Ana sayfa
  Künye
  Hakkımızda
  Türkiye Klinikleri
  İletişim
 

 

21-11-2008  

 MEDİANKET
Sevk zinciri uzman hekimlerin özel sektör ve muayenehanelere geçişini artırır mı?
Evet
Hayır
Etkilemez
Anket Sonuçları
 KÖŞE YAZILARI
Prof. Dr.  Hikmet   AKGÜL
“Zencilerin” Demokrasisi
Prof. Dr. Hikmet AKGÜL
Doç. Dr.  Sadık   ARDIÇ
Uyku Tıbbı İçin İyi Başlangıçlar
Doç. Dr. Sadık ARDIÇ
Prof. Dr.  İsmail Hakkı   AYDIN
Bilim ve Azim
Prof. Dr. İsmail Hakkı AYDIN
Prof.Dr.  Nurettin   BAŞARAN
Ulusal DNA Planı
Prof.Dr. Nurettin BAŞARAN
Prof. Dr.  Süleyman   BAYKAL
Tıp Eğitimini Olumsuz Etkileyecek Gelişmeler
Prof. Dr. Süleyman BAYKAL
Prof Dr.  Ayşegül   DEMİRHAN ERDEMİR
Hekim-Hasta İlişkilerinde Sadakat ve Dürüstlük-1
Prof Dr. Ayşegül DEMİRHAN ERDEMİR
Prof. Dr.  Tevfik   ÖZLÜ
SGK Tek Başına Karar Vermeli mi?
Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ
Prof. Dr.  Erol   ÖZMEN
Yöneticiniz Narsist Olursa
Prof. Dr. Erol ÖZMEN
Uz. Dr.  Ülkümen   RODOPLU
SUT ile Sağlıkta Yeni Bir Dönem Başladı
Uz. Dr. Ülkümen RODOPLU
Prof. Dr.  Mustafa   SARSILMAZ
Yeterlik Kurulları
Prof. Dr. Mustafa SARSILMAZ
Prof. Dr.  Mehmet   ZİLELİ
Televizyondaki Sağlık Programları Ne Kadar Sağlıklı?
Prof. Dr. Mehmet ZİLELİ
 ETKİNLİKLER
  • 5. ULUSAL DAHİLİ VE CERRAHİ BİLİMLER YOĞUN BAKIM KONGRESİ
  • 19-11-2008 / 23-11-2008
  • 16. Ulusal Allerji ve Klinik İmmunoloji Kongresi
  • 19-11-2008 / 23-11-2008
  • 9. ULUSAL KONSÜLTASYON LİYEZON PSİKİYATRİSİ VE PSİKOSOMATİK TIP KONGRE
  • 20-11-2008 / 23-11-2008
     ÜYE GİRİŞİ
      Kullanıcı Adı  
      Şifre  
        Beni Hatırla  
         
      Şifremi Unuttum  
      Üye Olmak İstiyorum  
     ÖZEL DOSYALAR
    Mecburi Hizmet dosyası
    Hükümet, mecburi hizmeti, devlet hizmeti adıyla yeniden uygulamaya hazırlanıyor... Mecburi hizmet ile ilgili hem Medimagazin'de hem de ulusal basında çıkan haberleri bulabileceğiniz bir dosya...

    MediBilgi
    Sağlık personeline yönelik başta mevzuat olmak üzere tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

    SORU-CEVAP
    Mecburi hizmet, atama ve nakiller, eş durumu gibi konularda sizden gelen sorular ve cevapları

    Tam gün yasası
    Tam gün uygulamasıyla ilgili tüm haberler

    TUS Dosyası
    1987 yılından bu yana yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile ilgili istatistikleri ve ropörtajları bu dosyada bulacaksınız.

    Akademisyenlerimiz
    Medimagazin - Akademisyenlerimiz bölümünde yer alan akademisyenlerimiz hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz

    Derneklerimiz
    Medimagazin - Derneklerimiz bölümünde yer alan dernekler hakkındaki bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.

    Tabip Odalarımız
    Medimagazin - Tabip Odalarımız bölümünde yer alan tabip odaları hakkında bilgi edinebilirsiniz

    Türkiye'de Tıbbi Yayıncılık
    Türkiye'deki tıbbi yayınlarla ilgili mevcut durumu ve çözüm önerilerini dergi editörlerine sorduk

    Tıpta Uzmanlık Eğitimi Dosyası
    Uzmanlık eğitimi veren üniversiteler ve SB eğitim hastaneleri arasındaki benzerlikler ve farklar neler?

    Performans Dosyası
    Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı performansa göre döner sermaye uygulaması ile ilgili bugüne kadar Medimagazin ve diğer basın organlarında yayımlanan haberler bu dosyada

    Tıp Eğitimi Dosyası
    Tıp fakültelerinin altyapı ve eğitimle ilgili sorunlarıyla ilgili fakültele yöneticileriyle yapılan ropörtajları içeriyor.

    Tıp Kongreleri
    Türkiye'de düzenlenen tıp kongreleri hakkında sayısal verilerin yanısıra dernek başkanları ve turizm firmalarının görüşlerini yansıtan, kongrelerle bir çok bilgiyi bulabileceğiniz bir dosya...

     
    Nobel İlaç
     HABER
    09-06-2008
    Sağlıkta paket ücrete devam

    Danıştayın paket ücret uygulamasına devam etme yönünde aldığı karar, hastaneleri memnun etti; laboratuvarlarsa nihai kararın hizmet başı ücretlendirmeden yana olacağında ısrarlı. Özel hastaneler, uygulamanın elden geçirilmesini, her poliklinik için değil, her tanı için ayrı ücret getirilmesini talep etti

    Fatma Ergüzeloğlu / Ankara
    Danıştayın paket ücret uygulamasıyla ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararı Danıştay Dava Daireleri Üst Kurulunca durduruldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ayakta ve yatarak tedavi için belirlediği ücretler üzerinden geri ödeme yapmaya devam edecek. Tıp Laboratuvarları Birliği Başkanı Doç. Dr. Paşa Göktaş, Danıştay Dava Daireleri Üst Kurulunun “işler kilitlenmesin” diye bu kararı aldığını öne sürdü. SGK’nın ve Sağlık Bakanlığının B planı olmadığını dile getiren Göktaş, “Danıştayın yürütmeyi durdurma kararı uygulansaydı kaos yaşanacaktı” diye konuştu. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Altuğ Narlı ise, hizmet başı veya vaka başı uygulamanın kendileri için çok da farklı olmayacağını, yürürlükteki uygulamanın esasen özel hastaneler için hayati değer taşıdığını ifade etti. Uygulamanın ıslaha ihtiyaç duyduğunu belirten Özel Hastaneler Platformu Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Esat M. Arslan da, özellikle poliklinikte tanıya dayalı paketler konulması gerektiğini söyledi. Akredite Hastaneler Derneği Kurucu Üyesi Hüseyin Çelik, paket fiyat uygulamasının modernize edildiği sistemi işaret ederek, hazırlıkların bitme noktasına geldiğini ifade etti.

    SGK’nın sağlık kurumlarına ödeme yaparken kullandığı "paket ücret" uygulaması için Danıştay geçen haftalarda yürütmeyi durdurma kararı almıştı. SGK’nın karara itirazını Danıştay Dava Daireleri Üst Kurulu haklı görerek, 29 Mayıs'ta "yürütmeyi durdurmanın durdurulması" yönünde karar verdi. Danıştayın konuyla ilgili vereceği son karar, bundan sonraki süreçte belirleyici olacak.

    “Nihai kararda paket fiyat iptal edilecek”
    Tıp Laboratuvarları Birliği Başkanı Doç. Dr. Paşa Göktaş, Danıştay Dava Daireleri Üst Kurulunun aldığı kararın “işler kilitlenmesin” diye alındığını öne sürdü. Uygulamada özellikle SGK’nın ve Sağlık Bakanlığının bir B planı olmamasından yakınan Göktaş, “Şu anda eğer Danıştayın yürütmeyi durdurma kararını uygularlarsa büyük bir kaos yaşanacaktı. Çünkü önceki sisteme, hizmet başı uygulamaya, dönmeleri çok zor. Bu sadece yürütmeyi durdurmayı durdurma kararı. Nihai karar yüzde 99 olasılıkla paket fiyatın iptali yönünde olacak. Çünkü bu uygulamanın hiçbir mantığı ve haklı gerekçesi yok” diye konuştu.

    “SGK organizasyon konusunda yetersiz”
    Paket ücret uygulamasının bazı alanlarda uygulanabilir olduğunu vurgulayan Göktaş, bunun cerrahi paketlerde; kalp, diyaliz hastalarında uygulanabilir olduğunu söyledi. Göktaş buna bir itirazlarının olmadığını fakat ayaktan başvuran hasta için uygulanan sistemin “saçma” olduğunu öne sürdü. Söz konusu kararın kendisi için de sürpriz oluğunu belirten Göktaş şöyle konuştu: “İlk çıkan kararın, yani paket fiyatın yürütmeyi durdurma kararı uygulamasının ertelenmesini umuyordum. Eskiye dönüş için iyi-kötü hazırlıklar yapılacağını düşünüyordum. Ama bunu beceremediler. Çünkü böyle bir yapısı yok şu anda, SGK’nın ne kadrosu var, ne de düşüncesi var. SGK yönetimi bu konuları organize etmekte maalesef çok yetersiz. Organize olamadığı, hazır hâle gelemediği için bence Danıştaya giderek ‘Kilitlenmiş durumdayız, her şey allak bullak olacak, devlete yardımcı olun’ şeklinde ricada bulundular ve bu karar çıktı. Ama hukuki olarak hiçbir haklı zemini yok. SGK’nın da yapacağı, uzun vadede daha adil sistemi hazır hâle getirmektir. Bu da zaman alır.”

    Eğitim hastaneleri için uygulama fark etmiyor
    Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Altuğ Narlı, hizmet başı veya vaka başı uygulamanın kendileri için çok da farklı olmayacağını, paket fiyat uygulamasının aslında özel hastaneler için önemli olduğunu ifade etti. “Vaka başı - paket fiyat uygulaması bizi çok memnun etmez. Kurallarından dolayı faturalandırılması aslında daha zor. Gelir açısından da net etkisi çok farklı değil. Yani vaka başı uygulamada alınan ücretler, bizim zaten o konudaki ortalamalarımıza denk geliyor. Hizmet başına uygulama ile aralarında çok fazla bir fark yok” diye konuşan Narlı, uygulama değişikliğinin hastaların özel hastanelerden aldıkları hizmeti etkileyeceğini öne sürdü.

    Narlı, özel hastanelerin hemen hemen tüm işlemlerinin paket ücret üzerinden görüldüğünü, eğitim hastanelerinde paket fiyata dahil edilmeyen işlemler olmasına karşın özel hastanelerde bunun dışı bir durumun nerdeyse olmadığını kaydetti. Narlı şöyle konuştu: “Eğitim hastanesi olduğumuz için bizde pakete dahil edilmeyen işlemler var. Uygulama değişikliği durumunda özel sağlık kuruluşlarının fatura incelemesi için harcadıkları süre uzayacak. Fatura incelemeci olduğunuzu düşünün, faturanızın üzerinde tek bir hizmet kalemi var diyelim, atıyorum, safra kesesi ameliyatı, bunun da pakete göre fiyatı 700 YTL. Aynı faturanın gene 700 YTL olduğunu fakat hizmet başından hesaplandığını ve içinde neredeyse 100 hizmet kalemi olduğunu düşünün. Tutar belki gene 700 ama inceleyicinin birden fazla unsura dikkat etmesi gerekecek, bu da süreyi uzatır.”

    Hizmet başı uygulama özellere sıkıntı getirir
    Örnekleme metoduyla incelemenin özel hastaneler için değil esas olarak devlet hastaneleri için getirildiğini belirten Narlı, özel hastane faturalarının tamamının incelenmesine karşın eğitim hastaneleri faturalarının yüzde 10’unun incelenmesinin yeterli olduğunu kaydetti. Narlı, kendi hastanelerinde hesap edilen kesinti oranının tüm faturalara uygulanabildiğini belirterek, “Bu durumda inceleme için geçen süre uzar ve bu onları rahatsız eder. Mevcut uygulamada vaka başı paket ücrete insanlar alıştı. Lehlerine kullanabiliyorlar. Ama uygulama değişikliği özel hastaneler için sıkıntı yaratır” diye konuştu. Hizmet başı uygulamayı “daha reel” olarak niteleyen Narlı şunları söyledi:
    “Bütün bu sistemlerin geliştirilmesinin çıkışı ‘faturaları inceleyemiyoruz, çok Fatura var, inceleyemediğimiz için ödeme kurumlarından zamanında geri dönüş olmuyor, bunları bir sisteme oturtalım’ meselesinden gündeme geldi. Uygulama ilk görüntülemede başladı ve hep geri ödeme kurumlarının yükünü hafifletmek için geliştirildi.”

    “Paket fiyat uygulaması ıslah edilmeli”
    Özel Hastaneler Platformu Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Esat M. Arslan, paket fiyat uygulamasının ıslah edilmesi gerektiğine işaret etti. Özellikle poliklinikte tanıya dayalı paketler konulması gerektiğini belirten Arslan, “Her poliklinik için değil, her tanı için ayrı ücret uygulaması getirilmeli. Diyelim, her dahiliye hastası için 29 YTL değil, şeker hastası için farklı, tansiyon hastası için farklı bir ücret olmalı. Asıl paket ücret böyle bir uygulamadır. Yurt dışında da uygulama böyle” diye konuştu.

    Paket ücret uygulamasının devamından yana olduklarını kaydeden Arslan, paket uygulamada faturaların geri ödeme kurumunca incelenmesinin kolay olduğuna dikkat çekti. Arslan, kendileri açısından da fatura hazırlamanın kolaylığına değinerek “Hizmet başı uygulamaya gitsek personel sayımızı en az üç katına çıkarmamız lazım” diye konuştu.

    “Pakette, hastalıklara göre fiyat belirlensin”
    Paket uygulamanın istismara kapalı bir yöntem olduğunu belirten Arslan uygulamanın ıslah edilecek yönlerini şöyle örneklendirdi:
    “Mesela hangi tür hasta gelirse gelsin dahiliyede tek ücretlendirme var, diyelim 29 YTL. Ama dahiliyeye öyle bir hasta gelir ki, elinde kızarıklık vardır, doktor görür ve ilaç yazar, bunun için bu 29 YTL pahalı. Öyle hasta gelir ki boğazı ağrıyordur, bademciği iltihaplanmıştır, doktor ilaç yazar, gönderir. Ama hasta gelir şekeri vardır, değişik tetkikleri yapılacaktır bunlar çok çeşitlidir. Maliyetleri fazla olabilir. Yani hastalık adına paket fiyat verilmeli. Şeker hastası, tansiyon-guatr hastası için mesela farklı ücretler belirlenmeli. Bunun ideali budur. Aslında Sağlık Bakanlığının da bu yönde çalışması var. Biz hizmet başı istemiyoruz zaten, vaka başı olsun ama hastalıklar bazında ayrıma gidilsin.”

    Danıştay bilgilendirilmeli
    Akredite Hastaneler Derneği Kurucu Üyesi Hüseyin Çelik, Danıştayın bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğine işaret ederek, konunun hem kamuoyunda hem de bireylerce tartışılmasının Danıştaya katkı sağlayacağını ifade etti. Bireylerin de Danıştaya giderek yöntemin eksi ve artılarını anlatabileceğini belirten Çelik, “Bireylerin sağlığa ulaşımı sınırsız değil. Biz sınırların ne olması gerektiğini tartışmalıyız” diye konuştu.

    2004 yılında, sağlıkta yeniden yapılanmayı sağlamak için Maliye, Sağlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ve Hacettepe Üniversitesinin ortak protokol hazırladığını anımsatan Çelik, bunun hastaneler için rahatlıkla yönetilebilir bir yapı olduğunu söyledi. Çelik, Avustralya’da uygulanan söz konusu sistem ile birlikte Tanı İlişkili Gruplara Dayalı (DRG) Önceden Belirlenmiş Vaka Başına Ödeme Sistemi ve Bütçeleme Sistemi geliştirilmesi konusunda yapılan çalışmaların son aşamasına gelindiğini bildirdi.

    Çelik, sistemin “Bir ameliyatın birim değeri nedir” sorusuna yanıt verebilecek kapasitede olduğunu, bunun paket fiyat uygulamasının modernize edilmiş hâli olarak algılanabileceğini ifade etti.

    Yeni sistemle veri tabanı oluşturulacak
    Projeyle, ilaçta ve tıbbi malzemelerde uluslararası düzeylerde kabul görmüş kalite standartlarının oluşturulması için satın alma, stok yönetimi, faturalama ve provizyon gibi yönetim süreçlerinin geliştirilmesi, ilaç ve tıbbi malzemelerin ve tıbbi cihazların benzersiz tanı ve kodlarıyla tanımlarının yapılması ve niteliklerinin belirlenmesi hedefleniyor. Ayrıca, standardı yapan kişi ve kuruluşlara ait bilgilerin kaydedilip muhafaza edileceği, ilaç bilgi bankası, tıbbi malzeme ve cihaz bankası kurulması da öngörülüyor.
     
     GÜNCEL HABERLER
  • YÖK yeni dekan atamaları yaptı
  • Gazi Tıp 2009'da performans sistemine geçecek
  • "Acilen 2-3 bin yoğun bakımcıya ihtiyacımız var"
  • Rektör Okudan tutuklandı
  • Düşünceyle protezler hareket ettirilebilecek
  • başhekim ve şube müdürü serbest bırakıldı
  • Doktora cinsel taciz suçlaması
  • Türk Dişhekimleri Birliği görev dağılımı yaptı
  • Obama Sağlık Bakanını seçti
  • Ege Üniversitesi personeli ev sahibi olacak
  • Özel hastanelerin hasta sayısında azalma var
  • Türk Tıp tarihinde bir ilk daha
  • İl Sağlık Müdürlüğü'nden "hastanede tecavüz" iddialarına ilişkin açıklama
  • 'İnsanlık ölmedi' dedirten doktorun inanılmaz fedakarlığı
  • Sözleşmeli hekime askerlik iznini mahkeme verdi
  • “Klinik Nöroloji El Kitabı”nda bölüm ayrıldı
  • Transplantasyonda devrim
  • Doktorlar yaşlı hastaları evinde tedavi edecek
  • Anestezik farkındalık
  • TRT’de ilaç yolsuzluğu operasyonu: 20 gözaltı
  • Devlet Başkanı değil doktor olsaydı hâlâ nişanlıydık!
  • Doktor-hasta ilişkisinde yeni dönem
  • Kızdığı doktorun odasını ateşe verdi
  • Akdağ Yargıtay’ın doktora verdiği cezayı yorumladı, özel hastanelere bir uyarı daha yaptı
  • AYIN KONUSU: DİŞ HEKİMLERİ MUAYENEHANELERİNDEN HİZMET ALIMI


  •  RÖPORTAJ
    Dr. Ahmet Erdem
    Akademisyenlerimizi tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Erdem
     HAFTANIN KLİNİĞİ
    Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfertilite Kliniği
    Klinikleri tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfertilite Klinik Şefi Doç. Dr. Berna Dilbaz

    Medimagazin ® sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları Ortadoğu Reklam Tanıtım ve Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz.©
    Bu sitede yer alan haber, fotoğraf, yazı, ilan ve reklam içerikleri sağlık profesyonellerinin kullanımına yöneliktir. Sağlık çalışanlarının dışında site kullanımından doğabilecek her türlü sorumluluk kullanıcıya aittir.

    Powered By F1max Bilişim Hizmetleri