Medimagazin logo

Tıpta uzmanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken 21 madde!

Hekimler hayatlarına yön veren uzmanlık seçiminde nelere dikkat etmeliler?
Tıpta uzmanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken 21 madde!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Hekimler uzmanlık alanını seçmekle aslında yaşam boyu uğraş vereceği bir alana adım atmış oluyor. Sağlık politikalarının yakından etkilediği uzmanlık alanlarını seçerken nelere dikkat etmeli? Belki sadece o günkü durum değil, geleceğin de hesaba katıldığı bir analiz yapmak gerekir.

Marmara Üniversitesi yayınlarından çıkan ve editörlüğünü Prof.Dr.Hakan Yöney ve Doç Dr.Dilek Gogas Yavuz'un yaptığı  'Tıpta Uzmanlık Seçimi' kitapçığında uzmanlık seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği şöyle özetlenmiş: 

  1. Aile ve özel yaşam üzerine etkileri  
  2. Akademik kariyer açısından özellikleri 
  3. Çalışma ortamının özellikleri 
  4. Diğer tıp veya bilim dalları ile ilişkileri 
  5. Dünyadaki gelişmelere uygun klinik pratik yapma olanakları 
  6. Eğitim süreci açısından özellikleri 
  7. İş bulabilme olanakları 
  8. Klinik uygulamada çeşitli tanı ve tedavi yöntemlerinin zenginliği 
  9. Klinik uygulamalarda hekim dışındaki faktörlerin önemi 
  10. Olumlu ya da olumsuz etki yapabilecek bireysel özellikler: Dikkat düzeyi, duygusal veya fiziksel dayanıklılık, ekip çalışması veya bireysel çalışmaya yatkınlık, el becerisi, enerji düzeyi, görme keskinliği, içe/dışa dönük olmak, rahatına düşkün olmak, sabır düzeyi, yaratıcılık, iletişim becerileri, vs. 
  11. Özel çalışma olanakları ve gereken yatırım, ekonomik beklenti düzeyi 
  12. Personel, donanım ve hastaneye bağımlılık derecesi 
  13. Risk, sorumluluk açısından özellikleri 
  14. Söz konusu tıp dalının geleceği 
  15. Stres açısından özellikleri 
  16. Sürekli yeni teknoloji ve yöntemlere uyum gereği 
  17. Tanı ve tedavi açısından netlik ve bilimsellik, tedavide sonuç alma oranı 
  18. Teorik, pratik, soyut, somut ağırlıkları 
  19. Varsa alt branşları ile ilgili genel bilgiler 
  20. Varsa hasta profili açısından özellikler 
  21. Zevkli, ilginç veya tek düze, sıkıcı yanları

 

 

 

Siz seçtiğiniz branştan memnun musunuz?

Branşınızın iyi ve kötü yanları neler?

YORUMLARINIZI BEKLİYORUZ....

 

uzmanlık seçimi
tıp eğitimi
branş seçimi
Yorum (7)
uzman
geç bunları adamım kim görmüş heleniyi öptüğümü tercih yaparken baktıkları ana unsurlar sadece --kaç nöbeti var, kaç döneri var, o branşın yılda kaç uzmanı darp ediliyor, bıçaklanıyor, öldürülüyor, kaçına dava açılıyor İŞİN ÖZETİ BU
45
Cevapla
abc
bence artık hekimlik orta zekaya bırakılmalı..çok çalışarak orta zekalılar da yapar hekimliği..yüksek iq lu yaratıcı, ülkenin kaderini değiştirebilecek başarılı kişilere siyasetin ülke yönetiminin yolu açılmalı..açılmalı ki 3.dünya ülkesi olmaktan kurtulalım
50
Cevapla
dr
saldırılar ve hakaretler en büyük bela haline geldi.
30
Cevapla
Kamil Ömür
İş garantisi nedeniyle maalesef çok çok zeki olan çocuklar bile tıp fakültesi giriyor. Koç tıp burslu sonuncu giren Türkiye 68. si, Cerrahpaşa ing tıp Türkiye 364. sü Hacettepe İng Tıp Türkiye 589. sunu almış. Diğer Tıp fakültelerine ilk tercih giren en az 100 tane bu gibi çocuklar vardır. Resmen ülkenin krem tabakası kısır meslek doktorlukta heba oluyor. Boğaziçi Elek- Elektronik ve benzeri fakültelere de yine 500 çok çok zeki çocuk giriyor. Hadi bunlar yine mühendis olup patentli ürün icat edebilirler ülke kalkınmasında faydalı olabilirler. İleride siyasetle ilgilenecek kişilerin girdiği fakülteler ( sosyal okullar hukuk , kamu yönetimi vs vs ) düşük IQ lü zayıf öğrencilere kalıyor. Gerçi dünyada da buna benzer durum var. İlkokul Anadolu lisesi sınavında, Ortaokul fen lisesi sınavında, Üniversite sınavında Türkiye birincisi olan kişi ( isim vermiyorum ) pratisyen hekim olarak emekli oldu. 4 defa TUS a girip kazanamamış. Adam resmen tıpta harcanmış. Diyelim ki harcanmayıp başarılı bir doktor olsaydı en fazla bir tıp fakültesinde profesör olacaktı. Yine vatana millete inanılmaz faydası olan bir adam olmayacaktı ki. En iyi öğrencilerin yönlendirildiği fakülte ve mesleklerde çeşitlilik yaratacak ortamlar sağlanmalı işsiz kalmayalım abi mantığının önüne geçilmelidir. Bir dönem İTÜ Uçak, Hacettepe Nükleer enerji mühendisliğine çok kaliteli öğrenciler girdi bunlarında çoğu heba oldu.
15
Cevapla
Dr.Cevdett
27 yıllık hekimim. 25 yılım genel cerrahi de geçti. 35 yaşından itibaren HT ilacı, 40 yaşından itibarende GUT ilacı kullanıyorum. Sebep:Cerrahi stres. Fibromiyalji de cabası. Her şeye rağmen branşımı seviyorum ve işimden memnunum. Diğer bazı branşlara göre riski yüksek, geliri riskine göre az. Ülkemin insanlarına hizmet etmek ve onların sıkıntılarından kurtulmasına sebep olup memnuniyetlerine şahit olmak manevi doygunluk açısından beni mutlu ediyor. Sonuçta yaptığınız işten mutlu ya da mutsuz olmak hayat görünüşünüze ve yaptığınız işi sevip sevmemenize bağlı.
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir