Damak Yarıklı Hastalardaki Konuşma Bozuklukları ve Tedavileri
27-03-2010 / 27-03-2010
Kullanıcı Girişi
Şifre:
ÖZEL DOSYALAR
Mecburi Hizmet dosyası
Hükümet, mecburi hizmeti, devlet hizmeti adıyla yeniden uygulamaya hazırlanıyor... Mecburi hizmet ile ilgili hem Medimagazin'de hem de ulusal basında çıkan haberleri bulabileceğiniz bir dosya...
MediBilgi
Sağlık personeline yönelik başta mevzuat olmak üzere tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
SORU-CEVAP
Mecburi hizmet, atama ve nakiller, eş durumu gibi konularda sizden gelen sorular ve cevapları
TUS Dosyası
1987 yılından bu yana yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile ilgili istatistikleri ve ropörtajları bu dosyada bulacaksınız.
Akademisyenlerimiz
Medimagazin - Akademisyenlerimiz bölümünde yer alan akademisyenlerimiz hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz
Derneklerimiz
Medimagazin - Derneklerimiz bölümünde yer alan dernekler hakkındaki bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.
Tabip Odalarımız
Medimagazin - Tabip Odalarımız bölümünde yer alan tabip odaları hakkında bilgi edinebilirsiniz
Türkiye'de Tıbbi Yayıncılık
Türkiye'deki tıbbi yayınlarla ilgili mevcut durumu ve çözüm önerilerini dergi editörlerine sorduk
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Dosyası
Uzmanlık eğitimi veren üniversiteler ve SB eğitim hastaneleri arasındaki benzerlikler ve farklar neler?
Performans Dosyası
Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı performansa göre döner sermaye uygulaması ile ilgili bugüne kadar Medimagazin ve diğer basın organlarında yayımlanan haberler bu dosyada
Tıp Eğitimi Dosyası
Tıp fakültelerinin altyapı ve eğitimle ilgili sorunlarıyla ilgili fakültele yöneticileriyle yapılan ropörtajları içeriyor.
Tıp Kongreleri
Türkiye'de düzenlenen tıp kongreleri hakkında sayısal verilerin yanısıra dernek başkanları ve turizm firmalarının görüşlerini yansıtan, kongrelerle bir çok bilgiyi bulabileceğiniz bir dosya...
HABER
08-02-2010
‘Hasta Hakları Eğitici Eğitimi’ bu yıl Trabzon’da gerçekleşecek
Hasta Hakları ve Sağlıklı Yaşam Derneği (HAKSAY) tarafından gerçekleştirilecek olan 6. Hasta Hakları Eğitici Eğitimi Kursunun programı açıklandı
Hasta Hakları ve Sağlıklı Yaşam Derneği (HAKSAY), sağlık alanında herhangi bir misyon ve sorumluluk sahibi kişilerin, hasta haklarıyla ilgili bilgi ve birikimlerini artırmak amacıyla her yıl düzenlediği Hasta Hakları Eğitici Eğitimi Kursunu bu yıl 12-18 Haziran 2010 tarihleri arasında Trabzon’da yapılacağını duyurdu.
En az ön lisans düzeyinde eğitim almış, insan ilişkilerinde başarılı, iletişim becerisi yüksek, hasta hakları konusunda duyarlı ve bu alanda çalışmaya istekli-gönüllü 30 kişinin katılması öngörülen kursun sonunda katılımcılara, Kurs Katılım Belgesi ve Hasta Hakları Eğitimcisi Sertifikası verileceği bildirildi.
Sağlıktaki gelişmeler hasta hakları konusunun önemini arttırdı
Yürürlüğe giren Hasta Hakları Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönergesi nedeniyle hasta hakları konusunun bu yıl daha önemli bir yerde olduğu belirtilen HAKSAY açıklamasında, gelişmeler nedeniyle kamu sağlık kuruluşlarında özel sağlık işletmelerine kadar tüm sağlık çalışanlarının yoğun bir eğitime ihtiyaç duyduğu savunuldu. Açıklamada, “Hasta Hakları Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönergesinin uygulamaya girmesi; hak kullanımı konusunda giderek artan toplumsal bilinç ve duyarlılık; sivil toplum örgütlerinin konuya sahip çıkmaları nedeniyle hasta hakları, öncelikli bir toplumsal gündem maddesi haline gelmiş bulunmaktadır. Bu gelişmeler öncelikle sağlık çalışanlarını yakından ilgilendirmektedir. Bu bakımdan bahsi geçen trendin zorlamasıyla, gerek kamuya ait sağlık kurumlarında ve gerekse özel sağlık işletmelerinde tüm sağlık çalışanlarının hasta hakları konusunda yoğun bir eğitim alma gereksinimi doğmuştur” ifadeleri yer buldu.
Kapsamlı bir eğitim programı hazırlandı
Sağlık kurumlarının, sağlık çalışanlarının üye oldukları meslek örgütlerinin ve hakları konusunda bilgilenmek isteyen hasta veya hasta yakınlarının hasta hakları konusunda yoğun bir eğitim talebi olduğu belirtilen HAKSAY açıklamasında, bu eğitimlerin verilebilmesi için gerekli olan eğitimcilerin yetiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilecek olan sertifika programının altıncısının bu yıl Trabzon’da yapılacağı ifade edildi.
Sertifika programının içeriği hakkında bilgiler içeren HAKSAY bildirisinde, altı gün sürecek olan kursta katılımcılara interaktif eğitimlerin yanı sıra, hasta haklarıyla ilgili ulusal ve uluslararası birikimin de aktarılacağını söyledi. Açıklamada, Hasta Hakları Eğitici Eğitimi Kursu ile yetişkin eğitimiyle ilgili temel becerilerin kazandırılmasının planlandığı belirtildi.
Kurs sosyal etkinlikleri de kapsayacak
Kursa katılacak kişilerde bazı özellikler de arandı. Gönüllü otuz kişilik bir katılımcı grubuyla gerçekleşecek olan sertifika programına en az ön lisans düzeyinde eğitim almış katılımcıların başvurması istenen HAKSAY bildirisinde programın, insan ilişkilerinde başarılı, iletişim becerisi yüksek, hasta hakları konusunda duyarlı ve bu alanda çalışmaya istekli katılımcı ile gerçekleşeceğinin öngörüldüğü ifade edildi. HAKSAY’ın Hasta Hakları Eğitici Eğitimi Kursu ile ilgili açıklamamsında şunlar söylendi:
“Altı gün sürecek olan kursumuzda, 25 oturum ve 16 sunu yer almaktadır. Ayrıca bir atölye çalışması, bir yuvarlak masa ve bir de uygulama gerçekleştirilecektir. Eğitim için ayrılan aktif zamanımız 36 saattir. Bunun yanında katılımcılar gerek yemek ve çay-kahve aralarında ve gerekse sosyal programlarımız sırasında bir hafta boyunca karşılıklı fikir alışverişi ve tartışma fırsatı bulacaklardır. Gezi turları, sanat gösterisi gibi sosyal etkinliklerle zenginleştirilen bu programda, HAKSAY olarak siz değerli hasta hakları gönüllüleriyle uzun soluklu bir aile birlikteliğini başlatmak ve geleceğe dönük nice güzel projelere birlikte imza atmak istiyoruz.”
Sertifika için jüriden geçerli oy almak şart
Bu eğitimi alan kursiyerlerin kendi bölgelerinde hasta haklarıyla ilgili olarak sorumluluk yüklenmeleri; edindikleri bilgi ve birikimi kendi çevrelerine aktarmaları ve günlük uygulamalarına yansıtmaları gibi yararlar sağlaması beklenen kursun sonunda, katılımcıların tamamına verilecek olan Katılım Belgesinin yanı sıra yapılacak sunumlar sonrasında geçerli puanı alanlara “Hasta Hakları Eğitimcisi Sertifikası” da verileceği belirtildi. Açıklamada, belgelerin HAKSAY Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından imzalanacağı bilgisine de yer verildi.
Prof. Dr Sibel Çubukçu Fırat
Akademisyenlerimizi tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Sibel Çubukçu Fırat
Kliniklerimizi tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Şefi Doç. Dr. Yıldız Dallar