|
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Özgüç, Türkiye’de yaygınlaşan obezite cerrahisinin, konunun uzmanları tarafından uygulanması gerektiğini vurguladı.
Bursa Cerrahi Derneği ev sahipliğinde düzenlenen Üst Gastrointestinal Sistem Cerrahisinde Güncel Gelişmeler Toplantısı yapıldı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Bursa Genel Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Halil Özgüç, Derneğin iki yılda bir geleneksel olarak düzenlediği uluslararası katılımlı toplantının, bu yıl son yıllarda toplumda giderek artan reflü ve obezite cerrahisi konusunda yapıldığını söyledi. Özgüç, Türkiye’nin değişik illerinden katılımın olacağı toplantıda özellikle reflü ve obezite cerrahisi sonrasında ortaya çıkan sorunlar ve çözümlerinin ele alındığını vurguladı.
Toplantıya, dünyada obezite konusunda en fazla ameliyat yapmış kişi olan Dr. Bruno Dillemans ve Brüksel’den reflü cerrahisi konusunda uzman olan Dr. Jean Marie Collard katılırken, toplantı kapsamında UÜ’de iki obezite ameliyatının ve workshoplar da yapıldı.
“Obezite cerrahisi her yerde uygulanamaz”
Türkiye’de obezitenin görülme oranının kadınlarda yüzde 30, erkeklerde ise yüzde 15 olduğunu anlatan Özgüç, Türkiye’nin bu rakamlarla Avrupa standartlarının üzerine çıkarak ABD’ye yaklaştığını ifade etti. Özgüç, “Obezite, insan ömrünü azaltan bir rahatsızlık. Obez olan bir kişi normal kişilere göre 13-14 yıl daha az yaşıyor. Obezite sadece fiziki bir sorun değil sonu ölümle sonuçlanabilen ciddi hastalıklara da neden oluyor” dedi. Özgüç, Türkiye’de özellikle ilköğretim ve lise dönemindeki çocuklarda obezite görülme sıklığının arttığını dile getirerek, “Obezite, cerrahi yöntemlerle çözümlenebiliyor. Bu yöntemi vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan kişilere öneriyoruz. Obezite cerrahisi Türkiye’de de yaygınlaşıyor. Tabii bu yöntem her yerde yapılacak bir tedavi değil. Bu ameliyatların, konunun uzmanları tarafından yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Obezite gibi reflünün de gelişmiş ülkelerde daha sık görüldüğünü kaydeden Özgüç, bu hastalığın ana tedavisinin ilaç olduğunu, hastalığa yakalananların sadece yüzde 1'ine cerrahi müdahale gerektiğini kaydetti.
Naklen ameliyat
Toplantıya katılan cerrahlar obezite hastalığı konusunda uzman olan Dr. Bruno Dillemans’ın Uludağ Üniversitesinde gerçekleştirdiği iki ameliyatı naklen izledi. Türkiye’nin birçok yerinden Bursa’ya gelen cerrahlar, merak ettikleri konuları telekonferans yoluyla ameliyatta olan Dr. Dillemans’a anında sordu. Ameliyatı naklen izleyen cerrahlar, bu uygulamanın kendileri için çok faydalı olduğunu söyledi. Yaklaşık 4 saat süren iki ameliyattan sonra açıklama yapan Prof. Dr. Halil Özgüç, “Dünyada en fazla obezite ameliyatı yapmış Dr. Bruno Dillemans, bu ameliyatın inceliklerini bize anlattı. Bu gösteri birçok cerrahımıza faydalı oldu. Yapılan her iki ameliyat kapalı yöntemle gerçekleştirildi. Bu yöntemle hasta daha çabuk ayağa kalkıyor. Bu ameliyat kişiye bağlı olmakla birlikte yaklaşık bir yıl içerisinde fazla kiloların yüzde 50’sinden fazlasını verdirebiliyor. Türkiye’de obez insan oranı, Sağlık Bakanlığının resmi verilerine göre kadınlarda yüzde 30, erkeklerde ise yüzde 15 civarındadır. Obezite ameliyatını, vücut kitle endeksine göre hastalarımıza öneriyoruz. Vücut kitle endeksi yüzde 40 olan hastalarımıza ve oranı yüzde 35 olup da sıkıntısı olan hastalarımıza önermekteyiz" dedi.İHA-A.A.
|