|
|
|
MEDİANKET |
| Sevk zinciri uzman hekimlerin özel sektör ve muayenehanelere geçişini artırır mı? |
|
|
|
|
|
|
|
|
ETKİNLİKLER |
|
5. ULUSAL DAHİLİ VE CERRAHİ BİLİMLER YOĞUN BAKIM KONGRESİ |
|
19-11-2008 / 23-11-2008 |
|
|
16. Ulusal Allerji ve Klinik İmmunoloji Kongresi |
|
19-11-2008 / 23-11-2008 |
|
|
Ulusal Nükleer veya Radyolojik Kaza ve Tehlike Durumu Yönetimi Sempozyumu |
|
19-11-2008 / 20-11-2008 |
|
|
|
|
|
|
|
|
ÖZEL DOSYALAR |
Mecburi Hizmet dosyası
Hükümet, mecburi hizmeti, devlet hizmeti adıyla yeniden uygulamaya hazırlanıyor... Mecburi hizmet ile ilgili hem Medimagazin'de hem de ulusal basında çıkan haberleri bulabileceğiniz bir dosya...
MediBilgi
Sağlık personeline yönelik başta mevzuat olmak üzere tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
SORU-CEVAP
Mecburi hizmet, atama ve nakiller, eş durumu gibi konularda sizden gelen sorular ve cevapları
Tam gün yasası
Tam gün uygulamasıyla ilgili tüm haberler
TUS Dosyası
1987 yılından bu yana yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile ilgili istatistikleri ve ropörtajları bu dosyada bulacaksınız.
Akademisyenlerimiz
Medimagazin - Akademisyenlerimiz bölümünde yer alan akademisyenlerimiz hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz
Derneklerimiz
Medimagazin - Derneklerimiz bölümünde yer alan dernekler hakkındaki bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.
Tabip Odalarımız
Medimagazin - Tabip Odalarımız bölümünde yer alan tabip odaları hakkında bilgi edinebilirsiniz
Türkiye'de Tıbbi Yayıncılık
Türkiye'deki tıbbi yayınlarla ilgili mevcut durumu ve çözüm önerilerini dergi editörlerine sorduk
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Dosyası
Uzmanlık eğitimi veren üniversiteler ve SB eğitim hastaneleri arasındaki benzerlikler ve farklar neler?
Performans Dosyası
Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı performansa göre döner sermaye uygulaması ile ilgili bugüne kadar Medimagazin ve diğer basın organlarında yayımlanan haberler bu dosyada
Tıp Eğitimi Dosyası
Tıp fakültelerinin altyapı ve eğitimle ilgili sorunlarıyla ilgili fakültele yöneticileriyle yapılan ropörtajları içeriyor.
Tıp Kongreleri
Türkiye'de düzenlenen tıp kongreleri hakkında sayısal verilerin yanısıra dernek başkanları ve turizm firmalarının görüşlerini yansıtan, kongrelerle bir çok bilgiyi bulabileceğiniz bir dosya...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
HABER |
 |
|
|
|
|
|
05-11-2007 |
Elazığ-Bingöl-Tunceli Tabip Odası
|
“TTB’nin tabip odalarıyla olan münasebetlerini ayrımcı buluyoruz”
Tabip odalarını tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu Elazığ-Bingöl-Tunceli Tabip Odası Bakanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz
Odanız ne zaman kuruldu?
Elazığ-Bingöl-Tunceli Tabip Odası, 21 Ekim 1973 tarihinde ilk kongresini yaparak kurumsal faaliyetine başlamıştır.
İlinizde kaç hekim var ve bunların kaçı size üye?
Elazığ İli Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışan 300 pratisyen, 206 uzman hekim olmak üzere toplam 506 hekim bulunmaktadır. Ayrıca ilimizde üçüncü basamak sağlık hizmeti veren Fırat Üniversitesine bağlı Fırat Tıp Merkezinde de 137 hekim mevcuttur. Bu durumda Elazığ ilindeki toplam hekim sayısı 643 olarak bilinmektedir. Odamıza üye olan hekim sayısı toplamda 564’tür. Bu sayıya Bingöl ilinden 63 hekim ve Tunceli ilinden de 34 hekim dahildir.
Merkez Konsey seçimlerinde kaç delege ile temsil ediliyorsunuz?
Odamız önceden 7 delegeyle temsil ediliyordu. Ancak kanunda yapılan son düzenlemelerle, delege sayısına oda başkanları da dahil edildiğinden, son seçimlere odamız 8 delege ile katılmıştır.
Odanızdaki komisyonlar neler, çalışmalarından bahsedebilir misiniz?
İşyeri Hekimliği Kolu olarak, öncelikle bölgemizdeki işletmeler listelenerek bu iş yerlerinden işyeri hekimi çalıştırmayanlar belirlendi. Yazılı olarak bu işletmelere işyeri hekimliği konusunda bilgi verildi ve işyeri hekimi çalıştırmaları konusunda teşvik edildi.
İlimizde aile hekimliği uygulamaları başlatıldı. Bu nedenle konuyu yakın takip etmek için, Pratisyen Hekimler ve Aile Hekimliği Kolu faaliyetlerini yürüten arkadaşımız bizzat yeni pozisyonun içinden seçildi. Aile hekimleri dağıtımı hizmet puanı dikkate alınarak yapıldı. Kura çekimleri esnasında haksızlık yapılmaması için, odamızca gerekli hassasiyet gösterildi. Yine Sağlık Bakanlığının aile hekimliğiyle alakalı görevlendirdiği uzmanlar, ilimize gelerek odamızı ziyaret etmiş ve aile hekimliği konusunda bilgilendirme yapmışlardır. Odamız tarafından konuyla alakalı olarak toplumun az bilgisi olduğu, bilgilendirme çalışmalarının artması gerektiği ve konunun daha sağlıklı çözümünün ancak, Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle Türk Tabipleri Birliğinin ortak hareketiyle olabileceği vurgusu yapılmıştır.
Basın Yayın Kolu faaliyeti olarak, yerel, ulusal ve uluslararası alanda, Odamız faaliyet alanına giren konularda basın açıklamaları yapılmış ve görüşlerimiz kamuoyuyla paylaşılmıştır. Sosyal Etkinlikler ve Çevre Kolu, hekim dayanışmasını artırmak ve yorucu tempoyla çalışan hekimlerimize ailesiyle birlikte dinlenme imkanı sağlamak düşüncesiyle, piknik, gezi gibi faaliyetler düzenlemiştir. Çevre bilincini artırmak amacıyla da hekimlerin çocuklarıyla birlikte fidan dikimi faaliyetlerine katılımı sağlanmıştır. Tiyatro oyunu gibi bazı etkinlikler, sağlık dünyası sorunlarını ele alan güldürücü ve aynı zamanda düşündürücü bir üslupla sahnelenmiştir.
Acil ve İlk Yardım Kolu, Türkiye Acil Tıp Derneği ile ortak olarak ilimizde “Temel Acil Tıp Eğitimi Kursu” düzenlemiş ve çok sayıda hekimin bilgilenmesini ve kurs sonunda da sertifika almasını organize etmiştir. Tıp Öğrencileri Kolu, Fırat Üniversitesi Rektörlüğü ve Tıp Fakültesi Dekanlığının bilgi ve müsaadeleriyle, her sınıfı temsilen iki kişiden oluşan bir heyetle oluşturulmuştur. Tıp öğrencilerini sosyal hayata, hekimlik öncesinde, hazırlamada yardımcı olacağı düşüncesiyle oluşturulan bu kol, faaliyetlerini öğrenciler arasında sürdürmektedir.
Bilim ve Eğitim Kolu, özellikle internet ortamı üzerinden üyelerimizi bilgilendirme girişiminde bulunmakta ve ilimizde yapılan bilimsel faaliyetlere katılımı sağlamada teşvik edici bir rol üstlenmektedir.
Hekimlerin tabip odaları çalışmalarına ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sağlık sistemimizde yeniden yapılanmanın yaşandığı bu ortamda hekim sorunlarını dile getirebildiğimiz ölçüde hekimler tarafından ilgi görmekteyiz. Hekimlerimizin odamız çalışmalarına katılımlarının gönüllü olarak artması bizi sevindirmektedir. Ancak, genel anlamda bir ilgisizlik olduğunu gözlemlediğimizi de söyleyebiliriz.
TTB Merkezi ile ilişkileriniz nasıl?
TTB, sağlık politikalarının takibi ve üyelerimizin hukuki problemlerinin çözümünde başvurduğumuz bir mercidir. Oda faaliyetlerimiz TTB tarafından desteklenmiştir. Fakat günümüzdeki tablosu için uzlaşmacı bir politika izlemediğini ve hep muhalefet yaptığını söyleyebiliriz. TTB’nin ulusal sağlık sistemindeki değişimde ve hekim problemlerinin çözümü noktasında daha aktif ve katılımcı olmasını beklemekteyiz. Tabip odalarıyla olan münasebetlerini de ayrımcı bulduğumuzu ifade etmek isteriz. Olaylara merkezden bakmakta ve belirli bir siyasi kimliğin üstüne çıkmamaktadır. Periferde görev üstlenen odaların sorunlarıyla yeteri kadar “ilgilenmediği” veya “ilgilenemediğini” görüyoruz.
Hekimlere yönelik paramedikal etkinlikleriniz var mı?
Tıp Bayramı etkinliği münasebetiyle, odamız tarafından futbol turnuvası düzenlenmiştir. Yine Hemşirelik Haftası dolayısıyla, Tabip Odamızın katkıları ile sağlık çalışanlarının sorunlarını ele alan hem düşündüren hem de güldüren, “Geçmiş Olsun” adlı tiyatro oyunu düzenlenmiştir.
Türkiye’deki sağlık politikalarını kısaca değerlendirir misiniz?
SSK ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinin birleştirilmesi, özel hastanelerin resmi hasta kabul etmesi, sağlık sistemini temelden değiştiren gelişmeler olsa da genel manada sağlıkla ilgili düzenlemelerin sık değiştirilmesi ayrı bir dezavantajı oluşturmaktadır. Bu değişime kurumlar ve hekimler ayak uydurmada zorlanmaktadırlar. Yeni sağlık politikaları ve özellikle de aile hekimliği uygulamalarıyla hekimler üzerine ciddi yük bindirilmiştir. Konunun tüm ülke çapında yapılabilmesi için, gerekli düzenlemeler yapılmalı, yönetmelik ve yönergeler düzenlenmelidir.
Artan iş yükü karşısında sosyal yönünü kaybetmekle karşı karşıya kalan hekimlerimiz, aynı zamanda ailesi ve kendisinin de sağlık sorunlarıyla yüz yüze kalmaktadır. Kurumlar arasındaki döner sermaye dağıtımının dengeli olmaması, performans kriterleri gibi her yerde farklılıklar gösteren uygulamalara, mutlaka bilirkişi nezaretinde bir denge getirilmelidir. Aynı zamanda sürekli eğitim alması gereken hekimlerimize kolaylık sağlanması, konunun özendirilmesi ve çalışma sürelerinin bu duruma göre ayarlanması, düzenlemeleri yapabilecek yetkili kurulların birinci önceliği olmalıdır. Tıp dinamik bir meslektir, durağan değildir. Bu nedenle hastalara en iyi hizmet verilmesinin esas alındığı gelişmiş ülke modellerindeki gibi, hekim bu format içinde tutulmalı, yayın yapmalı, kongrelerde bilimsel yanını geliştirmeli, sosyal ve ekonomik yönünü iyileştirecek çözümler için mutlaka devlet desteği almalı ve bu desteği alırken de yenilikleri takip konusu bir performans olarak değerlendirilmelidir. Yoksa, günümüzde kurumların “at yarışına” döndürdüğü hasta muayene etme telaşı, başta sisteme zarar verecek ve hekimin bilimsel yanına bir sınırlama getirecektir. Aynı zamanda hekimin toplum içinde sahip olduğu haklı yerini geriletecektir.
Hekimlerin sizce en önemli problemleri neler?
Başlıklar altında sıralayacak olursak;
Özlük haklarının reel düzenlenmemesi ve gelir dağılımdaki adaletsizlik,
Mecburi hizmet ve sonrası,
Eş durumu tayinleri,
Bölgelere göre hekim dağılımının adaletsiz olması,
Döner sermaye uygulamasındaki aksaklıkların oluşturduğu problemler,
Performans kriterleri,
Bilimsel faaliyetlere özendirme ve teşvik eksiklikleri, yayın faaliyetlerinde destek olmayışı,
Kurumların hekime bakışındaki beklenti çarpıklığı (sürekli çalıştığı kuruma para kazandırması gereken bir meta olarak görülmesi),
Şiddet olaylarına maruz kalması ve iş güvenliğinin olmayışı,
Hasta ve hastane enfeksiyonlarında, direkt muhatap olarak risk altında yaşaması.
Teşekkürler.
Yönetim Kurulu Asil Üyeleri
Başkan
Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz
Genel Sekreter
Opr. Dr. Fethi Ahmet Şenol
Sayman
Dr. Barış Eroğlu
Veznedar
Uzm. Dr. Yavuz Selim Demir
Üyeler
Opr. Dr. Fatih Ruşen Gökuç
Opr. Dr. Mehmet Bulut
Opr. Dr. Özcan Uçar
Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri
Dr. Ömer Faruk Kazez
Dr. Semiha Eren
Dr. Mehmet Çelik
Dr. Funda Oğuz
Dr. Mehmet Sevinç
Dr. Derya Yeni
Dr. Uğur Kıyak
Denetleme Kurulu Asil Üyeleri
Dr. İhsan Yaşa
Dr. Selami Serhatlıoğlu
Dr. Adem Eroğlu Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri Dr. Çiğdem Papila Dr. Levent Avcı Dr. Hüseyin Sarısaltık Onur Kurulu Asil Üyeleri Dr. Ömer Dayı Dr. Abdurrahman Bozyiğit Dr. Necmi Necmioğlu Dr. Hayrettin Yekeler Dr. Gıyasettin Çetintaş Onur Kurulu Yedek Üyeleri Dr. Ahmet Eren Dr. Nevzat Açık
Dr. Erol Kurtoğlu
Dr. Yusuf Ziya Tuğrul
Dr. Mehmet Özdemir
Büyük Kongre Delegeleri
Dr. Mustafa Sarsılmaz
Dr. Ahmet Tevfik Ozan
Dr. A. Murat Mamur
Dr. Faruk İncidelen
Dr. Coşkun Sevinç
Dr. Seyfettin Aydın
Dr. İsmail Akdemir
Dr. Şenel Bahar
Büyük Kongre Yedek Delegeleri
Dr. Mustafa Uçarel
Dr. Nizamettin Özer
Dr. Siyami Aydın
Dr. İhsan Ayaz
Dr. Naci Kayapınar
Dr. Yunus Güneş
Dr. İsmet Altıngök
Adres
Şehit Bnb. Sabri Sokak, Polatlar İş Merkezi No: 13 Kat: 4 Elazığ
Telefon: (0424) 2123829
Faks: (0424) 2188797
Web adresi: http://www.elazigtabip.org.tr
Mail adresi: eltabip.yahoo.com
05/11/2007
|
 Tabip Odalarımız
Van-Muş-Bitlis-Ağrı-Hakkari Tabip Odası - 26-03-2007
Gaziantep-Kilis Tabip Odası - 02-04-2007
Eskişehir-Bilecik Tabip Odası - 09-04-2007
Denizli Tabip Odası - 16-04-2007
Manisa Tabip Odası - 23-04-2007
Konya ve Karaman Tabip Odası - 30-04-2007
Tokat Tabip Odası - 07-05-2007
Antalya Tabip Odası - 14-05-2007
Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Enis Arabacı - 21-05-2007
Adana Tabip Odası - 28-05-2007
Şanlıurfa Tabip Odası - 04-06-2007
Trabzon Tabip Odası - 11-06-2007
Kocaeli Tabip Odası - 18-06-2007
Uşak Tabip Odası - 25-06-2007
Çanakkale Tabip Odası - 03-09-2007
Niğde Tabip Odası - 10-09-2007
Balıkesir Tabip Odası - 17-09-2007
Kayseri Tabip Odası - 24-09-2007
Sakarya Tabip Odası - 01-10-2007
Muğla Tabip Odası - 08-10-2007
Mardin-Şırnak Tabip Odası - 22-10-2007
Batman-Siirt Tabip Odası - 29-10-2007
Kahramanmaraş Tabip Odası - 12-11-2007
Isparta-Burdur Tabip Odası - 19-11-2007
Tekirdağ Tabip Odası - 26-11-2007
Çorum Tabip Odası - 03-12-2007
Bolu - DüzceTabip Odası - 10-12-2007
Giresun Tabip Odası - 17-12-2007
Bursa Tabip Odası - 31-12-2007
Yozgat Tabip Odası - 07-01-2008
Bilecik Tabip Odası - 14-01-2008
Bartın Tabip Odası - 21-01-2008
Edirne Tabip Odası - 28-01-2008
Zonguldak Tabip Odası - 11-02-2008
İzmir Tabip Odası - 04-02-2008
Ankara Tabip Odası - 03-03-2008
Karabük Tabip Odası - 09-06-2008
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
| |

|
|
RÖPORTAJ |
Dr. Ahmet Erdem
Akademisyenlerimizi tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Erdem
|
|
| |
| |
|