Ana sayfa
  Künye
  Hakkımızda
  Türkiye Klinikleri
  İletişim
 

 

18-03-2010  


 MEDİANKET
Hekim açığı varsa nasıl giderilmeli?
Yeni tıp fakültesi açılarak
Mevcutların kontenjanarı artırılarak
Hekim açığı yok
Anket Sonuçları
 KÖŞE YAZILARI
Prof. Dr.  Şahin   AKSOY
14 Mart: Bayram Gelmiş Neyime?
Prof. Dr. Şahin AKSOY
Prof. Dr.  İsmail Hakkı   AYDIN
Prof. Dr. Bülent Tarcan’ın Anısına
Prof. Dr. İsmail Hakkı AYDIN
Prof. Dr.  Yasemin   BALCI
Bir Rüya Gördüm, Hayırlısı…
Prof. Dr. Yasemin BALCI
Prof.Dr.  Nurettin   BAŞARAN
CVS mi, Amniyosentez mi?
Prof.Dr. Nurettin BAŞARAN
Prof. Dr.  Süleyman   BAYKAL
Tıp Fakültesi Hastanelerinden Ne Beklenmeli, Ne Beklenmemeli?
Prof. Dr. Süleyman BAYKAL
Prof.Dr.  Erbil   DURSUN
Otobüs Fiyatlarından SUT Ödemelerine ve Hekimlerin Mutsuzluğu Üzerine
Prof.Dr. Erbil DURSUN
Prof. Dr.  Hakan   ÖMEROĞLU
Tam Gün Yasası Kapsamında Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerine Döner Sermayeden Yapılacak Ödemeler Nasıl Yapılandırılmalıdır?
Prof. Dr. Hakan ÖMEROĞLU
Prof. Dr.  Tevfik   ÖZLÜ
SUT ve Yoğun Bakım
Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ
Prof. Dr.  Erol   ÖZMEN
Tam Gün Yasası ve Ek Ders Ödemeleri
Prof. Dr. Erol ÖZMEN
 Kullanıcı Girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
 ETKİNLİKLER
  • 1. Uludağ Kardiyoloji Günleri
  • 18-03-2010 / 21-03-2010
  • 1. Uludağ Kardiyoloji Günleri
  • 18-03-2010 / 21-03-2010
  • I. Aile Hekimliği Acil Tıp Ulusal Kongresi
  • 26-03-2010 / 28-03-2010
  • X. Medulla Spinalis Yaralanmaları Sempozyumu
  • 27-03-2010 / 27-03-2010
  • Damak Yarıklı Hastalardaki Konuşma Bozuklukları ve Tedavileri
  • 27-03-2010 / 27-03-2010
     ÖZEL DOSYALAR
    Mecburi Hizmet dosyası
    Hükümet, mecburi hizmeti, devlet hizmeti adıyla yeniden uygulamaya hazırlanıyor... Mecburi hizmet ile ilgili hem Medimagazin'de hem de ulusal basında çıkan haberleri bulabileceğiniz bir dosya...

    MediBilgi
    Sağlık personeline yönelik başta mevzuat olmak üzere tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

    SORU-CEVAP
    Mecburi hizmet, atama ve nakiller, eş durumu gibi konularda sizden gelen sorular ve cevapları

    Tam Gün Yasası 2009
    Tam Gün Yasası Taslağı, TBMM, Sağlık Bakanlığı

    TUS Dosyası
    1987 yılından bu yana yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile ilgili istatistikleri ve ropörtajları bu dosyada bulacaksınız.

    Akademisyenlerimiz
    Medimagazin - Akademisyenlerimiz bölümünde yer alan akademisyenlerimiz hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz

    Derneklerimiz
    Medimagazin - Derneklerimiz bölümünde yer alan dernekler hakkındaki bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.

    Tabip Odalarımız
    Medimagazin - Tabip Odalarımız bölümünde yer alan tabip odaları hakkında bilgi edinebilirsiniz

    Türkiye'de Tıbbi Yayıncılık
    Türkiye'deki tıbbi yayınlarla ilgili mevcut durumu ve çözüm önerilerini dergi editörlerine sorduk

    Tıpta Uzmanlık Eğitimi Dosyası
    Uzmanlık eğitimi veren üniversiteler ve SB eğitim hastaneleri arasındaki benzerlikler ve farklar neler?

    Performans Dosyası
    Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı performansa göre döner sermaye uygulaması ile ilgili bugüne kadar Medimagazin ve diğer basın organlarında yayımlanan haberler bu dosyada

    Tıp Eğitimi Dosyası
    Tıp fakültelerinin altyapı ve eğitimle ilgili sorunlarıyla ilgili fakültele yöneticileriyle yapılan ropörtajları içeriyor.

    Tıp Kongreleri
    Türkiye'de düzenlenen tıp kongreleri hakkında sayısal verilerin yanısıra dernek başkanları ve turizm firmalarının görüşlerini yansıtan, kongrelerle bir çok bilgiyi bulabileceğiniz bir dosya...

     
     HABER
    28-05-2007
    “Sağ kaldığımız için şanslıyız”

    “Sağ kaldığımız için şanslıyız”

    Tıp öğrencisiyken geliştirdiği tekniği daha sonra kardeşleriyle birlikte ilerleten C. Nezhat, yeniliklerin kabullenilmesinin zor olduğunu söylerken, tekniğin jinekolojik operasyonlar dışında göğüs ve batın operasyonlarında da kullanabileceğini, hem hasta hem cerrah açısından bir çok avantajı olduğunu söyledi

    Dr. İbrahim Ersoy/Antalya
    VII. Türk-Alman Jinekoloji Derneği Kongresi’nde, Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi Hastanesinden Dr. Camran Nezhat ve kardeşleri Atalanta’daki Nortside Hastanesinden Dr. Ceana Nezhat ile New York’taki Mount Sinai Üniversitesi Hastanesinden Dr. Farr Nezhat ile video-laparoskopide geliştirdikleri teknikle ilgili bir görüşme yaptık.

    Sorularımızı yanıtlayan Nezhat kardeşler, Dr. Camran Nezhat’ın 25 yıl önce fikrini ortaya attığı ve mühendis ağabeyinden yardım alarak hayata geçirdiği kapalı yöntem ameliyatlarda video kamera sisteminin gelişimi sürecinde “sağ kalabildikleri için şanslı” oldukları söylediler.

    Dr. Camran Nezhat, geliştirdikleri tekniği henüz bir tıp öğrencisiyken küçük bir cerrahın kamera ile karın boşluğundan elde edilecek görüntüyü monitörden izleyebileceği fikrini ortaya atarak geliştirdiğini belirtti. Tekniği ilk geliştirdiğinde herkesin “deli” olduğunu düşündüğünü ifade eden Dr. Nezhat, ilk operasyonu gerçekleştirdiğinde bile kendisine inanılmadığını ve yalancılıkla suçlandığını kaydetti.

    Teknikle ilgili bir tek tebliği yayınlamak için bile 6 yıl uğraştığını belirten Dr. Camran Nezhat, cerrahların yenilikleri kabullenmekte zorlandıklarını söyledi. Yayın yapabilmek için de ancak ameliyathanede gelip gördükten sonra yayın yapmasına izin verildiğini söyleyen Dr.Camran. Nezhat, “Bu tekniğin bedelini ödedik. Bu süreçte bize çok kötü isimler taktılar” diye konuştu. “Modern laparoskopik cerrahinin babasıyım” diyen Prof. Dr. Camran Nezhat, “Bir şey yeni olduğunda doğru olmadığını, doğru olduğu kanıtlandığında önemli olmadığını, önemli olduğu ortaya çıktığında ise artık tekniğin yeni olmadığını söylerler. Başta deli olduğumuzu düşünürken artık dahi olduğumuzu düşünüyorlar. Ne deliyiz ne dahi. Sadece cerrahız ama iyi bir vizyonumuz, Tanrı tarafından verilmiş yeteneğimiz var.” dedi.

    Kendilerini “İran doğumlu Amerikalılar” olarak nitelendiren kardeşlerden en büyüğü olan ve tekniğin geliştirilmesinde öncü rolü üstlenen Dr. Camran Nezhat, “Kimse kendi ailenizden daha dürüst ve yaralayıcı olamaz. Birbirimizi en sert eleştiren kişileriz. Yeni bir fikir oluşturduğumda kardeşlerime kabul ettirebiliyorsam tüm dünyayı ikna edebilirim” diyor.

    Robotik Cerrahide ne tür girişimler yapılıyor? Gelecekte neler planlanıyor?
    Dr. Farr Nezhat:
    Biz şu an robotik cerrahi alanında jinekolojiye odaklanmış olarak çalışıyoruz. Robotik cerrahi jinekolojin dışında ürolojide, kardiyak cerrahide ve genel cerrahide de kullanılıyor.

    Burada “robot”tan kastedilen nedir?
    Dr. Farr Nezhat:
    Robot, bilgisayar ile hastanın uzaktan kontrolünün birleştirilmesi anlamına geliyor. Buradaki teknolojinin temel hedefi, hastada en az hasarın, en az invazyonun olması. Bütün cerrahlar da yaptıkları operasyonlarda en küçük insizyonla bu operasyonu yapmaya çalışıyor. Şu an dünyadaki cerrahiye bakacak olursak cerrahi operasyonlar çok büyük insizyonla yapılıyor. Cerrahların çok farklı teknikler kullanarak çok küçük insizyonla bu operasyonları yapmaları için çalışıyoruz. Aslında “robotik cerrahi” bu anlamda kullanımı yanlış bir isimlendirme, biz daha doğru olarak bilgisayarlı daha da gelişmiş teknoloji diyoruz.

    Yani endoskopik cerrahinin daha küçük insizyonla yapılması mıdır?
    Dr. Camran Nezhat:
    Laparoskopik cerrahide amacımız küçük insizyonlar yapmak ve hastanın iyileşme sürecini hızlandırmak, aynı zamanda cerrahi operasyonları evrensel anlamda eşit hale getirmek. Medikal tedavilerde nasıl her hastalığa aynı ilaç veriliyorsa cerrahide de evrensel anlamda standartlar oturtulmalı. Cerrahlar şu an cerrahi tedavide aynı hastalık için birçok farklı operasyon tipi uyguluyor. Bizim burada yapmaya çalıştığımız robotik cerrahinin kullanılması ile bütün dünyada tüm operasyonların hem küçük insizyonla hem de bütün hastalarda standart olarak yapılmasıdır.

    Bu anlamda uzaktan ameliyat etme hedefi de var mı, yani büyük bir merkezden küçük yerlerdeki hastalara ameliyat yapmak gibi?
    Dr. Camran Nezhat:
    Evet, yararlarından biri de bu. Gelecekte asıl hedefimiz uzaktan cerrahi yapmak. Teknolojik gelişmelerden faydalanarak bir şehirden diğer şehirdeki hastaya operasyon yapmayı amaçlıyoruz.

    Dr. Ceana Nezhat: Günümüzde bütün cerrahi operasyonların yüzde 80’i açık operasyonla yapılıyor. Açık operasyonlarda iyileşme süresi uzuyor, ağrı artıyor ve operasyon uzun sürüyor. Tabi ki laparoskopinin tüm cerrahlar tarafından öğrenilmesi zor ve uzun bir süreç. Robotik cerrahiyle insizyonların küçük hale getirilmesi, iyileşme sürecini kısaltıp, ağrının azalmasını sağlayacak.

    İnsizyonun küçük yapılması dışında başka ne tür yararları olacak?
    Dr. Ceana Nezhat:
    Tabii ki robotik cerrahinin bir çok avantajı var. Yapılan laparoskopik girişimlerde alanlarda daha fazla büyüme sağlayacak, daha fazla alan net görülecek ve üç boyutlu görüntü elde edilecek. Bunun dışında kullandığımız aletler sayesinde elinize daha az yük düşecek, operasyonlar daha kolay bir şekilde yapılacak. Aynı zamanda cerrah ayakta durmak zorunda kalmayacak, oturabilecek ve daha az yorulacak. Yine cerrahların aşırı çay-kahve tüketiminden dolayı ellerinde tremor olduğunu biliyoruz, robotik cerrahide bu sorun da ortadan kalkacak. Robotik cerrahide örneğin batın içi bir operasyonda bilek hareketlerini nasıl kullanabiliyorsak, robotik aletleri de o şekilde kullanabiliyoruz. Yani operasyonlarda esneklik sağlıyoruz.

    Jinekolojinin daha çok hangi alanlarında kullanılıyor?
    Dr. Ceana Nezhat:
    Genellikle Serviks kanseri ve radikal histerektomide kullanıyoruz. Ayrıca sınırlı alana yayılmış Over kanserlerinde ve lenf nodlarını çıkarmak için kullanıyoruz.

    Robotu kendiniz mi geliştirdiniz?
    Dr. Ceana Nezhat:
    Hayır, askeri birimler tarafından yapıldı.

    Komplikasyonları neler, morbidite ve mortalite açısından üstünlükleri var mı?
    Dr. Camran Nezhat:
    Komplikasyonları, morbidite ve mortalite oranlarını iki teknoloji arasında karşılaştırma yapabilmek için büyük bir merkezde çok sayıda hastaya ihtiyacımız var. Ama bildiğiniz gibi robotik cerrahi henüz yeni bir teknik ve elimizde çok büyük hasta serileri yok. Ancak bizim az sayıda hastalarımızdan elde ettiğimiz sonuçlar var. Bu sonuçlara baktığımızda ve laparoskopi ile karşılaştırma yaptığımızda robotik cerrahide ek bir komplikasyon yok.

    Ne tür ihtiyaçları düşünerek bunu geliştirdiniz?
    Dr. Camran Nezhat:
    Biz bu video cerrahi tekniğini yaklaşık 20 yıl önce geliştirdik. Amacımız büyük insizyonların küçültülmesiydi. Bu çalışmamızı çok fazla cerrahla paylaştık. Bütün cerrahların da bu alanda önünü açtık. Açık operasyonla yapılacak birçok ameliyatın bu teknikle daha etkin ve kolay yapıldığını gösterdik.

    20 yıl geçmesine rağmen tekniğiniz neden hala çok yaygın kullanılmıyor?
    Dr. Camran Nezhat:
    Cerrahlar için bu çok zor . Laparoskopiyle bunu yapmaları çok zor. Açık cerrahide 3 boyutlu bir görüntü elde ediyorsunuz ama laparoskopide 2 boyutlu çalışıyorsunuz. Biz robotik cerrahiyle laparoskopinin öğrenilme süresini kolaylaştırmayı hedefliyoruz.

    Geliştirdiğiniz teknikleri kongrelerde ve daha başka ortamlarda meslektaşlarınızla paylaşıyorsunuz. Hekimlerden ne gibi tepkiler alıyorsunuz?
    Dr. Ceana Nezhat:
    En başta çok da olumlu bir tepki vermediler. Ama daha sonra gördüler ki, bu teknik işe yarıyor, aşamalı olarak bu tekniği kullanmaya başladılar.

    Kullanıldığı alanlarda laparoskopik cerrahinin yerini alacak mı?
    Dr. Farr Nezhat:
    Öncelikle maliyetin düşürülmesi lazım ve bütün hekimlerin tam olarak anlaması ve kullanması lazım. Bunlar oluştuktan sonra mümkün olabilir.

    Teşekkürler.
     
     GÜNCEL HABERLER
  • TÜYAP'ta sağlık malzemesi ve tıbbi cihaz fuarları açıldı
  • Özel hastanelerin gözü yabancı hastada
  • Buket, beyin ölümü tartışmalarına son noktayı koydu
  • Tıp merkezlerinin sonu geldi
  • “Aman Doktor Canım Cicim Doktor”
  • Sağlık ocağında Karadeniz usulü merdiven!
  • Yeni evli laborant halı saha maçında öldü
  • Medicana’dan aktif çalışan devlet memurlarına özel sağlık sigortası
  • ABD'den ekip gelecek, Meme Kanseri Hastanesi kurulacak
  • Rektör intihar etti
  • Diş hekimi adayları, hastalardan önce simülatörler üzerinde pratik yapıyor
  • Eczacı görevi başında silahlı saldırıya uğradı
  • Dr. Füsun Sayek Bilim Ve Hizmet Ödülleri verildi
  • “Türkiye'de yeni bir ilacın ruhsatlandırılması için 2-3 sene beklenmesini anlayamıyoruz”
  • Türk doktorlara Musul'dan davet
  • Bu hasta teşhisinizi bekliyor
  • Sağlıkçılara sınırsız becayiş hakkı geldi
  • "SGK, komplikasyon maliyetini de düşünmeli"
  • Zübeyde Hanım Doğumevi'nden futbol başarısı
  • Diş hekimlerinden "pratisyen" tepkisi
  • Beyin ölümü tanısına müdahele hekimleri böldü
  • Erkekler kullanmaz diye yöntem gelişmiyor
  • İşgale direnen Tıbbiyeliler’den Tıp Bayramı’na
  • Döner sermaye eşitsizliğine faksla protesto
  • Sağlık Bakanlığı'ndan ihale iptali
  • Hastadan eczacıya SUT tepkisi: Ben teyzeni bile tek imzayla aldım!
  • Mastektomi tarih mi oluyor?
  • En fazla yolsuzluk sağlık sektöründe yapılıyor
  • Klavyeyle birlikte doktor yazısı aranır oldu!
  • “Kapalı kapılar ardında neler oluyor?”
  • Yönlendiren doktora 3 yıla kadar dava açılacak
  • YÖK BÖYLE BİR ŞEY: YÖK/ÜAK doçent olmayı imkansızlaştırdı!
  • “Tam Gün yeni bir sorumluluk yükledi”
  • Sağlık çalışanlarına ek ödeme müjdesi
  • İşte Türkiye’nin doktor haritası



  •  RÖPORTAJ
    Prof. Dr Sibel Çubukçu Fırat
    Akademisyenlerimizi tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Sibel Çubukçu Fırat
     HAFTANIN KLİNİĞİ
    Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Kliniği
    Kliniklerimizi tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Şefi Doç. Dr. Yıldız Dallar

    Medimagazin ® sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları Ortadoğu Reklam Tanıtım ve Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz.©
    Bu sitede yer alan haber, fotoğraf, yazı, ilan ve reklam içerikleri sağlık profesyonellerinin kullanımına yöneliktir. Sağlık çalışanlarının dışında site kullanımından doğabilecek her türlü sorumluluk kullanıcıya aittir.

    Powered By F1max Bilişim Hizmetleri