Medimagazin logo

‘Yeni bir sözleşmeli istihdam modeli geliyor’

Sağlık Bakanlığı tarafından 12 bin 500 sözleşmeli sağlık personelinin alınması ile birlikte sağlıkta yeni bir istihdam modelinin daha ortaya çıkacağını söyleyen, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ‘’Sağlıkta farklı istihdam modelleri terk edilmeli, yanlıştan dönülmelidir.’’ dedi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
‘Yeni bir sözleşmeli istihdam modeli geliyor’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

‘’Atanan personel 4 yıl yer değiştiremeyecek’’

Sağlık Bakanlığı tarafından 12 bin 500 sözleşmeli sağlık personelinin alınması ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ‘’Artık 663 Sayılı Kanunun KHK’nın 45/A maddesine göre istihdam edilen sağlık personeli olacak. Yeni bir istihdam modeli hayata geçmiş olacaktır. Bu istihdam modeli ile atanan sözleşmeli sağlık personeli dört yıl süreyle başka bir yere atanamayacaktır.‘’ ifadelerini kullandı. 

‘’Eş durumu hakkı kısıtlı’’

Eş durumu tayin hakkının kısıtlı ve idarenin takdir yetkisine bağlandığını söyleyen Kahveci, ‘’Bu yetkide oldukça geniştir. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi bu personele tabidir. Ancak sözleşmeli sağlık personelinin bulunduğu ilde bir yıl görev yapması ve vizeli pozisyon bulunması durumunda; eşlerin her ikisinin de Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında sözleşmeli veya eşlerden birinin sözleşmeli, diğerinin Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında veya diğer bir kamu kurum veya kuruluşunda kadrolu statüde istihdam ediliyor olması halinde hizmet ihtiyacının daha fazla olduğu yere atamaları yapılabiliyor.’’ dedi. 

‘’Altı yıl aynı yerde hizmet yapmak zorundalar’’

Sağlık ve öğrenim mazereti tayini düzenleyen herhangi bir hükmün olmadığını belirten Kahveci, ‘’Sözleşmeli sağlık personelinden dört yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde 657 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin  (A) bendi kapsamındaki kadrolara atanacaklardır. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapacaklardır. Kısacası 6 yıl aynı yerde görev yapmak zorunda olacaklardır.’’ dedi.


Kahveci sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kamuda çalışma barışının bozan ve huzurun zedeleyen en önemli unsurlardan biride farklı istihdam modelleri ve bundan dolayı farklı mali, sosyal ve özlük haklarına sahip personellerin aynı işyerinde aynı işi yapmasıdır. 

Biz bunun önüne geçilmesi adına tek tip olarak 4/A’lı kadrolu istihdamın esas olmasının ve tüm kamu çalışanlarının bu istihdam modelinde yer alması gerektiğini söylerken, ne yazık ki Bakanlık ayırıp, böldükçe bölüyor. 

Şimdi de 12 Bin 500 istihdamla 663 Sayılı KHK’nın 45/A maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli sağlık personeli statüsü Bakanlıkta hayata geçiyor. Sadece çok kısıtlı ve tamamen idarenin inisiyatifine bırakılmış bir eş durumu tayin hakkı verilmesi de hem insani olarak kabul edilemezdir hem de Anayasa’ya aykırıdır. Kısacası Bakanlık farklı istihdam modellerini terk etmelidir. Tüm sözleşmelilere kadro verildiği 2013 yılından itibaren yine girdiği bu yanlış yoldan dönmelidir. Bu düzen kamu sağlık hizmetlerinde zarar verecektir.” 
                            

sözleşme
sağlık
personel
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir