Medimagazin logo

SGK: Fazla alınan ilave ücretin 10 katı cezai şart getirildi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel hastanelere, fazladan alınan ücret ile ilgili kesilen cezalarla ilgili, "Kademeli cezalandırma kaldırılarak, fazla alınan ilave ücretin 10 (on) katı şeklinde cezai şart getirilmiştir." dedi.
SGK: Fazla alınan ilave ücretin 10 katı cezai şart getirildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SGK, bazı basın yayın organlarında, hastalardan fazla fark ücreti alan özel hastanelere aylık ciro ortalamasının yüzde 20'sine kadar kestiği ceza tutarını yüzde 5'e indirdiği ve ayrıca, fazla fark ücreti nedeniyle ceza kesilen hastanelere ödedikleri miktarın yüzde 75'inin iade edileceğine ilişkin iddia ile ilgili açıklama yaptı.

Haberlere konu olan değişikliğin 21.06.2013 tarihinde yayımlanan Zeyilname-2 ile yapıldığı belirtilen açıklamada, "2012 yılında Özel Sağlık Hizmeti Sunucuları ile yapılan sözleşmenin 11.1.8. numaralı maddesine göre; Fazla ilave ücret alan sağlık hizmeti sunucularına, son 1 yıllık Fatura ortalamalarına göre 1000 TL ile 6000 TL arasında değişen tutarlardan az olmamak üzere her bir kişi için fazla alınan ilave ücret bedelinin 5 katı ceza uygulanır. Ayrıca, Kurum mevzuatına aykırı olarak alınan ilave ücretin ilgili kişiye iadesi durumunda uygulanacak olan cezanın yarısı tahsil edilir, Yine aynı sözleşmenin 11.3.6 numaralı maddesine göre ise; bir Fatura döneminde gerçekleşmiş işlemlerle ilgili uygulanacak cezai şartların toplamının ilgili fatura döneminden önceki son 1 (bir) yıllık fatura tutarı ortalamasının yüzde 20'sini geçemeyeceğine ilişkin hükümler yer almaktaydı.

Zeyilname-2 ile sözleşmenin yukarıda ifade edilen 11.1.8 numaralı maddesi; ilave ücret alınan her bir hasta için fazla alınan ilave ücret bedelinin 10 (on) katı, ancak Kurum mevzuatına aykırı olarak alınan ilave ücret bedelinin ilgili kişiye iadesi durumunda uygulanacak olan cezanın yarısı uygulanır şeklinde düzenlenmiştir.

Yine 11.3.6 numaralı maddesi de bir fatura döneminde gerçekleşmiş işlemlerle ilgili uygulanacak cezai şart toplamının ilgili fatura döneminden önceki son 1 (bir) yıl içerisinde Kuruma MEDULA üzerinden iletilen toplam tahakkuk tutarına göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 5'ini geçemeyeceği hükmü, fiilin gerçekleştiği tarihten sonraki bir fatura döneminde tespit edilmesi halinde fatura dönemi dikkate alınmaksızın cezai şartların toplamının, tebliğ edildiği tarihten bir önceki fatura dönemine ilişkin kuruma MEDULA üzerinden iletilen toplam tahakkuk tutarının yüzde 20'sini geçemeyeceği şeklinde düzenlenmiştir."

Açıklamada, ayrıca haberlerde yer alan, "Geriye dönük olarak SGK'nın kestiği cezaların yüzde 75'ine kadarı özel hastanelere iade edilecek." şeklindeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Açıklamada, "Bu durumda, kurumumuzca kesilen cezaların iade edilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Sağlık hizmeti sunucuları tarafından fazla alınan ilave ücretin vatandaşa iade edilmesi durumunda cezai şartın yarısı uygulanmaktadır."

sgk:
fazla
alınan
ilave
ücretin
10
katı
cezai
şart
getirildi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir