Medimagazin logo

Kolon kanseri her yıl binlerce can alıyor

Dünyada her yıl 500 bin kişinin kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten uzmanlar, Türkiye’de geçen yıl 25 bin yeni kolon kanseri tanısı koyulduğuna dikkat çekti.
Kolon kanseri her yıl binlerce can alıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tüm kanser türleri içinde en çok can alanlardan biri olan kolan kanseri hakkında bilgi veren Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünyada her yıl 500 bin kişinin kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini Türkiye’de ise 2014 yılında 25 bin yeni kolon kanseri vakası görüldüğüne dikkat çekti.

Her yıl 1 milyon tanı koyuluyor  

Kolon kanserine karşı vatandaşları uyaran Dr. Kemik,  konuyla ilgili şunları söyledi:
“Tüm kanser tiplerinde olduğu gibi kolon kanserinde de erken tanı hayat kurtarıyor. Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kolon kanser tanısı konuluyor. 500 bin hasta ise kolon kanser nedeniyle hayatını kaybediyor.“

Genellikle 50 yaş üstünde görülüyor

“Bu kanser türünün Türkiye’de görülme sıklığı yüzde 7-8’dir. Erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda görülen kolon kanseri, bütün kanserler içerisinde en sık görülen 3. Tiptir. Yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 2,5 civarındadır. Kolon kanserinin yüzde 90'ından fazlası 50 yaşın üzerindeki insanlarda görülmektedir. Erken teşhisi halinde yüzde 90 oranında tedavi edilebilmektedir. Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 raporuna göre, 2014 yılında 25 bin yeni kolon kanseri vakası görüldü.”

Belirtilere dikkat

“Kolon kanserinin belirtileri arasında dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, ishal ve kabızlık olması, dışkıda bulaşmış kan görülmesi veya dışkının katran gibi siyah bir renk alması, dışkı çapının incelmesi, genel mide yakınmaları sıklaşmış gaz ağrıları, bağırsakların dışkılama sonunda tamamen boşalamamış gibi olma hali, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, uzun süre halsizlik yer alıyor.”

kolon kanseri
belirtileri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir