Medimagazin logo

Medikalde algı yükseltilecek, katma değer %20 artırılacak

İKMİB Başkanı Murat Akyüz, Çin’e karşı kaliteli ürün algısını yükselterek artı yüzde 20 katma değer artışı yakalamayı hedeflediklerini, aksi takdirde Çin ile rekabetin mümkün olmayacağını söyledi
Kaynak: DÜNYA GAZETESİ
Medikalde algı yükseltilecek, katma değer %20 artırılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

DÜSSELDORF -Dünyanın en büyük sağlık ve medikal ürünler fuarlarından biri olan Medica 2014’e, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), 6’ncı kez milli katılım gerçekleştirdi. Almanya’nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen fuara, 38’i İKMİB milli katılımıyla olmak üzere Türkiye’den toplam 116 firma katıldı. Firmalar fuarda, medikalde kullanılan tek kullanımlık ürünler, tıbbi cihazlar, ortopedik gereçler, kişisel bakım ve sağlık ürünleri, hastane ekipmanları gibi farklı ürün gruplarını sergilediler. 

 

Dünyanın pek çok ülkesinden binlerce ziyaretçiyi ve sağlık profesyonelini ağırlayan Medica Fuarı’na bu yıl 4 bin 831 firma katıldı. Fuarı, sağlık ve medikal sektöründeki karar vericilerden oluşan 130 bin kişi ziyaret etti. Ziyaretçilerin 84 bini, 120 farklı ülkeden Medica için Düsseldorf’a gelenlerden oluştu. 

 

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, 6 yıldan bu yana milli katılım organizasyonu düzenledikleri Medica Fuarı’na katılan firma sayısının her yıl arttığını söyledi. Akyüz, “Medikal çok önemli ve stratejik bir sektör. Firmalarımızın mutlaka dünyanın en önemli medikal fuarlarında olması gerektiğine inanıyoruz ve firmalarımızı bu konuda teşvik ediyoruz. Fuarlar rakipleri ve neler yaptıklarını görmek, gelişmekte olan pazarlara açılmak için büyük bir fırsat yaratıyor. İlk yılımızda medikalden sadece 10 firma ile Medica Fuarı’ndaydık. Bu yıl bireysel katılımlarla birlikte bu sayı 116’ya yükseldi. Medikalde Türkiye algısını yükseltmeyi ve ülkemizin bu alanda ‘iyi’ olduğunu göstermeyi ve Türkiye’nin isminden dolayı artı yüzde 20 katma değer oluşmasını hedefl iyoruz. Diğer türlü Çin’e karşı rekabet etmek mümkün olmayacak” diye konuştu. 

 

‘Üretim için kontrollü teşvik sistemi gerekiyor’ 

İthalatın yüksek olduğu medikal sektöründe yerli üretim oranının artırılması hedefi ile ilgili de konuşan Akyüz, şunları söyledi: “Katma değerin yüksek olduğu medikal sektöründe yüzde 30 yerlileştirme hedefi, firmaların Türkiye’de üretmeleri ve kâr etmelerine destek vererek olabilir. Şu anki koşullarla bu çok mümkün görünmüyor. Her şeyden önce sağlık ve yaşam kalitesini direkt etkileyen bir sektör. Firmaları üretime sokacaksak, hatta ithal eden firmaları üretime sokacaksak çok daha kontrollü bir teşvik sistemi uygulanması gerekiyor. Kâr edebilecekleri ve üretime dönüştürebilecekleri bir sistem yaratmamız lazım, yoksa ithalata bağımlılık devam eder.” 

 

Medikal Yurtdışı Pazarlama Takımı dünyada çalışıyor 

Medikal ihracatının artması ve firmaların yeni pazarlara açılmaları amacıyla fuarların yanı sıra ticaret heyetleri de düzenlediklerini belirten Akyüz, medikal sektöründen 50 firmanın yer aldığı Medikal Yurtdışı Pazarlama Takımı’nın Güney Amerika ve Afrika gibi ülkelere gittiklerini, firmalar ve hastanelerin satın almaları ile görüştüklerini söyledi.

 

Mısır’a olan ihracat artışı sürecek 

Mısır’da kimyevi maddeler ihracat artışının geçtiğimiz ay beklentilerin oldukça üstünde yüzde 90’a yakın gerçekleştiğini ifade eden Murat Akyüz, Mısır ile son dönem ticari ilişkiler hakkında şunları söyledi: “Mısır halkı Türk ürünlerine gerçekten çok bağlı. Son dönemde uygulanan vizeler, konteynerlerin limanlarda bekletilmesi bile Türk ihracatçısını yıldırmadı. Bu yıldırmamanın ödülü olarak bu ihracat artışını görebiliriz. Artış, önümüzdeki dönemde de sürecektir. İki ülkenin arasındaki siyasi sorunlar nedeniyle yaşanan ticari aksaklıklar kısa vadede sorun oluştursa da orta ve uzun vadede Mısır bizim en ciddi pazarlarımızdan birisidir.”

<a href='http://ads.dunya.com/adclick.php?n=a80f673c' target='_blank'><img src='http://ads.dunya.com/adview.php?what=zone:19&n=a80f673c' border='0' alt=''></a>

medikalde
algı
yükseltilecek
katma
değer
%20
artırılacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir