Medimagazin logo

Nobel Tıp Ödülü konusu da olan 'Otofaji' ile tedavi yöntemi önerisi

Sabancı Üniversitesinde bulunan Gözüaçık Laboratuvarı'ndaki araştırmacılar, kalıtsal ve ölümcül bir hastalığın (İnkluzyon cisimi miyopatisi, kemik Paget's hastalığı ve bunama sendromu, IBMPFD) neden ve nasıl oluştuğunu keşfetti. Ekip bu hastalık için, bu yılın Nobel Tıp Ödülü konusu da olan “Otofaji” temelli bir tedavi yöntemi öneriyor.
Nobel Tıp Ödülü konusu da olan 'Otofaji' ile tedavi yöntemi önerisi
Dr. Devrim Gözüaçık ve Öznur Bayraktar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Devrim Gözüaçık'ın yönetiminde, Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik Programı doktora öğrencisi Öznur Bayraktar, beyin, kas ve kemik tutulumuyla giden, sakatlık ve bunamaya sebep olan, kalıtsal ve ölümcül bir hastalığın (IBMPFD, İnkluzyon cisimi miyopatisi, kemik Paget's hastalığı ve bunama sendromu) oluşum mekanizmasını keşfetti. Araştırma ekibi aynı zamanda bu hastalığın bazı türlerinin tedavisinde kullanılabilecek bir yöntem olarak, bu yılın Nobel Tıp Ödülü konusu da olan “Otofaji” temelinde bir tedavi yöntemi önerdi.

Bu önemli buluşun, IBMPFD hastalığının yanında, ALS, Parkinson, Hungtinton, Lewy Cisimi Hastalığı ve Machado-Joseph Hastalığı gibi hastalıkların daha iyi anlaşılmasına, kişiselleştirilmiş tanı ile daha etkili bir tedavi edilmesine yol açması bekleniyor. Çalışma şu an klinik öncesi aşamada ve hastalara uygulanması için ayrıntılı klinik çalışmalar yapılması gerekiyor.

Dr. Devrim Gözüaçık’ın yönetimdeki araştırmacı ekip; Öznur Bayraktar, Özlem Oral, Nur Kocatürk, Yunus Akkoç, Karin Eberhart, Ali Koşar'dan oluşuyor. Ekibin çalışmayı detaylı olarak ortaya koydukları makaleleri uluslararası bir bilim dergisi olan PLOS ONE Ekim 2016 sayısında yayınlandı.
 

otofaji
sabancı üniversitesi
nobel tıp ödülü
öznur bayraktar
dr. devrim gözüaçık
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir