|
Türk Diş Hekimleri Birliği, Yükseköğretim Kurulu, Devlet Planlama Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Sağlık İnsan Gücü Durum Raporu”nun diş hekimliği verileri açısından eksik ve yanlışlar içerdiğini bildirdi
Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Sağlık İnsan Gücü Durum Raporu”nda diş hekimleri ile ilgili yanlış anlamalara yol açacak yorumlar bulunduğunu ifade etti. Raporla ilgili görüşlerini bildiren TDB, raporda eksikler ve yanlışlar bulunduğunu ifade etti. TDB’nin değerlendirmesinde, raporda özelde çalışan diş hekimi sayısının 11 bin 956 olarak gösterilmesine rağmen, bu sayının TDB kayıtlarında 13 bin 596 olduğu dile getirildi.
Çağdaş ülkelerin insan gücü planlamasını nüfus temelli bir sistemle belirlemediğinin ifade edildiği değerlendirmede, insan gücü planlamasında nüfus kriterinin yanı sıra toplumun ihtiyacı, hizmete olan talep, hastalıkların seyri, hastalık çeşitleri gibi kriterlerin de göz önüne alındığı dile getirildi. Bu bakış açısı ile Türkiye’deki hizmet kullanımı ile Avrupa ülkeleri karşılaştırıldığında diş hekimi ihtiyacının planlı ve programlı yapılmasının bilimsel anlayışın olmazsa olmazı olduğu belirtilirken, “Aksi uygulamalar ülke kaynakların verimsiz kullanılmasıdır ki; bu durumdan ülke ve halkımız kaybeder” denildi.
“Sağlık göstergeleri düşük”
Türkiye ile benzer ekonomik göstergelere sahip ülkelerin sağlık göstergeleri ve demografik yapıları kıyaslandığında Türkiye’nin sağlık göstergelerinin oldukça düşük kaldığının dile getirildiği değerlendirmede, şu ifadelere de yer verildi:
“Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de diş hekimi başına düşen nüfus ile diş hekiminin yıllık müdahale sayısı karşılaştırıldığında insan gücü planlamasının yanlışlığı ortaya çıkmaktadır. Halkımızın yüzde 47,11’i son bir yılda diş hekimine gitmemiştir. Yaşamı boyunca hiç diş hekimine gitmeyen nüfus oranı ise yüzde 12,5’tir.
Ülkemizin genel sağlığa ayırdığı payın yüzde 5, diş hekimine gitme sıklığının 0,7 yıl/kez olarak devam ettiği, nüfusun yüzde 1,24 artışına karşılık mezun diş hekimi sayısı yüzde 6 oranında arttığı sürece; mevcut fakülte mezunlarıyla bile diş hekimi sayısı ülke ihtiyacının üstünde olacaktır.
İnsan gücü planlaması, ihtiyaç ve talep göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Gelecekteki değişime göre, diş hekimi insan gücüne ihtiyaç olacaktır. Ancak bu koşullarda yeni diş hekimliği fakültesi açılması, kaynakların heba edilmesi ve işsiz diş hekimlerine yenilerinin ekleneceği gerçeğini kamuoyunun bilgisine sunarız.” Ankara
|