Medimagazin logo

Performans ödemeleri komik rakamlara düştü!

Türk Sağlık Sen Manisa Şubesi Başkanı Rıtvan Mutlu, sağlık çalışanlarına yönelik yapılan performans ödemelerinin ciddi bir sorun haline geldiğini söyledi. Performans ödemeleri için yapılan yeni düzenlemenin çok ciddi sıkıntıları beraberinde getireceğini kaydeden Mutlu, “Pansuman tedbirler, sağlık çalışanlarının ekonomik ve sosyal problemlerine çare olamaz” dedi.
Performans ödemeleri komik rakamlara düştü!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlıkta yaşanan sorunlara bir yenisinin daha eklendiğini belirten Türk Sağlık Sen Manisa Şubesi Başkanı Rıtvan Mutlu, bu durumu düzeltmek yerine idarecilerin şimdi de performans ödemelerini düşürdüğünü kaydederek şöyle konuştu: “Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan çalışanlar sabit ek ödemeleri genel bütçeden alırken sadece sağlık çalışanlarına bu para döner sermaye bütçesinden ödeniyor” diye konuştu.
Performans ödemelerinin son yıllarda hızla düşüp 5, 10 lira gibi komik rakamlara indiğini belirten Mutlu, şunları söyledi: "Hal böyle iken mali haklar söz konusu olduğunda sağlık çalışanları için söylenen ‘Siz de döner sermaye alıyorsunuz’ tamamen içi boş bir ifade olup çıktı" diyen Mutlu, "Özellikle Sayıştay raporuyla birlikte sabit ek ödemelerin toplamının, dağıtılabilir döner sermaye tutarından yüksek olduğu hastanelerde döner sermaye performans ödemesi yapılmaması yönünde Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun yazısıyla birlikte küçük hastaneler başta olmak üzere yaklaşık 300’e yakın hastanede hekimler hariç tüm çalışanlar için performans ödemesi sıfırlandı. Hekim arkadaşlarımızın kayıpları çok ciddi duruma ulaştı."
Türkiye Kamu Hastaneler Kurumunun, genel sekreterliklere yüzde 65’e kadar döner sermaye dağıtma yetkisini verdiğini anlatan Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Döner sermaye dağıtımında yüzde 65’e çıkılarak döner sermaye mağduriyetinin tamamen çözüldüğü ifade edilmektedir. Ancak her kamu hastane birliğine bağlı sağlık tesislerinde dağıtılan ek ödemelerin toplamı o birliğin toplam döner sermaye gelirinin yüzde 50’sini aşamayacaktır. Yüzde 50 kriteri ile bir çalışana verildiği oranda diğer bir çalışandan kısalacağı anlamı çıkmaktadır. Bu durumda yüzde 65’lik dağıtılacak miktar birlik bünyesindeki hastanelerin dağıtılacak gelirinin yüzde 50’sini geçmeyecek kriteri dağıtılacak miktara bir fren olacaktır.”
Dağıtılacak ek ödeme miktarının yüzde 65’e çıkarılması ile ilgili yetkinin ekim ayından itibaren genel sekreterliklere verildiğini anlatan Mutlu, sözlerine şöyle devam etti: “Yüzde 65 oranı performansa dayalı ek ödeme alamayan hastaneler için kısmi bir iyileştirme sağlarken, geliri yüksek olan hastaneler için bir anlam ifade etmemektedir. Hatta birlik bazında yüzde 50 kriteriyle düşünüldüğünde geliri yüksek olan hastanelerde çalışanların aleyhine olacaktır. Geliri yüksek olan hastaneler yüzde 50 ayarı dağıtabilecek miktarının altında performansa dayalı ek ödeme dağıtmak zorunda kalacaktır. Bu durum geliri yüksek hastanelerde çalışan sağlık çalışanlarının performansa dayalı ek ödemelerinde alacakları ücretlerin azalması ve çalışanların zararına olacaktır. Bir yeri kurtarma çabası başka bir yeri batırmak olarak sonuçlanacaktır. Çökmüş olan döner sermaye sistemi yamalı bohça şeklinde dönüştürülerek pansuman tedbirleri sağlık çalışanlarının ekonomik ve sosyal problemlere çare olamaz.”
Döner sermayenin amacının kanun ve yönetmeliklerde çalışanların kadro görev, unvan ve birimleri gibi unsurları dikkate alarak kaliteli ve verimli hizmet sunumunu teşvik etmek olarak belirlendiğini dile getiren Mutlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yani çalışanlara çalışma ile ilgili kriterlere bağlı olarak çalıştıkları kadar performans ödemesi verileceği taahhüt edilmiştir. Bu düzenleme ile çalışanların cebinden alıp ötekine vermek gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Döner sermayenin mantığına ters olan bu düzenleme çare değildir. Burada yapılması gereken herkesin bir başkasının gelirine engel olmadan alın terinin karşılığını hakça almasıdır.”

özlük hakları
turk saglik sen manisa subesi
doner sermaye
performansa dayali ek odeme
turkiye kamu hastaneler kurumu
genel sekreterlik
yuzde 65
sayistay raporu
Yorum (5)
Mücahit Altuntaş
%85 dışa bağlı sağlık teknolojileri ve sağlık ekonomisinde , eğer son on-onbeş yılda işlem ve hasta %300 , maliyet %800-900 artıyorsa bu değirmenin suyu bir gün tükenir. Herkes her şeyi , biliyor , görüyor.Bakıyorum yorumlar hep kendi alanına odaklanıyor.Fıtrat (insan) bu diyoruz. Göç dalgası , işsizlik , artan maliyet ve yaşlanan nüfus sorunlarına , katıksız absurd sağlık fetişizmi ve olasılıktan çok abartılı kanıta dayalı tıp ve malpraktis performans sorunlarına rağmen eğer akılcı ve ergonomik sağlık sistemi sorunu halen ortaya atamıyorsa !? Fıtrat (insan) bu ve fıtratında var deyip geçmek durumunda kalıyoruz. Bu yaklaşımlarda performans sistemi kişilerin girdilerine dokunulmayacak olursa sorunu yok kabul eden kendine odaklanmış açıklamalar. Sığ , maliyetli , öngörüsüz. Mutlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Yani çalışanlara çalışma ile ilgili kriterlere bağlı olarak çalıştıkları kadar performans ödemesi verileceği taahhüt edilmiştir. Bu düzenleme ile çalışanların cebinden alıp ötekine vermek gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Döner sermayenin mantığına ters olan bu düzenleme çare değildir. Burada yapılması gereken herkesin bir başkasının gelirine engel olmadan alın terinin karşılığını hakça almasıdır.” Bunca maliyet sorunu ve sonu geçmez tetkik işlem sorunları varken bu maliyet varken bu nasıl olacak diye gerçekten insanların aklına gelmiyor mu ? Herkes safa mı yatıyor ? Yoksa ben mi çok safım. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı 23 Kasım 2015
6
Cevapla
kamil ömür
7- 8 yıldan beri artmayan SUT fiyatları, her yıl sisteme eklenen binlerce hekim ve diğer sağlık personeli = Gün geçtikçe düşen döner sermaye ödemeleri. Sisteme giren sayısı artıp SGK dan gelen para aynı olursa sonuç bu olur. 25 yıllık hekimim. Bu sürede gelen geçen hükümetlerin hiç biri şu hekimlerin aldığı ücreti eğitimine, yaptığı işin zorluğuna karşın düzeltmedi / düzeltemedi. Yaptığı iş hekim ile karşılaştırma bile edilemeyecek hakim ve savcıların durumu 1994 den beri yapılan hep ek düzeltmelerle bugünkü haline getirildi. Döner sermaye ödemelerinin her yerde düştüğünü sağır sultan biliyor ama düzeltme yönünde hiç bir adım atıldığı yok. İşi düşen bürokratlar siyasetçiler hocam hocam iş para vermeye gelince bütçe olanakları. Yeni performans yönetmeliği aylardır çıkmıyor gerçi olumlu bir şey beklemiyorum. Şu net maaşa beş kuruş zam yapılmıyor ya bu duruma çok kızıyorum. Halil Şıvgın döneminde belki de iyi niyetle çıkarılan döner sermaye uygulaması maalesef uzun dönemde başımıza bela oldu. Uzman hekim net maaşı 2500 lira başka söylenecek bir şey var mı ?
11
Cevapla
r.k
izmir kuzey genel sekreteri,tepecik eğitim hastanesinin dağıtılması gereken miktarını,sayıştay kesintisinin üzerine bir % 15 de kendisi kesinti yapması üzerine hiçbir hemşire ve saglıkcı bir tek türk lirası ek ödeme alamamıştır sayesinde.kendilerinin paraları kesilmeyen bu sözleşmeli sekreterin bizlerin hakkını kesmelerini haksızlık olarak görüyoruz yazıktır günahtır.
8
Cevapla
Nagehan papuç
Artık ekonominin dibi göründü ve döner diye ne döndürecekler, seçe, bıldırcın vs...sağlıktali yolluca olanları, görev suistimal ve kandırılmaya çok yatkın olunuşları zaten söylemeye gerek yok. Liyakatı çöpe atıp, çöp olarak fırında yakıp küllerini sağa sola savururken şişen egolardan dolayı pekde mutluydular ve öğünüyorlardı neler yspabilecekleriyle, kötülükleriyle yarışıp, kapılarında hak dilendirmektenn pek mutluydular, hatta öyleleri vardı ki dr drun suratına tükürüyor yd bir devrilmedin gitti diyenler bile vardı daha neler neler....Ve hala durumun berbatlığını anlamış değiller. Derler tıbbın kapısına eşşek bağlasan çıkar diye ama eşşek ne cefakarlıklara katlanır, bunlar ne acaba çözen yada bilen varsa cevap yazabişir mi, kendimi yetersiz hissediyorum hala çözemedim de.
2
Cevapla
Mustafa G.
Öyle bir şirket düşünün ki yönetim kurulunun maaşı sabitlenmiş ve onlara maliyetleri düşür, geliri artır ve artan gelirle yatırım yap deniliyor.Hastalığı mı artıralım, teşhis ederken ki yapılanları mı?SGK'nın fiyatları malum.Yapılacak bir şey var oda hizmeti yavaşlatmak.Günlük 200 hastaya bakılmaz arkadaş.Madem gelirimiz önemsenmiyor biz de işimizi önemsemeyeceğiz. Bu yapacağımız insanlığa, ahlaka sığmaz belki ama Sağlı Personelleri bu maaşlardan çok daha fazlasını hak ediyor.Böyle yaparsak belki yönetim kurulu değişir....
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir