Medimagazin logo

Üniversite Hastanelerinin döner sermaye ve bütçe uygulamasında değişiklik geliyor

Maliye Bakanlığının üzerinde çalıştığı yeni düzenleme ile birlikte, üniversitelere global bütçe verilecek. Bütçe fatura esaslı değil gider esaslı olarak belirlenecek.
Kaynak: TÜRKİYE - Sinem ERCİYAS
Üniversite Hastanelerinin döner sermaye ve bütçe uygulamasında değişiklik geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Üniversitelerin tıp fakültelerinden kaynaklı bütçe açığının önüne geçilmesi için Maliye Bakanlığı, düğmeye bastı. Daha önce Hacettepe, Cerrahpaşa, Ankara, Gazi Üniversitelerinin de aralarında olduğu 12 üniversite için başlatılan global bütçe uygulamasına rağmen üniversitelerin bütçe dışına çıkmasından dolayı Bakanlık yeni çalışma başlatacak. Bu kapsamda gelecek dönemde yapılması beklenen düzenlemeler şöyle olacak:


¥ Üniversitelere aktarılan fatura esaslı bütçeleme gider esaslı bütçelemeye çevrilecek. Üniversitenin tıp fakültesinde yetiştirdiği her bir öğrencinin maliyeti hesaplanarak gider kalemleri arasında sıralanabilecek. Bununla birlikte nitelikli tıp eğitimleri, tıbbi cihazlar, yeni sağlık sistemleri gibi giderler de bütçede değerlendirilecek.


Borç batağındaki üniversite hastaneleri için 25 maddelik 'kurtarma' paketi



¥ Tıp fakültesindeki döner sermayeye katkı sağlamayan ancak katkı alan personelle ilgili düzenleme yapılacak. Bu kapsamda anatomi gibi temel tıp bölümü öğretim üyelerinin döner sermaye farkları özel bütçeden faturalandırılacak. Düzenleme idari personeli kapsamayacak.

¥ Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde üniversitelerde yapılan özellikli cerrahi operasyonlar SUT’ta yer alan özellikli ödemeler kapsamına alınacak. Global bütçede geçen yıl bu uygulanamamıştı. Böylelikle organ nakli, kalp damar cerrahi, yoğun bakım tedavileri gibi zor tıbbi işlemler için Sosyal Güvenlik Kurumu daha yüksek miktarda ödeme yapacak. Ayrıca sağlık hizmetleri ödemelerinde, tanı ilişkili gruplandırmalar yapılacak.

 

¥ Gelecek yıl uygulamaya geçmesi beklenen bir başka düzenleme ise 3’üncü basamak üniversite hastanelerinin yoğunluğunun sonlandırılmasına yönelik olacak. Bu çerçevede üniversite hastanelerine kısmi sevk zinciri uygulanacak. Birinci ve ikinci basamak hastanelerde tedavi edilemeyen hastalar üniversiteye gönderilecek.

 

üniversite hastaneleri
global bütçe
döner sermaye
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir