Medimagazin logo

Eşdeğer ilaç ’ta tartışma büyüyor

Sağlık Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu “eşdeğer ilaç” uygulaması, tartışmalara neden oluyor
Eşdeğer ilaç ’ta tartışma büyüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu “eşdeğer ilaç” uygulaması, tartışmalara neden oluyor.


Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Temmuz’da tasarruf amacıyla yürürlüğe konulan “eşdeğer ilaç” uygulaması çeşitli eleştirilere neden oluyor. Uygulamayla hastalar ilaçlara daha fazla katkı payı öderken; kanser, kalp hastalarının kullandığı hayati önemi olan ilaçlar kapsam dışına çıkartıldı. “Sağlıkta tasarruf olmaz” diyen sağlıkçılar, yeni uygulamaya tepki gösteriyor.


1 Temmuz’da başlayan eşdeğer ilaç uygulamasındaki aksaklıklar, eczacıları zor durumda bırakmaya başladı. Eşdeğer olarak belirlenen ilaçlar arasındaki fiyat farkları ve piyasada bulunmayan ilaçların da eşdeğer sayılması, hastaları ilaçlara daha fazla ödeme yapmak zorunda bırakıyor.

’ÖNCEDEN EŞDEĞER OLMAYAN İLAÇLAR ŞİMDİ EŞDEĞER’
İzmir İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “1 Temmuz’da yeni ucuz eşdeğer ilaç uygulaması bizim de açıkçası beklemediğimiz, daha önce örneklerini görmediğimiz bir uygulama. Yıllardır eşdeğer olarak kabul edilmeyen ilaçlar, aynı statüde eşdeğer olarak değerlendirilmiş. Bunun daha da garibi, piyasada uzun yıllardır olmayan uzun zamandır ödetilmeyen ilaçlar da, bu uygulama kapsamına sokulduğu için abuk diye nitelendireceğim fiyat farkları ortaya çıkmıştır. Yeni yapılan uygulamada, daha öncesinde ilacın birtakım özelliklerinden dolayı etken maddesi benzer dozda eşdeğer kabul edilmeyen ilaçlar, bugün eşdeğer statüsü altına sokuldu” diye konuştu.

‘SAĞLIKTA TASARRUF OLMAZ’
Sayılkan, uygulamadaki en büyük yanlışın kanser, kalp hastalarının kullandığı hayati önemi olan ilaçların ödenmemesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Şu son dönemde suda eriyen, kullanımı yaygınlaşan ve 6 milyon olduğunu bildiğimiz grip ilaçlarını ödüyor mesela sistem, yapay tatlandırıcıları ödüyor ama mesela. Kalp hastalarının kullanması gereken, kanı sulandıran bir ilacı ödemiyor. Bu doğru birşey değil. Sağlıkta tasarruf olmaz. Bir gecede kararlar alınıyor, ertesi gün uygulanıyor. Oldu bittiye getirildiğini düşünüyorum herşeyin. İnsan sağlığını etkileyecek kararların bu kadar aceleci verilmemesi lazım” dedi.

Sayılkan, insan sağlığını etkileyecek kararlarda eczacıların ve doktorların düşüncülerinin de alınması gerektiğini dile getirdi.


NTV MSNBC
eşdeğer
ilaç
&#8217
ta
tartışma
büyüyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir