Medimagazin logo

Malatya'da Bebek Ölümleri Önleme Çalıştayı yapıldı

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, bebek ölümlerini daha aşağı seviyelere düşürmek için bugüne kadar yürütülen başarılı çalışmalardan daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Malatya'da Bebek Ölümleri Önleme Çalıştayı yapıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MALATYA-Şener, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından bir otelde gerçekleştirilen "Bebek Ölümleri Önleme Çalıştayı"nda, halk sağlığını korumak ve geliştirmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Sağlık Bakanlığınca ülke genelinde yürütülen tüm program ve projelerin toplum sağlığını geliştirerek, gelişmiş ülkeler düzeyine ulaşmayı amaçladığını aktaran Şener, bunların başında ise bebek ve anne ölümlerinin azaltılması ve önlemesinin geldiğini kaydetti.

Çalıştayda bebek ölümlerinin nedeni, oluş biçimlerini ayrıntılı olarak değerlendirip, bebek ölümlerinin önüne geçmeyi amaçladıklarını anlatan Şener, şöyle devam etti:

"Önemli bir halk sağlığı sorunu olan anne ve bebek ölümlerini önlenmesine yönelik yürütülen başarılı çalışmalar sonucu ülkemizde 2002'de anne ölümleri 100 binde 64, 2005'de 28,5, 2012'de ise 15,5'e geriledi. Bunu yanında bebek ölümleri ise 2002'de binde 31,5 iken 2012'de ise binde 7,4'e gerilemiştir. İlimizde ise 2005'te bebek ölüm hızı binde 7,2 olarak kayıtlara geçmiştir. Biz, her bir bebek ölümünü izleyerek nedenini ortaya çıkarmak ve bir daha aynı nedenlerle bebek ölümleri olmaması için 2009'da 'Bebek ölümleri izleme sistemini' kurduk. Kentte gerçekleşen tüm bebek ölümleri ve ölü doğum bilgileri sahada ölümün gerçekleştiği hastane ve süreci takip eden kurumlardan toplanarak İl Bebek Ölümlerini İnceleme Kurulu'na taşınmakta ve burada uzmanlarca konu tartışılmakta ve raporlar hazırlanmaktadır."

Şener, bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Bebek ölümlerini daha aşağı seviyelere düşürmek için bugüne kadar yürütülen başarılı çalışmalardan daha fazlasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bebek ölümlerinin önlenmesi en azından azaltılıp batı toplumlarının seviyelerine getirilmesi için yapmamız gereken birçok görev var." dedi.

Anne adayının periyodik kontrollerinin sağlıklı bir bebek doğurması için yeterli olmayacağını anlatan Şener, anneye sağlıklı bir çevre, yeterli dengeli beslenme ekonomik, sosyal ve psikolojik destek, çalışıyorsa iş ve iş ortamının düzeltilmesi ve daha birçok konuda düzenleme ve pozitifi ayrımcılık yapılması gerektiğini ifade etti.

- Sezaryenle doğan bebeklerin ölüm oranı yüksek

Şener, bebek ölümleri arasında ilk sırayı solunum yetmezliği aldığını belirterek, yapılan bilimsel çalışmalara göre sezaryenle dünyaya gelen bebeklerin ölüm oranının normal doğuma göre daha yüksek olduğunu kaydetti.

Konuşmanın ardından İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğünden Dr. Selma Aydın Felek, sunum yaptı.

Etkinliğe Malatya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hilmi Ataseven, İl Sağlık Müdürü Nail Umay da katıldı.

bebek olumleri onleme calistayi
malatya
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir