Medimagazin logo

Güvenlik görevlisi, hemşireye Facebook'ta ‘Çok sade ve güzelsin’ dedi işinden oldu

YARGITAY, Diyarbakır’da görülen bir iş davasında dikkat çekici bir karar verdi. Üniversite hastanesinde çalışan bir hemşirenin Facebook’taki fotoğrafına “Çok sade ve güzelsin’ diye yorum yapan özel güvenlik görevlisini, bağlı bulunduğu firma işten çıkardı. Ancak iş mahkemesi, ‘Burada olsa olsa iltifat var’ diyerek işe yeniden alınmasına karar verdi. Yargıtay ise “Cinsel taciz yoksa da sataşma var, iş akışı bozuldu” diyerek mahkemenin kararını bozdu. Güvenlik görevlisi bu kararla işini kaybetmiş oldu.
Kaynak: hurriyet.com.tr - Dinçer Gökçe
Güvenlik görevlisi, hemşireye Facebook'ta ‘Çok sade ve güzelsin’ dedi işinden oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nin karara bağladığı, tarafları arasında kamu işçisi hemşire ile taşeron işçisi özel güvenlik görevlisinin olduğu dosyada yer alan bilgilere göre süreçte şunlar yaşandı:

N.D. 2011 yılında özel güvenlik görevlisi olarak hastanede çalışmaya başladı. N.D.’nin görev yeri acil servisin girişindeydi. Hemşire S.K. ise acil serviste görev yapıyordu.

‘ÇOK SADE VE GÜZELSİN’

S.K., 12 Eylül 2014 günü Facebook hesabında bulunan bir fotoğrafa bir yorum yapıldığını fark etti. Yorum “Çok sade ve güzelsin” şeklindeydi. Yoruma yazan kişi özel güvenlik görevlisi N.D.’ydi.

GÖREVİME UYGUN BİRİ DEĞİL

Hemşire, özel güvenlik görevlisinin söz konusu yorum ile kendisine cinsel tacizde bulunduğu gerekçesi ile üniversite yönetimine bildirdi. Hemşire S.K. şikâyet dilekçesinde “Şahsın davranışı özel hayatımı etkiledi. Görevine uygun bir eleman da değil” dedi.

TAŞERON FİRMA: CİNSEL TACİZDE BULUNDUN


İşveren konumdaki üniversite yönetimi kendisine ulaşan şikâyeti 18 Eylül günü taşeron güvenlik firmasına bildirdi. Firma bir gün sonra personelinin savunmasını aldı; 20 Eylül günü de, ‘İşverenin başka işçisine cinsel tacizde bulunması’ suçlaması ile N.D’yi işten çıkardı.

İLTİFAT OLARAK KABUL EDİLEBİLİR

Özel güvenlik görevlisi iş akdinin feshedilmesi kararını mahkemeye taşıdı. Diyarbakır İş Mahkemesi kararını geçtiğimiz yıl ortasında verdi. Mahkeme, kararında iş akdinin fesih kararının haklı veya geçerli bir nedene dayanmadığına karar verdi. Kararda, fotoğrafa söz konusu yorumun yapılmasının cinsel taciz boyutuna ulaşmadığı, olsa olsa bir iltifat olarak kabul edilmesi gerektiği belirtildi.

SATAŞMA VAR İŞ AKIŞINI BOZDU VAR

Mahkemenin bu kararını davalı konumdaki taşeron firma ve ilgili üniversite temyiz etti. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, iş mahkemenin verdiği kararı bozarak ortadan kaldırdı. Yargıtay kararında, davaya konu fotoğrafa ‘Çok sade ve güzelsin’ sözünün cinsel taciz boyutuna ulaşmamakla birlikte sataşma niteliği taşıdığı bu durumun da iş akışını bozduğu belirtildi. Kararda “Somut olayda haklı bir fesih nedeni bulunmasa bile fesih için geçerli bir nedenin bulunduğunun kabulü gerekmektedir” denildi.

Yargıtay’ın bu kararı ile birlikte özel güvenlik görevlisi yasal tazminatını alsa da işini kaybetti.
 

hemsire
yargitay
facebook
hakaret
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir