|
MEDİANKET |
| Reçeteye ilaç yazarken en çok önem verdiğiniz hangisi? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ETKİNLİKLER |
|
XII. Internatioanal Congresses of Bacteriology-Applied Microbiology and Mycology |
|
04-08-2008 / 08-08-2008 |
|
|
XIV. International Congress of Virology |
|
11-08-2008 / 15-08-2008 |
|
|
25. ULUSAL TÜBERKÜLOZ VE GÖĞÜS HASTALIKLARI KONGRESİ |
|
18-09-2008 / 20-09-2008 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
HABER |
 |
|
|
|
|
|
07-05-2007 |
Sosyal Pediatri Derneği
|
“Yeniden düzenlenen Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nde sosyal pediatri yan dal olarak yer alıyor”
Derneklerimiz sayfasının bu haftaki konuğu Sosyal Pediatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülbin Gökçay
Derneğiniz ne zaman kuruldu, tarihçesini kısaca anlatır mısınız?
Derneğimizin kuruluşu henüz çok yeni, İzmir’in kurtuluş gününde 9 Eylül 2005 tarihinde İzmir’de kuruldu. Ulusal Ana Çocuk Sağlığı Kongresi hazırlıkları esnasında 2005 Nisan ayında derneğin kurulması yönünde çalışmalar başladı. İzmir, İstanbul ve Ankara’daki üniversitelerin öğretim üyelerinin görüşleri doğrultusunda ortak bir deklarasyon hazırlandı ve Dernekler Masasına başvuruda bulunuldu. Derneğimiz İzmir’de kurulmasına rağmen farklı şehirlerdeki üniversitelerin öğretim üyelerinin imzasıyla kurulmuştur.
Genel olarak Derneğinizin faaliyet alanları nedir?
Sosyal pediatri, çocukların bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal sağlığını korumak, sağlam olduğu düşünülen çocukları değerlendirmek ve sağlığın sürdürülmesini desteklemek konusunda hizmet veren, araştırma ve eğitim yapan bir bilim alanıdır. Çocukla uğraşan hekimlerin bakış açısını tek bir çocuktan toplumdaki tüm çocuklara çeker. Eğitim, aile, sosyal ve kültürel çevre, ekonomik durum ve politikaların çocuk sağlığına etkisini değerlendirir. Klinik uygulamalar ile toplum sağlığı ilkelerini sentezleyebilir. Toplumun kaynaklarını diğer meslek alanları ile işbirliği içinde kullanarak, bütün çocuklara özellikle hizmetlere ulaşmakta güçlük çeken çocuklara sağlık hakkını ulaştırabilme kavramı üzerine çalışmalar yapar, bu kavramı ve yöntemi sağlık alanında çalışmak üzere yetişeceklere öğretir.
Sosyal Pediatri Derneği; sosyal pediatri alanında hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının bilgi, görgü ve deneyimlerini arttırıcı etkinlikleri destekler. Toplumda çocuk sağlığı ve çocuk bakımı konusunda danışmanlık yapar. Başta beslenme ve aşı uygulamaları olmak üzere tüm koruyucu çocuk sağlığı uygulamalarında çeşitli disiplinler arasında işbirliğinin geliştirilmesi için çalışır. Aşılar, okul sağlığı, çevre ve çocuk sağlığı, çocuk hakları ve çocuk istismarı gibi konular hakkında başta çocuk hekimleri olmak üzere, birinci basamakta çalışan hekim ve hekim dışı sağlık çalışanlarına güncel bilgiler aktarmak ve bu konularda politikalar oluşturmak için toplantılar düzenler, yayınlar ve araştırmalar yapar ya da yapılmasını destekler.
Alanınızda başka dernekler de hizmet veriyor mu?
Sosyal pediatri alanında hizmet veren başka bir dernek yok.
Derneğinize kimler üye olabiliyor? Şu anki üye sayınız nedir?
Derneğimize sosyal pediatri ile ilgilenen, bu alanda hizmet veren çocuk sağlığı hastalıkları uzmanları, halk sağlığı uzmanları, pratisyen hekimler, aile sağlığı uzmanları ve bu konuya ilgi duyan farklı uzmanlık alanlarında çalışanlar, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları üye olabiliyor. Şu anki üye sayımız 52.
Türkiye’de alanınızla ilgili hekimlerin yüzde kaçı derneğinize üye? Genel kurul ve üye seçimleri ne kadar sürede bir yapılıyor?
Alanımızla ilgili hekimlerin yüzde 96’sı derneğimize üyedir. Genel kurul ve üye seçimlerimiz iki yılda bir yapılmaktadır. En son 5 Mart 2006’da yapıldı.
Derneğinizin şubesi var mı, varsa şubelerin bulunduğu iller hangileridir?
Derneğimizin şubesi bulunmamaktadır.
Derneğiniz tarafından yayınlanan periyodik bir bilimsel yayınınız var mı?
Henüz yok.
Derneğinizin kamu yararı statüsü var mı?
Yeni kurulan bir dernek olduğumuz için henüz yok.
Derneğinizin Yeterlik Kurulu var mı ve yeterlik sınavı yapılıyor mu?
Yeterlilik sınavı yapılmıyor.
Üyeler arasında iletişimi nasıl sağlıyorsunuz? Derneğinizin mail grubu ya da web sayfası var mı?
Web sayfası: www.sosyalpediatri.org.tr ve üyelerine yönelik e-posta grubu bulunuyor.
Derneğinizin düzenlediği kongre ve diğer bilimsel etkinlikler hakkında bilgi verir misiniz?
Ulusal Ana Çocuk Sağlığı Kongresi iki yılda bir farklı bir ilimizde olmak üzere Sağlık Bakanlığı ile birlikte düzenlenmektedir. Bu kongreye temel çocuk sağlığı ve ana sağlığı alanında çalışan sağlık personeli katılmaktadır. Bu yıl Ulusal Ana Çocuk Sağlığı Kongresi Adana’da 25-27 Ekim 2007 tarihleri arasında düzenlenecek.
Kongrenin yanı sıra derneğimiz tarafından her yıl bir günlük sosyal pediatri sempozyumu da düzenlenmektedir. Bu sempozyumda temalar toplumda çocuk sağlığı konularından seçilmekte ve ilgili çeşitli disiplinler ve kurumlar davet edilmektedir. İlk Sosyal Pediatri Derneği Sempozyumu 24 Ocak 2007 tarihinde Ankara’da düzenlendi. Bu sempozyumda konu “Basın Yayında Çocuk Sağlığı” idi. Sempozyuma çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanları, pratisyen hekimler, aile hekimleri, basın mensupları, ilgili Bakanlık yetkilileri davet edildi. Sempozyuma katılım 200 civarında idi. Üniversitelerin yanı sıra, RTÜK, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığından temsilcilerin konuşmacı olarak katıldığı toplantıda önemli tartışmalar yapıldı. Sempozyumun sonuç bildirgesi çeşitli basın yayın organlarında yaygın bir şekilde yer aldı. Topluma, kamu kurumlarına, basın-yayın organlarına, çocuk sağlığı alanında çalışanlara, anne-babalara yönelik önerilerin yer aldığı sempozyum sonuç bildirgesi, derneğimizin elektronik haberleşme ağında (web sayfasında) yer almaktadır.
Derneğin bilimsel çalışma grupları var mı?
Oluşturulmaktadır.
Üye olduğunuz uluslararası örgütler var mı? Yapılan ortak çalışmalar nelerdir?
Avrupa Sosyal Pediatri Derneği ile afiliasyon çalışmaları sürdürülmektedir.
Dernek gelirlerinizi neler oluşturuyor?
Şu anda üye aidatları oluşturmaktadır.
Aidat gelirleri dernek gelirlerinin ne kadarını oluşturuyor? Her üye aidat ödüyor mu? Ödenmediği takdirde ne tür yaptırımlar uygulanıyor?
Aidat gelirleri dernek gelirlerinin tamamını oluşturuyor. Tüzüğümüze göre iki yıl üst üste hiçbir neden belirtilmeden aidat ödenmezse dernekle ilişik kesilebilir.
Branşınızla ilgili uzmanlık eğitim süresini yeterli/fazla buluyor musunuz?
Pediatri uzmanlık eğitimi süresi yeterlidir.
Türkiye’de branşınızla ilgili hekim sayısında bir eksiklik veya fazlalık söz konusu mu?
Ülkemizde ilk kez Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Sosyal Pediatri Bilim Dalı kurulmuş, bunu 1982 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesindeki Sosyal Pediatri Bilim Dalı izlemiştir. Ülkemizde şu anda yalnızca 8 Tıp Fakültesinde Sosyal Pediatri bölümü bulunmaktadır. Türk Pediatri Yeterlilik Kurulu tarafından oluşturulan Asistan Eğitim Programında mecburi olan 7 rotasyondan birisi Sosyal Pediatridir. Tıp fakültelerinin sosyal pediatri bölümlerindeki akademisyenler, toplumsal temelli çocuk sağlığı programlarının düzenlenmesinde ve yürütülmesinde sorumluluk almaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen anne sütünün desteklenmesi ve bebek dostu hastane girişimleri, büyüme ve gelişmenin izlenmesi, çocukluk çağı hastalıklarına bütüncül yaklaşım, ishalli hastalıklara yaklaşım, aşı ile korunabilen hastalıkların önlenmesi, poliomiyelit eradikasyonu, kızamık eliminasyonu, demir gibi Türkiye, yerel mama kodunun oluşturulması, bebek ve küçük çocuk beslenmesi gibi programlarda da sosyal pediatristler aktif olarak görev almakta ve danışmanlık yapmaktadırlar. Ancak bu alanda daha fazla sayıda akademisyenin yetişmesine gereksinim vardır. Bunun için de Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nde sosyal pediatrinin yan dal olarak kabul edilmesi gerekmektedir.
İzlemlerin yapıldığı ve aşı uygulamalarının yürütüldüğü sağlam çocuk klinikleri ya da çocuk sağlığı izlem poliklinikleri sosyal pediatrinin uygulama ve hizmet birimleridir. Sağlık Bakanlığına bağlı ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerindeki hizmetlerin büyük bir bölümü sosyal pediatri kapsamındadır. Benzer bir durum başta sağlık ocakları olmak üzere temel sağlık hizmetlerinde yürütülen çocuk sağlığı ile ilgili hizmetler için de geçerlidir.
Derneğinizin kısa veya uzun vadede gerçekleştirmeyi düşündüğü hedefleri nelerdir?
Hedeflerimizi şöyle sıralayabiliriz: Ülkemizde kamu çocuk sağlığının gelişmesine katkıda bulunmak, bu alanda disiplinler arası işbirliğini geliştirmek; sosyal pediatri alanında çalışanlar arasında iletişimi arttırmak, ortak çalışmaların yapılmasını sağlamak; ülkemizde çocuk sağlığı alanında kaynakların doğru kullanılması, kanıta dayalı uygulamaların yaygınlaştırılması çalışmalarına katkıda bulunmak; ülkemizde sosyal pediatri bilim dalı bulunan tıp fakültelerinin sayısını arttırmak için çalışmak; sosyal pediatri bilim dalının yan dal olmasını sağlamak. Bu son hedef kısa dönem hedeflerimiz arasında yer aldığı için biraz daha ayrıntılaştırmak istiyorum:
Sosyal pediatri, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık dalının bir yan dalı olarak kabul edildiğinde yetişen uzman hekimler aracılığıyla Sağlık Bakanlığı İhtisas Eğitim Kurumlarında bu alandaki eğitim ve hizmetler de genişletilebilecektir. Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nde yapılacak böyle bir düzenleme birçok tıp fakültesinde sosyal pediatri alanında akademisyen yetişmesine, bu alanda verilen ve ilk basamak hizmetleri açısından çok önemli konuları kapsayan mezuniyet öncesi eğitim ve uzmanlık eğitiminin yaygınlaştırılmasına ve standardize edilmesine olanak sağlayacaktır. Sağlık Bakanlığı ve YÖK ile yaptığımız görüşmelerden yeniden düzenlenen Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nde sosyal pediatrinin yan dal olarak yer aldığını öğrendik ve çok mutlu olduk.
Teşekkürler.
07/05/2007
Sosyal Pediatri Derneği
Kuruluş tarihi : 9 Eylül 2005
Üye sayısı : 52
Kamu yararı statüsü :Yok
Yayınlar : Yok
Şubeler : Yok
Adresi : Dokuz Eylül
Üniversitesi Tıp
Fakültesi Çocuk
Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı,
Sosyal Pediatri Bilim Dalı
35340 İnciraltı/İzmir
Tel : 0232 412 3681
Faks : 0232 412 3681
Web adresi : www.sosyalpediatri.org.tr
E-posta : adem.aydin@deu.edu.tr
5 Mart 2006 tarihinde yapılan seçimli genel kurulla
göreve başlayan üyeler:
Yönetim Kurulu
Başkan : Prof. Dr. Gülbin Gökçay
Başkan Vekili : Prof. Dr. Kadriye Yurdakök
Genel Sekreter : Doç. Dr. Adem Aydın
Sayman : Prof. Dr. Ahmet Arvas
Üye : Prof. Dr. Ufuk Beyazova
Üye : Prof. Dr. Nurdan Evliyaoğlu
Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri
Prof. Dr. Sevgi Başkan, Prof. Dr. Elif Özmert, Prof. Dr. Emel Gür,
Doç. Dr. Figen Şahin, Yard. Doç. Dr. Sevtap Velipaşaoğlu.
Denetim Kurulu Üyeleri
Doç. Dr. Selda Fatma Hızel, Uzm. Dr. Dilek Haznedaroğlu,
Prof. Dr. Serpil Uğur Baysal.
Denetim Kurulu Yedek Üyeleri
Prof. Dr. Songul Yalçın, Uzm. Dr. Aysu Duyan Çamurdan,
Uzm. Dr. Filiz Şimşek Orhan
|
 Derneklerimiz
Türk Cerrahi Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Semih Baskan">Türk Cerrahi Derneği - 15-01-2007
Türkiye Psikiyatri Derneği - 22-01-2007
Türkiye Milli Pediatri Derneği - 29-01-2007
Türk Dermatoloji Derneği - 05-02-2007
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği - 12-02-2007
Türk Biyokimya Derneği - 19-02-2007
Türk Biyofizik Derneği - 26-02-2007
Türkiye Nükleer Tıp Derneği - 05-03-2007
Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği - 12-03-2007
Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği - 19-03-2007
Türk Radyoloji Derneği - 26-03-2007
Türk Tıbbi Rehabilitasyon Kurumu Derneği - 02-04-2007
Türk-Alman Jinekoloji Derneği - 09-04-2007
Türk Klinik Biyokimya Derneği - 16-04-2007
Türk Gastroenteroloji Derneği - 23-04-2007
Türkiye Acil Tıp Derneği - 30-04-2007
Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği - 14-05-2007
Sitopatoloji Derneği - 21-05-2007
Türk Farmakoloji Derneği - 28-05-2007
Türk Hematoloji Derneği - 04-06-2007
Türk Nöroloji Derneği - 11-06-2007
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği - 18-06-2007
Türk Fizyolojik Bilimler Derneği - 25-06-2007
Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği - 03-09-2007
Türk Toraks Derneği - 10-09-2007
Patoloji Dernekleri Federasyonu - 17-09-2007
Türk İmmünoloji Derneği - 24-09-2007
Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği - 01-10-2007
Çocuk Nefroloji Derneği - 08-10-2007
Türk Psikologlar Derneği - 22-10-2007
Türk Androloji Derneği - 29-10-2007
Türk Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi Derneği - 05-11-2007
Kocaeli Cerrahi Derneği - 12-11-2007
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği - 19-11-2007
Ulusal Vasküler Cerrahi Derneği - 26-11-2007
Türk Yoğun Bakım Derneği - 03-12-2007
Tıp Etiği ve Hukuku Derneği - 10-12-2007
Geriatri Derneği - 17-12-2007
Türk Perinatoloji Derneği - 31-12-2007
Türk Pediatrik Onkoloji Grubu - 07-01-2008
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanları Derneği - 14-01-2008
Türk Tıp Derneği - 21-01-2008
Sinir Sistemi Cerrahisi Derneği - 28-01-2008
Hemaferez Derneği - 04-02-2008
Toraks Cerrahisi Derneği - 11-02-2008
Adli Tıp Uzmanları Derneği - 18-02-2008
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği - 25-02-2008
Türk Pediatri Kurumu Derneği - 03-03-2008
Acil Tıp Uzmanları Derneği - 10-03-2008
Türkiye Çocuk Nörolojisi Derneği - 17-03-2008
Türk Üroloji Derneği - 24-03-2008
Türk Ortodonti Derneği - 07-04-2008
Tıbbi Biyologlar Derneği - 14-04-2008
Adli Biyoloji-Adli Genetik ve Gen Hukuku Derneği - 21-04-2008
Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) - 28-04-2008
Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları ve Kistik Fibrozis Derneği - 05-05-2008
Türkiye Biyoetik Derneği - 12-05-2008
Türk Farmakoloji Derneği - 19-05-2008
Türkiye Parazitoloji Derneği - 26-05-2008
Anatomi Araştırmaları Derneği - 02-06-2008
Biyoistatistik Derneği - 09-06-2008
Türk Histoloji ve Embriyoloji Derneği - 16-06-2008
Türk Nöroşirürji Derneği - 23-06-2008
Oral Lazer Uygulamaları Derneği - 30-06-2008
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
| |

|
|
RÖPORTAJ |
Prof. Dr. Atıf Akdaş
Akademisyenlerimizi tanıttığımız köşemizin bu haftaki konuğu Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yöneticiliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atıf Akdaş
|
|
| |
| |
|
ÖZEL DOSYALAR |
Mecburi Hizmet dosyası
Hükümet, mecburi hizmeti, devlet hizmeti adıyla yeniden uygulamaya hazırlanıyor... Mecburi hizmet ile ilgili hem Medimagazin'de hem de ulusal basında çıkan haberleri bulabileceğiniz bir dosya...
MediBilgi
Sağlık personeline yönelik başta mevzuat olmak üzere tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
SORU-CEVAP
Mecburi hizmet, atama ve nakiller, eş durumu gibi konularda sizden gelen sorular ve cevapları
Tam gün yasası
Tam gün uygulamasıyla ilgili tüm haberler
TUS Dosyası
1987 yılından bu yana yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile ilgili istatistikleri ve ropörtajları bu dosyada bulacaksınız.
Akademisyenlerimiz
Medimagazin - Akademisyenlerimiz bölümünde yer alan akademisyenlerimiz hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz
Derneklerimiz
Medimagazin - Derneklerimiz bölümünde yer alan dernekler hakkındaki bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.
Tabip Odalarımız
Medimagazin - Tabip Odalarımız bölümünde yer alan tabip odaları hakkında bilgi edinebilirsiniz
Türkiye'de Tıbbi Yayıncılık
Türkiye'deki tıbbi yayınlarla ilgili mevcut durumu ve çözüm önerilerini dergi editörlerine sorduk
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Dosyası
Uzmanlık eğitimi veren üniversiteler ve SB eğitim hastaneleri arasındaki benzerlikler ve farklar neler?
Performans Dosyası
Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı performansa göre döner sermaye uygulaması ile ilgili bugüne kadar Medimagazin ve diğer basın organlarında yayımlanan haberler bu dosyada
Tıp Eğitimi Dosyası
Tıp fakültelerinin altyapı ve eğitimle ilgili sorunlarıyla ilgili fakültele yöneticileriyle yapılan ropörtajları içeriyor.
Tıp Kongreleri
Türkiye'de düzenlenen tıp kongreleri hakkında sayısal verilerin yanısıra dernek başkanları ve turizm firmalarının görüşlerini yansıtan, kongrelerle bir çok bilgiyi bulabileceğiniz bir dosya...
|
|
|
|