Medimagazin logo

Nobel tıp ödülü bile alabilen mesleğin bir 'oda'sı yok!

Biyologlar Dayanışma Derneği, biyologlar birliği ve bağlı odaların kurulmasına yönelik hazırladığı taslığı, 7 Haziran genel seçimlerinden sonra TBMM'ye sunmaya hazırlanıyor.
Nobel tıp ödülü bile alabilen mesleğin bir 'oda'sı yok!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Biyologlar Dayanışma Derneği Başkanı Tarık Patıhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biyologlar odasını sadece meslek mensuplarının özlük hakları için değil ülke için istediklerini belirterek, "Siz ülke olarak bilime ne kadar az değer verirseniz, karşılığında çevre kirliliği olur, sağlık araştırmalarında gelişmiş ülkeleri yakalayamazsınız, her konuda geri kalırsınız" dedi.

Temel bilimler ile temel bilimsel bilgiyi üretecek biyologlar, kimyacılar, fizikçiler olmadan bir yere varılamayacağını savunan Patıhan, "Bugün gelişmiş ülkelerde biyologlar uzayda hayat formunu araştırıyorlar, kanser araştırmalarının peşinde koşuyorlar, her gün bir yenilik yakalıyorlar. Biyologlar Nobel tıp veya fizyoloji ödülünü alıyorlar" ifadesini kullandı.

Patıhan, biyologlar eğer haklarını alır, kurumsal olarak, meslek olarak hak ettiği yere gelirse, ülkenin bilimsel altyapısının da hak ettiği yere geleceğine inandıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bu olursa sağlık, çevre, gıda, tarım hepsi bir yere gelir. Pastacının, simitçinin odasının olduğu bir ülkede 100 binin üzerinde mezunu olan temel bilimler grubunun odasının olmamasını anlayamıyorum. Benim kafam bunu almıyor. Bu yüzden seçimlerden sonra odanın açılması için çalışmaları yoğunlaştıracağız. Seçimleri bekleme nedenimiz, yeni Meclis'in şekillenmesidir."

- Biyologlar ilk olacak

Patıhan, hazırlanan taslak hakkında şu bilgileri aktardı:

"Hazırladığımız taslağa göre her ilde odalar olacak. Oda başkanlıkları, Türkiye Biyologlar Birliği çatısı altında toplanacak. Hemen hemen her ilde örgüt olacak çünkü Türkiye'nin her ilinde biyologlar zaten var. Üç yılda bir de seçim öngörüyoruz. Bu yapı oluşursa her şeyi çözecek bir sihirli değnek olmayacak ama iktidarların temel bilimlere bakışını değiştiren örgüt haline gelebilir. Temel bilimlerde böyle büyük bir örgüt yok. Biyologlar bunu başarabilirlerse temel bilimler alanında örgütlenmiş, yasal güvence altına alınmış bir meslek örgütüyle, birlik olmuş ilk meslek grubu olacak."

nobel
tıp
ödülü
bile
alabilen
mesleğin
bir
'oda'sı
yok!
Yorum (1)
Meral
Akademik camiada gördüğümüz biyologlar hep idareci, rektör, dekan vs. Halbuki hedef idareci olmak değil mesleki faaliyet olmalı. İdareci olanlarda tıp fakültelerinde döner sermayeyi nasıl attırıp çıkar sağlarız diye düşünüyor. Esas sıkıntı burada. Tıp mezunları genellikle yoğun çalıştıkları için akademik faaliyetlere pek zaman ayırmıyorlardı. Bundan dolayı tıp fakültelerinin temel bilimleri genelde biyologlarla dolu. Biolog çok öenmli bir mesleği icra etmeli. İdareci olmak peşinde olmamalı. İdareci olanlarda döner sermayemi nasıl sağlarım diye değil, meslektaşlarının meslekleriyle ilgili aktif çalışmasını dolayısıyla mesleki faaliyetlerini geliştirmelidir. Biyologlar derneği bu nedenle öncelikle idareci olan meslektaşlarını sıkı kontrol ederek ilerlemenin önünü açmalıdır. Gerçi son zamanlarda olay hekimler için tersine döndü, malpraktis yasalarından dolayı artık temele bilimlere dönüş başladı. ABD bile hekimler lehine düzenleme yaparken (tazminat yasalarını kaldırıp, hekimin bilinçli kusuru olamayacağı görüşünü kabul ederek)bizde tersine düzenlemeler oldu. Sembolik bir maaş alan beyin cerrahlarına trilyonluk tazminatlar yığdırdık, sağolsun yargımız ve yasa yapıcılarımız.Biyologların zamanı da var, yabancı dillerini iyice pekiştirip bilimsel faaliyetleri de yakından izlerseler önlerinde engel kalmaz. yeterki bilimsel hedeflere yürünsün, idarecilikten kaçınılsın.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir