Medimagazin logo

Özel sektöre 1000 doktor kadrosu geliyor

OHSAD’ın düzenlendiği Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantılarının ikincisi Antalya’da başladı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - Dr.İbrahim ERSOY
Özel sektöre 1000 doktor kadrosu geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

ANTALYA-OHSAD’ın organize ettiği toplantılara Sağlık Bakanlığı, SGK ve İstanbul Üniversitesi destek verirken, sağlığın tüm bileşenlerinin bir arada sorunları belirleyerek, çözüm üretilmesi amaçlanıyor.

 

Toplaların açılış konuşmasında OHSAD Başkanı Dr.Reşat Bahat sadece özel sağlık sektörünün sorunlarının tek başına ele alınıp çözülemeyeceğini bu yüzden , Bakanlık, SGK ve üniversitelerle birlikte bu toplantıların verimli hale geleceğini söyledi.

 

Sağlık Bakanlığının başlattığı sağlıkta değişimin iktidarlar değişse de sistemde radikal değişimin olmayacağını bu programın süreceğine inandığını belirten Dr.Reşat Bahat geçen zamanı konuşmasında şöyle özetledi:

Sağlıkta erişim kolaylaştı.

Cepten ödemelerin en az olduğu 3-4 OECD ülkesinden bir tanesiyiz.

Özel sektörün büyüklüğü yüzde 8’lerden yüzde 35 lere çıktı.

Sistemden tek zararlı çıkan neredeyse üniversite hastaneleri.

Özel sektöre zamanında verilen sözlerin tutulmadığı herkesin kabul ettiği bir gerçek. Özel sektör vahşice büyüdü, son 5 yılda ikinci hızla büyüyen sektör oldu.

Ciromuzun yarısını oluşturan işlemlerden fark alamıyoruz, geri kalanından aldığımız fark da yüzde 70’le sınırlandırılmış durumda.

 

Özellikle 15 Şubat 2008 depreminden sonra ciddi hedefsizlik yaşadıklarını ifade eden Dr.Bahat bu tarihten itibaren özel sektörün büyümesinin durduğunu, bunun da belki “duvara toslamamak” adına olumlu olduğunu ancak önlerine başka duvarlar çıktığını söyledi.

2008’den beri tek bir doktor alamayan, tek bir ilave branş alamayan, nitelikli cihaz alamayan,  sadece özel sektörün kendi arasında transfer yaşadığı belirten Bahat şöyle devam etti:

Biz ortaklarımızı yeni yatırıma ikna edemiyoruz. Başka hastaneleri satın almadan büyüyebilen veya önceden izin alma mucizesini gösteremeyen hiçbir kurum veya kişi sağlıkta büyüyemiyor.

Bu hedefsizliğin ve adaletsizliğin hızla çözülmesi lazım.

Sağlık Bakanımız özel sektöre 1000 kadar kadroyu acilen verme sözü verdi.

Bizim sektör olarak istediğimiz eğer özel sektör yüzde 25 ila 35 bir büyüklüğü oluşturuyorsa, çıkan uzman doktor ve hemşirelerden bu oranda almamız gerekir.

Hemşirenin bile karaborsa olduğu bir sektörden bahsediyoruz. Hemşiresi doktorundan az olan tek ülkeyiz.

Bu sorunların hepsi elbette mevcut iktidarın getirdiği sorunlar da değil ama bunları konuşup çözmemiz lazım.

 

Yabancılar neden özel sağlık sektörüne ilgi duyuyor?

Türkiye’deki sağlık pazarı yaklaşık kişi başı 400 dolar civarında. Önümüzdeki 10 yıl içinde bunun şu anki OECD ortalaması olan 2 000 dolara ulaştırılması hedefleniyor. Hep yabancıların neden sağlık sektörüne ilgi duyduğuna yönelik güzel bir cevap sanırım.

 

Yabancılara kaptırmayalım

Burada Türkler olarak bizim daha uyanık olmamız gerekiyor. Sağlık bizim Türkler olarak iyi yaptığımız bir iş. Yabancı yatırımcılar iyi patronların başında kalmak şartıyla hastanelerimize ortak oluyorlar. Ancak yabancı yatırımcı belli bir oranın üzerine çıktığında hastaneler satılırken Pazar da satılmış olur. O yüzden burada uyanık olmak ve bu işleri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bizim yapmamız gerekir.

 

Maaşların yüksekliğini gündemde tutmanın anlamı yok

Biz kişi başı 400 dolarla vatandaşımızın sağlık sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. İlaç harcamaları olsun diğer işlemler olsun aslında çok ucuza mal ediyoruz. Türkiye’de doktorlar hemşireler belki Türkiye ortalamasından fazla kazanıyor ancak Türkiye ortalamasının da 5-6 katı fazla çalışıyorlar. Bu kadar çalışıyorlarsa maaşların yüksekliğini de bu kadar gündeme getirmenin anlamı yok.

 

Özel hastanelerin başka pazarlar bulması lazım

SGK’nın ödeme dışında tuttuğu bir hastane olursa veya SGK ödemeleri gelecekte siyasetin bir aracı olarak kullanılırsa bu hastanelerin yaşamasına imkan yok. Bu yüzden bizim mutlaka başka pazarlar bulmamız lazım. Özel sigortalar mutlaka desteklenmeli. Devletin ödeme gücü olan hastaların, cebinden ödeme yapabileceği bir sistemi oluşturması lazım.

özel
sektöre
1000
doktor
kadrosu
geliyor
Yorum (9)
tıp doktoru
Doktorları kim kullanacak, emeğinden para kazanacak toplantısı. Lafa bakın "yabancılara kaptırmayalım". Pazarda alıcımızı bekliyoruz, köle olduk.
0
Cevapla
HASAN EFE
düşünecek ne var, sağlık çalışanın maaşını indirin olup biter... siz patronlar ve ikitar sahipleri bir araya gelip hangi çözüm yolunu bulacağınızı sanıyorsunuz. Zaten sizin için köle çalışanların pazarını kurmuş durumda sayın iktidar ve vahşi kapitalizim.
0
Cevapla
mert aksu
Sağlıkta dönüşüm bu işte özel hastaneler sağlığa pazar gözüyle bakıyor, nasıl daha az yatırarak daha çok kazanırımın hesabını yapıyor.Tabii işin ruhu kaybolursa hekim ve hasta arasına nifak tohumu konulacak sistem oluşturulursa, doktorun kadrosu para alıp satılır emtiya haline getirilir, hastanın hastalığının tedavisi için ödenecek ücretler pazardaki sebze gibi belirlenir ve uygulanırsa böyle toplantılarda bu sistemden nemalananlar daha nasıl iyi tedavi ederizi değil daha ne kadar kazanabilirizin hesabını yaparlar.Sistem hiç değiştirilmeden ve özel sektöre sağlık ihale edilmeden sağlık çalışanlarını temsil eden meslek örgütleri ve sivil toplum örgütleri ile el ele verilerek sağlık harcamaları 5-6 katına çıkarılmadan çok daha az maliyetle çok daha huzurlu bir çalışma ve motivasyon ortamı sağlanabilirdi herkes için. Ancak amaç bu değil sağlığı ve verilen hizmeti bir alınır satılır emtiyaya dönüştürmek ve zamanı geldiğinde tamamen özel sektöre ihale etmek olduğu anlaşılmıştır.Doktoruna güvenmeyen para versekte çalışmazlar diyen bir anlayış sadece çalışanları değil tüm sistemi ateşe atmıştır.Her tarafı sağlıksız bir sağlık ortamı oluşturulmuştur.
0
Cevapla
burak köçek
ya ben anlamıyorum bu işi.hayatımda herşeyi anladım, okudum okudum okudum .üstüme aldığım her işi başarmışımdır.üniversite sınavlarında üstün başarı ile %1 e girdim tıp kazandım yani fark oluşturdum ülkenin en başarılılarından biri idim. tusta 20.000 kişinin içinde ilk 500 .yani türkiyenin eninin eni.7 yıllık tıp tahsilimde en pahalı harçları devlet memuru olan annem babam karşılıksız ödedi.en pahalı eğitimi en uzun eğitimi ve en yorucu eğitimi aldım.KARŞILIKMI:Asistanlıkta 1.200.000 maaaş 400 milyon döner(yani asgari ücret)sesimizi bile çıkarmadık çalışık,çalıştık,çalıştık. tam 5 yıl böyle geçti (sadece asistanlıkta)yaşım 32 oldu.üstüne uzun dönem askerlik (sadece doktorlukta böle )uzman oldum biraz para kazanalım artık ee biraz başarılıyız ya farklıyız ya,ülke bize sahip çıkacakya ,,artık hakkımız nasılsa one yaaaa kırkyerden paragöz bunlar lafları....YA BU YAŞTAN SONRA KAZANAMICAKSAM SİYASETLE UĞRAŞIP TIPTAN ANLAMIYAN ÖZEL HASTANE PATRONUNUN UŞAĞI OLACAKSAM MÜKEMMEL GELDİĞİM EĞİTİMİMDE HİÇ BİR ZAMAN BANA MÜKEMMELLİK GELMİYECEKSE NEDEN BENİ BU KADAR YORDUNUZ VE YORUYOSUNUZ ....BENİM FARKIM NERDE KALDI...NEDEN BU ÜNİVERSİTE SINAVLARINI YAPIYOSUNUZ O ZAMAN NEDEN?,NEDEN ÜLKENİN YETİŞMİŞ İNSANLARIYLA BU KADAR UĞRAŞIYORSUNUZ .......SANKİ ÜLKE BU İNSANLARI HER ZAMAN ÇOK KOLAY YETİŞTİYOR.BİZDEN SÜRÜSÜNCE VARYA O KADAR İYİ EĞİTİM VEREN VE ALAN BİR ÜLKEYİZ YA .NEDEN BİZİ HALKIN ÖNÜNE ATIYORSUNUZ.KULLANIRKEN HİÇ BİR ZAMAN SORMADINIZ ŞİMDİ NEDEN SORUYOSUNUZ.ŞU ANDA NERDEMİYİM ÇOCUĞUMDAN VE EŞİMDEM UZAKTA AKADEMİSYENLİKTEN UZAK,HAYALLERİMDEN UZAK 5000 NÜFUSLU KÜÇÜK BİR İLÇE HASTANESİNDE GÜNDE 150 HASTA BAKIYORUM ALDIĞIM PARA (MAAŞ +DÖNER, 4.500.000 ODA İZİN KULLANIRSAM KIRPILA KIRPILA GİDİYOR,ÜSTELİK EMEKLİLİĞE HİÇ YANSIMIYOR) BUNU DA 12 YILLIK BEŞ PARA ALMADAN ALDIĞIM EĞİTİMİMDEN SONRA ALAMAYACAKSAM YAPTIĞIM NEYİN UĞRAŞIKİ ......MAAŞIMI YAZMAK UTANÇ VERİCİ AMA SAKIP SABANCIYIM YA HANİ GAZETELER ÖYLE YAZIYO...BARİ BEN BELİRTEYİM.NASILSA TÜRKİYENİN EN ZENGİNİYİM 30 YAŞIMDAN SONRA....BİZLEREDE YAZIK YA..BİZİM HAKLARIMIZI KİM SAVUNUYO Kİ....VERİN HALKA BİZİ YESİNLER BIRAKSINLAR, ÇÜNKÜ BÖYLE BÜYÜK ÜLKE OLUNUYO........
0
Cevapla
mehmet nuri
Ben bu sağlığı uzuza mal ediyoruz cümlesini anlamaıyorum. Geçenlerde Sayın Bakan Da TV programında "ABD elçisi bile şaşırdı bizde kişi başına maliyet çok düşük. MRG yi biz 50 dolara yaparken ABD de 700 dolar" dedi.Bunda bir başarı olduğu kesin. Onlar endikasyon varlığında ve milyon dolarlık cihaz+en az 10 yıllık bir eğitim sonrası MRG yi değerlendirebilecek duruma gelen hekime hakettiği parayı verirken sen hekimi maraba gibi çalıştırıp cihazı da sürümden kazandırır duruma düşürürsen tabi kişi başına maliyet düşer.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir