|
Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Saadet Ülker, “Hemşireler olarak sorunlarımızın üstesinden gelebilecek güce sahibiz. Yeter ki bu gücün farkında olalım” dedi.
Ülker, Adnan Menderes Üniversitesince (ADÜ), Hemşirelik Haftası nedeniyle düzenlenen “Türk Hemşireler Derneği ve Hemşirelikteki Gelişmeler” konulu konferansa katıldı.
Prof. Dr. Ülker, yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde 15 şubesi Türk Hemşireler Derneğinde, hemşirelerin sorunlarını çözmek için bir araya gelen gönüllülerin görev aldığını belirtti. Hemşirelik mesleğindeki sorunları ortadan kaldırmak için yıllardır mücadele ettiklerini ifade eden Ülker, şöyle devam etti:
“Hemşireler olarak, sorunlarımızın üstesinden gelebilecek güce sahibiz. Yeter ki bu gücün farkında olalım. Fakat hemşireler, ‘Niye bizim birliğimiz yok’ diye soruyorlar. Yaptığımız araştırmada, bunu söyleyenlerin ne istediklerini bilmedikleri ortaya çıktı. Bunu diyenlere biz de ‘Siz bir örgüt olarak, daha Hemşireler Derneğine bile üye olamıyorsunuz. Onu çalıştırmıyorsunuz’ diyoruz. Daha dernek düzeyinde bunu yapamazken, odalar birliği gibi büyük bir örgütü kurmak ve yönetmek mümkün müdür? Hemşireler önce, örgütlenmenin ne demek olduğunu kavrayacak”
Konuşmanın ardından, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, Ülker'e plaket verdi. Yurdun çeşitli illerinde Hemşirelik Haftası dolayısıyla kutlamalar yapıldı. Buralarda öne çıkan başlıklar şöyle oldu:
“Sorunların çözümü için el ele verilmesi gerekiyor”
Çanakkale Sağlık İl Müdür Vekili Dr. Ogün Akbaş, “Sağlık teşkilatının en önemli unsurlarından birisi olan hemşirelerimiz, büyük bir sabır, dikkat, sevgi ve hoşgörü gerektiren önemli bir görevi yürütmektedirler. Bu kutsal görevlerini ülkemizin dört bir yanında her türlü sorunla mücadele ederek ifa eden hemşirelerimiz, hastalara yönelik verdikleri hizmetlerin yanı sıra toplumun her kesimine verdikleri eğitimlerle de sağlığımızın korunmasında önemli bir rol üstlenmektedirler. Hemşirelik diğer mesleklerde olduğu gibi toplumsal ihtiyaçlardan doğan, insan hayatıyla yakından ilgili bir meslektir. Sağlık sisteminin vazgeçilmez elemanı alan hemşirelerin yasal, ekonomik ve sosyal alandaki sorunlarının çözümü için el ele verilmesi gerekmektedir” dedi.
“Aşırı iş yükü altında eziliyorlar”
Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Dr. M. Kemal Demirkırkan, Türkiye'de 10 bin kişiye 12, Avrupa ülkelerinde ise 70 hemşire düştüğünü söyledi.
Türkiye'de hemşire sayısı ve dağılımında arzulanan düzeye ulaşılamadığını savunan Demirkırkan, “Bir hemşireye düşen nüfusun fazlalığı, hemşirelerimizin yaşadıkları sosyal ve ekonomik sorunlarla özlük ve çalışma şartlarındaki olumsuzluklar bilinmektedir. Diğer tüm sağlık personelleri gibi hemşirelerimiz de sayılarının azlığı ve dağılımdaki dengesizlikler nedeniyle aşırı iş yükü altında ezilmektedirler. Ayrıca kendi görevlerinin yanı sıra evrak düzenleme gibi işlerle uğraşmak zorunda kalmaktadır. Bu durum, hemşirelerimizin daha verimli çalışmalarına engel olmakta, çalışma barışını ve huzurunu bozmaktadır” dedi. Aydın-A.A
|