Medimagazin logo

Hemşireler reçete yazmalı mı?

Elliden fazla hemşire, gündemi değerlendiriyor: Hemşireler de reçete yazabilmeli mi?
Hemşireler reçete yazmalı mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Geçtiğimiz hafta kutlanan hemşireler günü dolayısıyla birçok etkinlik yapıldı. Biz de bu meslek grubunun beklentilerini dinledik, elliden fazla hemşirenin gündeme dair görüşlerini aldık. Bugün hemşirelerin reçete yazmasıyla ilgili görüşlere yer vereceğiz. Yarın:

  • Yıpranma payı beklentisi nasıl?

konusu değerlendirilecek.

 

Hemşirelerin reçete yazması ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

 

Hemşire grubumuzun birçoğu reçete yazmaya sıcak bakmadığını söylüyor, az bir kısmı ise uygun yetkinlik değerlendirmeleri yapıldığında, kısıtlı hallerde bu sorumluluğun alınabileceğini ifade ediyor. Birkaç görüşü paylaşalım:

 

Doğum ve kadın hastalıkları hemşiresi: Yetkinlik önemli bu konuda, tamam ben lisans mezunuyum ama yetkin miyim? Bir yıllık eğitim bana yetecek mi, bunun kriteri ne olacak? Mesela Amerika’da herkes tıp eğitimine birlikte başlıyor. Hemşireler de doktorlar da aynı sıralarda eğitim alıyor, ondan sonra hemşire olmak isteyen hemşireliğe, doktor olmak isteyen doktorluğa yöneliyor. Onun kriterlerini tam olarak bilemiyorum. Önce temel bir tıp eğitimi veriyorlar, eğitimler eşit. Onlarda reçete yazmak elbette daha mümkün olabilir çünkü temel eğitimi birlikte almışlar. Ama bizde hemşirelik eğitimi biraz daha farklı, temelden değişmesi gerekiyor. Tabi şu an içinde yaşadığımız koşulları düşünürsek bazı hekimlerin yetkinliğini de denetlemek lazım. Çok farklı branşlarda bir sürü hekimle çalıştım. Uzman değilse eğer birçok noktada ben müdahale etmek zorunda hissettim kendimi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hemşire aynı zamanda doktor yardımcısı olacak, reçete yazacak


Ameliyathane Hemşiresi: Hemşirelerin reçete yazmasını uygun bulmuyorum yasal yaptırımlarını göze alamam. Reçete yazmak eğitim alanımızda yok, artık özel sağlık kolejleri de varken bence riskli. Hem doktorların o görevleri de bize kalmasın lütfen. Görev tanımlarımız hala tam olarak netleşmediği için reçete yazmak bizim için iş yükü olacaktır. Zaten resmi olarak kayıtlı olmasa da doktorların şifreleri üzerinden talepleri eczaneden hemşireler yapıyor. İlaç yazmak doktorun görevidir, herkes yapması gereken işleri yapsa da, hemşirelere sadece kendi sorumluluklarını gerçekleştirmek kalsa.

 

Eğitim hemşiresi: Bazı yurt dışı ülkelerinde hemşirelerin reçete yazdığı örnekler mevcut. Ülkemizde hemşirelik lisans eğitiminde yeterli olacak kadar farmakoloji dersi veriliyor. Bizim ülkemizde de hemşirelerin reçete yazabilmesi onların hem toplum önünde hem de sağlık ekibinin içerisinde saygınlığını artıracaktır.


Hemşirelere 'reçete yazma yetkisi' tartışması: ABD ve İngiltere'de durum nasıl?


Ar-Ge hemşiresi: Yurt dışında bunun örneklerini görmekteyiz. Her alanda olmasa da stoma bakımında kullanılan ilaçlar gibi bazı alanlarda yazılabileceğini düşünüyorum. Bu anlamda ilaç yazılabilecek alanların iyi belirlenmesi gerekiyor.

 

Stoma ve yara bakım hemşiresi: Reçeteleme için yurtdışındaki örneklerin iyice analiz edilmesi gerekiyor daha sonra uygun yeterlilik sınavlarıyla alanında uzman hemşireler tarafından böyle bir hizmet başlatılabilir. Normal şartlarda hemşirelerin yazmasına gerek yok ama çok acil ölüm kalım halinde yazabilir ama bu kararından dolayı sorumlu tutulmamalı, kanunen bir güvence sağlanmalıdır.

 

Yoğun bakım hemşiresi: Ülkemizde doktor ve hemşire dağılımında bile bu kadar sıkıntı varken, hemşirelerin reçete yazabilmesi tam bir kaos getirecektir, hasta için de olumlu olacağını sanmıyorum. Yazılacaksa da hasta bakımı alanımız olduğu için bakım içerikli ilaçların ve ürünlerin yazılması taraftarıyım, ama tedavi içeren ilaçlar doktorlara ait olmalı.

 

Ameliyathane hemşiresi: Zaten birçok bakımdan doktorları yönlendiren bizleriz, kendi uzmanlaştığımız branşımızla alakalı ilaçları yazmak güzel olurdu. Mesela gabapentin gibi beyin cerrahları ve fizik tedavi uzmanlarının kullandığı bazı uzmanlık dallarına özgü sıklıkla yazılan ilaçlar var. Her hemşire reçete yazmamalı, ama hala emekli olmayan ve kendi birimiyle alakalı birçok sıkıntıyı danıştığımız hemşirelerimiz var. Bu yetkinliği olan hemşireler yazabilir.

 

Acil bakım hemşiresi: Reçete yazabilme gündeminin oluşturulabilmesi için ilk önce hemşirelikte branşlaşmanın ülke eğitim ve sağlık hizmetlerinde yerleşmiş olması gerekiyor. Bu konuda kalifiye yeterlilik sağlayacak bir eğitim oluşturmadan sadece deneyime bağlı bir güvence altyapısı oluşturulamaz. Bu eğitim seviyesi en az doktora seviyesi olmalı. Şu an Türkiye buna hazır değil, bunun öncesinde yapılması gereken sağlık meslek liselerinde ve lisans eğitimde değişiklikler yapmak.

 

hemsire
reçete yazma
Yorum (13)
Ali
"Çok acil ölüm kalım halinde yazabilir ama bu kararından dolayı sorumlu tutulmamalı, kanunen bir güvence sağlanmalıdır." Demiş birisi. Neden ? Doktor yazıyor ve sorumluluğu alıyor ama. Ohh ne güzel iş valla :)
21
Cevapla
ismail yılmaz
'^^Zaten birçok bakımdan doktorları yönlendiren bizleriz^^ ha ha ha bir yerlerimle gülüyorum.
17
Cevapla
Ali
Hemşirelik Yönetmeliğine göre, Hekimin bulunmadığı yerde enjektabl bir ilaç bile veremeyen, yani iğne bile yaptırılması sakıncalı bulunan Hemşireye, tanı koymak, tedavi yapmak ve reçete yazmak yetkisi vermeye çalışmak tam bir çelişkidir.
11
Cevapla
turgayözcüler
bence hemşirelerden ziyade eczacılar reçete yazabilmeli.hem sağlık kuruluşlarının yükü azalır hemde hastaya kolaylık olur.
18
Cevapla
c.t.
İş sorumluluk almaya gelince olmadı değil mi..
19
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir