|
Hekim Hakları Derneği, 13 Ocak’ta İstanbul’da yaklaşık 500 hekimin katıldığı kapsamlı bir platformda “hekim haklarını” masaya yatırdı
Hekim Hakları Derneğinin düzenlediği “Hekimler Konuşuyor-1 Hekim Penceresinden Sağlıkta Dönüşüm” paneli yapıldı.
Yoğun ilgi gören panelde hekimler, sağlıkta dönüşüm sürecinden nasıl etkilendiklerini tartıştı. Siyasiler, bürokratlar, özel ve kamu sağlık sektörü temsilcileri ile İstanbul Tabip Odası yetkililerinin katıldığı toplantı, ardışık üç panel halinde yapıldı.
Mindere davet
İlk panelde “Sağlıkta Dönüşümün Hekimlik Sanatına ve Saygınlığına Etkisi” konusu ele alındı. Bu panelde, Uzm. Dr. Mehmet Müezzinoğlu / Sağlıkta Dönüşüm Sürecinde Hekim Saygınlığı, Uzm. Dr. Orhan Gümrükçüoğlu / Sağlık Bakanlığının Hekime Bakışı, Prof. Dr. Özdemir Aktan / Hekimlik mesleğinin tanımı ve meslek örgütlerinin rolü değişiyor mu? ve Doç. Dr. Özkan Ünal da Anadolu’da Hekim Olmak konularında sunumlarını yaptı.
Bu panelde özellikle Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Uzm. Dr. Orhan F. Gümrükçüoğlu ve Van Bölge Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Özkan Ünal’ın konuşmaları yankı buldu. Yıllardır, Sağlık Bakanlığının onur ve saygınlığı zedeleyen ve kendilerini halkın gözünde küçük düşüren beyanlarından bunalan hekimler, Müsteşar Gümrükçüoğlu’ndan daha empatik bir yaklaşım beklerken, ambulansların acil hastalara daha kısa sürede ulaşabildiğinden bahsedince, moderatör Prof. Dr. Yunus Söylet tarafından “mindere” davet edildi. Van Tabip Odası Başkanı Özkan ise mecburi hizmete gönderilen hekimlerin o bölgelerde unutulduğunu, mecburi hizmetin sonunda yaşanılan bu belirsizlik olmasa, hekimlerin mecburi hizmetten kaçınmayacaklarını ifade etti.
İstanbul Milletvekili Uzm. Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na yöneltilen soruda ise hekimler bekledikleri cevabı aldı. Salondan gelen soruda, “Özellikle son yıllarda hekimlere ödenen paraların medyada ve halkın önünde konuşulması, hekimleri sadece para düşünen duygusuz insanlar konumuna düşürmüştür. Kutsal olan hasta- hekim ilişkisi bozulmuş ve güvene dayalı bu ilişkiye zarar verilmiştir” denildi. Kendisinin bu konudaki görüşleri sorulan Müzeezinoğu “Bir hekim olarak bunu kesinlikle doğru bulmuyorum” şeklinde cevap verdi.
Tam gün tartışıldı
İkinci panelde ise tam gün yasa tasarısı tartışıldı. Bu panelde, Prof. Dr. Cevdet Erdöl / Tam Gün Tasarısından Beklenenler, Opr. Dr. Mete Tan / Geçmişte Tam Gün Deneyimi, Prof. Dr. Erşan Aygün / Sur-time ve vardiya Deneyimi, Doç. Dr. Yüksel Altuntaş / Hekimlik Profesyonelliği Açsından Tam Gün ve Uzm. Dr. Yahyahan Üney de Kamuda Tam Gün Uygulamasının Özel Sektöre Muhtemel Yansımaları konularında konuştu.
Bu panelde özellikle Doç. Dr. Yüksel Altuntaş’ın sunusu bir beyin fırtınasına dönüştü. Altuntaş sunumunda gerçekte tam gün çalışmayı, evinden sabah 7:00’de çıkarak akşam 10:00’a kadar kamu, özel hastaneler ve muayenehanelerinde çalışan hekimlerin yaptığını ifade etti. Bugün kamu hastanelerinde tam gün çalışan hekimlerin ise ancak ‘psödo-tamgün’ olarak ifadelendirilebileceğini belirtti.
Eski Sağlık Bakanı Opr. Dr. Mete Tan ise geçmişte tam gün deneyiminden bahsetti. Tan, “Bugün Sağlık Bakanı olsanız aynı uygulamayı yapar mıydınız?” sorusuna “Hekimleri saat 17:00’den sonra serbest bırakmak kaydıyla uygularım” dedi.
Moderatör Prof. Dr. Selami Albayrak ise TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl’e “Tam gün yasası çıktığı zaman hekimlerimizin saat 17:00’den sonra ve cumartesi günleri çalıştıkları kurumlarında hizmet üretmeye devam edecekler mi? Bunu sağlayabilecek neler yapıldı? Eğer bu sağlanamazsa tam gün yasasının başarısız sayılacağı görüşüne katılıyor musunuz?” sorusunu yöneltti. Prof. Dr. Erdöl bunun mutlaka sağlanması gerektiğini ancak yasa hazırlığının Sağlık Bakanlığınca yapıldığını ve kendisinin henüz bilgi sahibi olmadığını ifade etti.
Sağlık yönetimi
Son panel “Sağlık Yönetimi El mi Değiştiriyor?” başlığı altında yapıldı. Bu paneldeki panelistler ve konu ve panelistler ise şöyle oldu:
Prof. Dr. Sabahattin Aydın / Çok Sektörlü Sağlık ve Hastane Birlikleri, Dt. Dr. Onur Yarar / Sağlığın Yönetimi: Merkezi mi?-Yerinden mi? - Bürokrat mı - Profesyonel mi? - Hekim mi? - İşletmeci mi?, Prof. Dr. Mustafa Keçer / Üniversite Hastaneleri ve Sağlıkta Dönüşüm, Hüseyin Çelik / GSS: Hekimlere Getirdikleri ve Sürdürülebilirliği. Bu panelde aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Danışma Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Sabahattin Aydın Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması Yasa Tasarısı’nın mantığına odaklanmış bir konuşma yaptı. Aydın, Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı’nın içerisinde kendisinin de eleştirdiği kısımlar olmasına rağmen, bütüncül bakıldığında doğru bir uygulama olacağını vurguladı.
Genel Sağlık Sigortası’nın sürdürülebilirliği konusunda oldukça doyurucu bilgiler veren Hüseyin Çelik; BUT-SUT fiyatlarının gerçekte Maliye Bakanlığının devlet memurlarının sağlık harcamaları için belirlediği fiyatlar olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığının ise kamu hastanelerinde üretilen sağlık hizmetlerinin değerini kendisi belirleme yetkisine sahip olduğunu söyledi. Arada olabilecek farklar için kişilerin katılım ücreti ödemesi gerekeceği endişesiyle, fiyatları ortak belirlediklerini ifade etti.
Paneli düzenleyen Hekim Hakları Derneğinin Başkanı Prof. Dr. Selami Albayrak, Medimagazin’e yaptığı açıklamada, hekimleri ilgilendiren yasal düzenlemelerin yoğunlaştığı bu günlerde “Hekimler Konuşuyor” paneller dizisini devam ettireceklerini söyledi. Albayrak, hekimlerin haklarını sağlamak, korumak ve geliştirmek adına sokakları değil, salonları kullanacaklarını ifade etti. İstanbul
|