getirdiği, bu grup bakteriler bulunmadığı müddetçe de ateroskleroz riski oluşmadığı ileri sürüldü. Bu bakterilere bakılarak bir kişinin ateroskleroz riskinin tahmin edilebileceğini veya kontrol altına alınabileceğini düşünüyoruz. Obez insanlarda bir besin normal insanlara aldırdığından daha fazla kalori aldırabiliyor ve bu da belki belli grup bakterilerin obez hastalardaki varlığına bağlanabilir.” ifadelerine yer verdi.

 

Yağlı karaciğerin insanların dörtte birinde gözlemlendiğini ve eskiden birincil nedeninin hepatit kabul edildiğini aktaran Karakan; karaciğer sirozunun, karaciğer kanserinin ve karaciğer naklinin de şimdiki birincil nedeninin iltihaplı yağlı karaciğer çerçevesinde insülin direnci, obezite ve bağırsak bakterisi ilişkisiyle anlamlandırılmaya çalışıldığını ifade etti.

 

Karakan, 19-22 Ekim 2017 tarihleri arasında Antalya’da 4.Ulusal Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotik Kongresi düzenleneceği bilgisini verdi.

 

ateroskleroz
bakteri
prof. dr. tarkan karakan
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir