Medimagazin logo

Yenidoğan bebeği 'özensiz muayene' ettiği iddiasıyla doktora dava açıldı

Elazığ'da yeni doğan bebeğe gerekli müdahaleyi yapmayıp görevini ihmal ettiği gerekçesiyle çocuk doktoru hakkında, "taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olmak" suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Yenidoğan bebeği 'özensiz muayene' ettiği iddiasıyla doktora dava açıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ramazan ve Kibar Susan çiftinin, 25 Şubat 2016'da Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Ali Pusat ismini verdikleri bebeği dünyaya geldi.

Bebeğin testislerinin doğumdan 5 gün sonra acil yapılan ameliyatla alınması üzerine baba Susan, uzman doktor Kazım K, kadın doğum uzmanı doktor G.K. ve yeni doğan uzmanı doktor N.H.H. hakkında "görevi ihmal" ettikleri gerçekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Susan, suç duyurusunda, doğum sonrasında çocuk doktoru Kazım K'nin bebeğini muayene etmeye geldiğinde testislerinin şiş olduğunu gördüğünü belirtti. Doktora bu konuda ne yapacaklarını sorduğuna dikkati çeken Susan, Kazım K'nin sırtını sıvazlayarak "Korkacak bir şey yok, su toplamasıdır, 2-3 güne geçer." dediğini öne sürdü.

Doğumdan 5 gün sonra rutin kontrol için doktora gittiklerini, sevk edildiği Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahi Kliniğinde doktorlar tarafından ultrasonla bebeğin testislerine bakıldığını kaydeden Susan, suç duyurusunda şu ifadeleri kullandı: 

"Muayene sonucunda bebeğin testislerinden birinin çürüdüğü diğerinde ise kireçlenme başladığı için acil bir şekilde ameliyatla bebeğin testisleri alındı. Görevlerini ihmal eden 3 doktordan şikayetçiyim."

Suç duyurusu üzerine Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında çocuk doktoru Kazım K. hakkında hazırlanan iddianame Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, yeni doğan bebeğin testislerinde ciddi sağlık sorunu tespit edilmesine rağmen doğum sonrasında kontrolü yapan çocuk doktorunun "herhangi bir sorun olmadığını" belirterek, bebeği taburcu ettiği bildirildi.

Bebeğin Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesinde ultrasonun çekildiği belirtilen iddianamede, ultrasonda sol testis boyutunun arttığı, sağ testisinin boyutunda ise azalma meydana geldiği görüldüğü kaydedildi.

Testislerinden birinin çürüdüğü, diğerinin de kireçlenme olduğundan acilen ameliyata alınarak 2 testisin alındığının belirlendiğine işaret edilen iddianamede, "Çocuğun doğum sonrası muayenesini yaparak testislerdeki hastalığın tespitine ilişkin gerekli dikkat ve özeni göstermeyerek çocuğu taburcu ettiği anlaşılan doktor Kazım K'nın cezalandırılmasına karar verilmesi talep olunur." ifadelerine yer verildi.

İddianamede, babanın suç duyurusunda bulunduğu kadın doğum uzmanı doktor G.K. ve yeni doğan uzmanı doktor N.H.H. hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği aktarıldı.

İstenilen ceza

İddianamede, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk doktoru Kazım K. hakkında "taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olmak" suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis ve para cezası ile mahkumiyeti halinde belli haklarından yoksun bırakılması isteniyor.

tıp hukuku
yenidoğan
muayene
taksirle yaralama
Yorum (9)
acillerde
DOKTORU KORUYAN BİR KANUN YOK.HAKİM VE SAVCILAR KANUNLARLA KORUNUYOR.HAKİM VE SAVCIYA DİREK DAVA AÇAMAZSIN.HSYK HAKİM VE SAVCIYI KORUR.DOKTORUN İSE DÜŞMANI ÇOKTUR.SAĞLIK BAKANLIĞINDA DOKTORA TUZAK KURAN MADDELER ÇOKTUR..SAĞLIK BAKANLIĞI DOKTORUN DEĞİL,HALKIN MEMNUNİYETİNİ ESAS ALIR.
52
Cevapla
RKTR
Doktorun bu vakada ne suçu olduğunu tam olarak anlayan var mı ? Varsa bana anlatabilir mi lütfen ? Testisler postpartum 5. günde alınmak zorunda kalınmış. Yani, bebek doğar doğmaz acilen mi alınması gerekiyordu ? Buna sebep olan ne tür bir patolojidir ? Doğumda kesin tanınır mı ? Gördüğüm kadarıyla, “Taksirle Adam Yaralamak”tan Milli Tıp Hukuku Formülü devreye sokulmuş (HAPİS + TAZMİNAT + MESLEKTEN MEN). Yenidoğan doktoru nasıl ve ne şekilde testiste yaralanmaya sebebiyet vermiş olabilirler ?? Ya da neyi atladı ? Bilen birileri açıklarsa sevinirim.
22
Cevapla
Kamil Ömür
Muhtemelen testis torsiyonu. Anne karnındayken gelişmiştir. İlk gün bile tanı konulup opere edilen vakalarda bile testisi kurtarma olasılığı % 10 un altındadır. Çok nadir görüldüğü için şişliği hidrosel diye düşünmüş hekim arkadaş muhtemelen.
24
Cevapla
Kamil Tas
Bilateral testis torsiyonu muhtemelen ilk gün ödem olarak değerlendirmiş hekim. Klinik olarak öyle düşünmüş, doppler usg ile tanı konulabilir miydi, yorumu çocuk cerrahları ve ürologlar yapabilir.
14
Cevapla
kemal yüksel
çok büyük yüzdesi anne karnında olduğundan tanı koyma ve cerrahi tedavi başarı oranı çok düşüktür.cerrahi eksplorasyonla başarı şansı %0-5 kaldıki suçlanan dr lar la konuşulmadan bu haberin yapılmasını yadırgadım.
24
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir