Medimagazin logo

Ameliyathane hemşireleri: Güneşi görmeyenler

Kendilerini "güneşi görmeyenler" olarak nitelendiren ameliyathane hemşireleri, gün ışığından yeterince yararlanamamaktan kaynaklanan sorunlarının çözümü için düzenleme yapılmasını istedi
Ameliyathane hemşireleri: Güneşi görmeyenler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ameliyathane Koordinatörü hemşire Türkan Gülşen, izolasyondan kaynaklanan bedensel, davranışsal ve psikolojik sorunları bulunduğunu, gün ışığından daha fazla yararlanmaları, ameliyathanelerde güneş ışığına yakın aydınlatma yapılması, çalışma sürelerinin kısaltılması gibi önlemlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gülşen, "Ameliyathane Hemşireliği Sempozyumu" kapsamında, bu  birimlerde görev yapan hemşirelerinin karşı karşıya kaldığı riskler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Gün boyu penceresi bile olmayan, kapalı ve izole bir ortamda çalışan ameliyathane hemşirelerinin, gün ışığından yeterince yararlanamadıkları için çeşitli sorunlar yaşadığını kaydeden Gülşen, "Ameliyathane hemşireliği, izolasyondan kaynaklanan bedensel, davranışsal ve psikolojik sorunlara neden oluyor. Bu hemşirelerde ayrıca tükenmişlik sendromuna da rastlanıyor" dedi.

Bu sorunların, ameliyathane hemşirelerinde diğer birimlerde çalışanlara göre daha fazla ortaya çıktığını anlatan Gülşen, "Ameliyathanede çalışan hemşirelerin gün ışığından daha fazla yararlanması, ameliyathanelerde güneş ışığına yakın aydınlatma yapılması, gece çalışanların çalışma sürelerinin kısaltılmasına yönelik önlemler alınmalıdır" önerisini dile getirdi.

Ameliyathane hemşirelerinin ayrıca, radyasyon, bulaşıcı hastalıklar gibi mesleki risklerle de karşı karşıya olduğunu ifade eden Gülşen, "gergin cerrahlar", kapı önünde bekleyen "gergin" hasta yakınlarının da kendilerinde strese neden olduğunu söyledi.

 


"Her hasta pozitif kabul edilmeli"
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Doğan Ünal ise kendisi de cerrah olduğu için ameliyathane hemşirelerinin sorunlarını yakından bildiğini dile getirdi.

Bu birimlerde görevli sağlıkçıların risklerinin en aza indirilmesi için ne kadar düzenleme yapılırsa yapılsın anlayış değişikliği oluşmasının gerekli olduğunu vurgulayan Ünal, "Bazen radyasyon etki etmiyor gibi düşünülüyor ancak bunların sonuçları daha sonra ortaya çıkıyor. Alınması gereken önlemler konusunda ameliyathane koordinatörlüklerine çok iş düşüyor. Ameliyathanede iğne batması gibi acil durumlarda ne yapılacağının zihinlerde yer etmesi lazım" dedi.

Her hastanın HIV veya hepatit taşıyıcılığı bakımından pozitif kabul edilerek hareket edilmesi ve buna göre önlem alınması gerektiğini vurgulayan Ünal, "Test sonucunda negatif sonuç çıkmış olabilir ancak belki hastalık pencere dönemindedir. Bu nedenle ameliyat aletleri ve organlar elden ele değil kap içinde verilmelidir" ifadesini kullandı.

Öte yandan, sempozyumda dile getirilen bir araştırmada, 5 yıl ve üzerinde ameliyathanede çalışan sağlıkçılarda D vitamini düzeyinin normalin çok altında olduğu bildirildi. 

ameliyathane
hemşireleri:
güneşi
görmeyenler
Yorum (4)
aydin sinal
Türkiyede yanlis bir alisila gelmislik olarak ameliyathaneler bodrum katlarina yapilmakta,ne sebeple oldugu mechul,almanyada ameliyathaneler hemen acilin üstünde,birinci katta,her odasi günes gören icerden disari görülen ama disardan icerisi görülmeyen boydanboya camla kapli yapilardir.ameliyathane kafeteryasi hastahanenin en manzarali yerlerine bakarki dinlenme imkani yaratir.yogun bakim,ve ayilma üniteleride yaninda ayni yapida günes isigini aydinligi alan bölümlerdir. acilin altinda bodrum katinda sua gecirmeyen duvarlar icinde röntgen ve nüklear tip bölümleri yer alir. yani almanyada günes görmiyenler radyologlar ve nuklear tipcilardir.ameliyathane,ayilma,yogun bakim günes isigindan en fazla nasibini alir hem calisanlar icin hemde hastalar icin elzemdir.
1
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Sayın Sinal Doğru söylüyor.Işık önemli ! Bakanlık bu konuda ne yapabilir.Gündemine alması yeterli.
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Uzun çalışma saatleri ve uzun süre kapalı yerlerde kalanlarda , hafta sonu çalışanlarda yaygın D vit eksikliği oluşmaktadır. Eğer D vit önemliyse , ki son yayınlar önemli olduğunu gösteriyor.Sağlıklı yaşam için daha az çalışmak ve daha çok Güneşle temas halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.Günde 30dk güneşlenmek yeterlidir.Bu yönde ameliyathane çalışanlarının doğrudan güneşlenebilecekleri ortamda bulunmaları ve çalışmaları , yada daha çok izin kullanbilir durumda olmalarında ( haftada bir gün ? )fayda vardır. Aynı sorun banka çalışanlarındada görülmektedir.D vitamini eksikliği fazladır.Yine uzun çalışma saatlerinden dolayı gün ışığından yararlanmama sorunu ile karşı karşıyayız. Gün ışığı ve güneş ihtiyaçtır ve çalışma yaşamı ona göre organize olması gerekir.Halk sağlığı uzmanlarının konusudur.Ama herşeye ekonomi ve rekabet üzerinden bakma saplantımız var ya ! Sağlık olsun...
0
Cevapla
drsurg
Ameliyat yaparken güneşin doğması ve ilk ışıkların camdan içeri süzülmesi, masayı aydınlatan ışıklarla karışması nefis bir şeydir. Bilen bilir ...
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir