Tabip odası çalışmaları için ilçelere gittiğimizde sıkça dile getirilen bir konu sağlık grup başkanlığı ve bu kurumun statüsü olmaktadır. Bu görevde bulunan, uzun zaman bu işlere kafa yormuş hekimler bu kurumun ve başkanının bulunduğu konumdan memnun değiller. Belki büyük ilçelerde, konumu, gücü ve işlevselliği bir nebze daha etkin olabilir, ancak daha küçük ilçelerdeki mevcut pozisyonu; hekimlerle sağlık müdürlüğü arasındaki yazışmalar için bir basamak olma noktasındadır. İlçe sağlık ocağının bir sorunu kendilerine getirildiğinde bu sorunu çözebilme adına bütçesi olmayan, personeli bulunmayan sağlık grup başkanı, sorunu yerinde halletmekten uzak, sadece durumu sağlık müdürlüğüne bildirmektedir. Şehir merkezinden uzak ilçelerin sağlık müdürlüklerinden hizmet almaları da gecikmektedir. Sağlık grup başkanlığı, özellikle bölgemizde, bir hekime hasbelkader verilen bir görev görünümünde olup, kanımca ilçenin sağlık işlerinin iyi yürütülmesi, ilçedeki hekimlerin konumlarının güçlendirilmesi için, statüsünün yeniden dizayn edilmesi gerekmektedir. İlçedeki hastanede, hastanenin başhekimi ortalama döner sermayenin 4,5 ile çarpımı, başhekim yardımcısının 2,5 ile çarpımı döner sermaye aldığı bir durum varken, ilçedeki en büyük sağlık ekip başkanı olarak görülen grup başkanının 1,75 ile çarpılarak döner sermaye alması bir tezat gibi görülmektedir. Her ne kadar başhekimler gibi ihale sorumluluğu taşımamakta iseler de çarpanın bu kadar düşük olması nedeniyle sağlık grup başkanlığı kimse tarafından istenmeyen, zoraki yaptırılan bir konuma itilmektedir.
Grup başkanı sanki geçici bir görev gibi görülen, çoğunlukla Bakanlık onayı olmayan bir makam konumunda. Böyle olması da etki ve yetkisini azaltıyor. Birçok yerde başhekimler, başhekim yardımcıları bu görevi tabiri caizse idare ediyorlar. Halbuki grup başkanlığı ayrı bir birim olursa sahiplenilmesi de daha fazla olacaktır.
Başkanlığın bir bütçesinin olmaması yanında, hemen tamamında ciddi bir personel kadrosu da bulunmamaktadır. İlçenin büyüklüğüne göre örneğin 2 sağlık memuru, ilave 1 hekim kadrosu ve 1 personel ile güçlendirilmiş bir kadro ilçenin sağlık sorunlarında daha etkin olabilecektir. Tabii sadece kadro yeterli değil. Bu statünün bir bütçesi olması gerekiyor. Halen hiçbir bütçesi olmayan başkanlığa sağlık ocaklarının döner sermayesi bütçe olarak verilebilir, gerekirse ilçe devlet hastanesinin döner sermayesinden bir pay ayrılabilir. O zaman ilçedeki sorunlar, yerinde, zamanında, eğer bir de Bakanlıktan onaylı, becerikli bir başkan varsa, çok iyi bir şekilde çözülecektir.
Sağlık grup başkanlığı ismi de bir garip zaten, ne demekse. Başka kamu birimlerinde bu isme benzer bir durum var mı bilmiyorum ama kanımca bir an önce bu ismin ilçe sağlık müdürlüğü haline dönüştürülmesi gerek. O zaman ilçe milli eğitim müdürlüğü gibi daha anlaşılabilir bir kamu kuruluşu haline gelebilir.
Aile hekimliği henüz bizim bölgemizde başlamadı. Bu uygulama başlayan bölgelerde grup başkanlığının işlevinde bir değişiklik oldu mu veya olacak mı bilmiyorum. Olaya bir de aile hekimliğinin uygulamaları açısından bakmak ve ona göre de şekillendirmek lazım elbette. Ben hiç sağlık grup başkanlığı yapmadım, bu yüzden de sorunların ancak bir kısmını buradan dile getirebilmişimdir. Konu ile ilgili yetkililer, bu görevi yapıyor olanlardan daha geniş bilgiler ve çözüm önerileri alabilirler. |